Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar

V Vatikanu konferenca o trgovanju s človeškimi organi

Cerkev po svetu | 07.02.2017, 08:57 Marta Jerebič

V Vatikanu danes in jutri poteka mednarodna konferenca o trgovanju s človeškimi organi. Dogodek, ki bo potekal na sedežu Papeške akademije za znanost, ima močno podporo papeža Frančiška, ki je že večkrat izrazil zaskrbljenost zaradi novih oblik suženjstva v 21. stoletju, zlasti trgovanja z ljudmi. Konference se udeležujejo strokovnjaki iz več kot 20 držav sveta, med njimi pa so ministri, raziskovalci, sodniki in novinarji.

Svetovna zdravstvena organizacija je problem trgovanja s človeškimi organi začela obravnavati že pred 30 leti. Po njenih ocenah se vsako leto po svetu opravi najmanj milijon presaditev, od tega največ ledvic, ki predstavljajo kar 75 odstotkov vsega nezakonitega trgovanja z organi. Največ organov pride iz Azije, Mehike, drugih držav Latinske Amerike, Egipta, Pakistana in Indije. Glavni prejemniki so ljudje v Kanadi, državah zahodne Evrope, Avstraliji, Perzijskem zalivu, zlasti Saudovi Arabiji, Kuvajtu in Združenih arabskih Emiratih. Iran pa je znan po tem, da so tam prodajo človeških organov legalizirali. Organizatorji konference v Vatikanu želijo spodbuditi sodelovanje med pristojnimi ljudmi, ki bi lahko pripomogli k prepovedi trgovanja z organi in ga opredelili kot obliko suženjstva. Hkrati želijo javnost ozavestiti o obsegu in resnosti tega problema.

Kot poroča spletni portal Vatican Insider, je pomembno tudi dejstvo, da se dogodka udeležujejo predstavniki s Kitajske. Med njimi je predsednik nacionalnega odbora za darovanje in presaditev organov, Huang Jiefu. Ta je leta 2011 v neki znanstveni reviji priznal, da 65 odstotkov presajenih organov pride od ljudi, ki so umrli, od tega pa je več kot 90 odstotkov takih, ki jih je doletela smrtna kazen. Takšno prakso so že prej obsodile medicinske in zdravstvene organizacije ter organizacije za človekove pravice. Huang bo v Vatikanu predstavil pot, ki jo je Kitajska naredila od 90-ih let prejšnjega stoletja do leta 2015, ko je napovedal, da bodo presajali samo organe, ki so jih državljani podarili prostovoljno. Prisotnost kitajskih predstavnikov v Vatikanu pa ima tudi širši domet v času občutljivih in obetajočih se diplomatskih odnosov med državama.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež