Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Bazilika v Lurdu (foto: ARO)
Bazilika v Lurdu

25. svetovni dan bolnikov: Vsak človek ima svoje dostojanstvo

Slovenija | 11.02.2017, 00:55 Marjana Debevec

Obhajamo 25. svetovni dan bolnikov. Za srebrni jubilej je papež Frančišek napisal poslanico z naslovom Čudenje nad Božjimi deli: Velike reči mi je storil Vsemogočni. Osrednja svetovna slovesnost je bo danes v Lurdu.

V Lurdu so v teh dneh pripravili trenutke molitve, evharistična bogoslužja, maziljenje bolnikov ter delavnice o bioetiki in teologiji. Papež Frančišek pa je v svoji poslanici ob današnjem svetovnem dnevu bolnikov zatrdil, da je današnji praznik priložnost za razmislek predvsem o potrebah bolnikov in vseh trpečih. Obenem pa je tudi priložnost za tiste, ki iz dneva v dan pomagajo bolnikom, da se zahvalijo za Božji klic k spremljanju naših bolnih bratov in sester. Cerkev naj bi na ta dan po papeževih besedah obnovila svojo zavezanost poslanstvu, ki je v služenju revnim, bolnim, trpečim, izključenim in potisnjenim v ozadje.

Papež je najprej izrazil svojo duhovnost povezanost z vsemi, ki so danes zbrani v skalni votlini Massabiele, pred kipom Brezmadežne. Vse bolne, trpeče, zdravnike, medicinske sestre, svojce in prostovoljce, je spodbudil, da bi v Mariji, Zdravju bolnikov, videli nezmotljivo znamenje božje ljubezni do vsakega človeka in dali zgled izročanja njegovi volji. Tako naj bi tudi v bolezni vedno našli moč, ki je potrebna za ljubezen do Boga ter bratov in sester.

Zatem je sveti oče spomnil na Bernardkino srečanje z Marijo, ki je na ubogo deklico gledala kot na osebo, z njo je spregovorila spoštljivo in brez pomilovanja. „Iz tega lahko razberemo, da vsak človek vedno ostaja človeško bitje, s katerim je treba tako tudi ravnati“, je zatrdil papež in izpostavil neodtujljivo dostojanstvo in življenjsko poslanstvo vsakega, tudi najbolj bolnega in prizadetega človeka. „Nikoli niso zgolj predmet; in četudi se včasih zdijo zelo pasivni, v resnici niso“, je zapisal Frančišek.

Marija je Bernardko poklicala k služenju bolnim s čimer je ta lurška svetnica postala zgled vsem zdravstvenim delavcem.

Svetovni dan bolnikov pa nam lahko po papeževih besedah da nov zagon za širjenje kulture, ki bo spoštovala življenje, zdravje in okolje ter nas vodila v boju za spoštovanje celovitosti in dostojanstva človeka, tudi s pravilnim pristopanjem k bioetičnim vprašanjem, za zaščito najšibkejših in skrb za okolje.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež