Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Škofje balkanskih držav na obisku ad limina (foto: Radio Vatikan)
Škofje balkanskih držav na obisku ad limina

Ad limina: Nič več vnaprej pripravljenih papeževih govorov

Cerkev po svetu | 08.02.2017, 07:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek spreminja prakso obiskov ad limina. Ko bodo člani škofovskih konferenc prišli poročat papežu o stanju v svojih krajevnih Cerkvah, se bo sveti oče le pogovarjal z njimi za zaprtimi vrati, ne bo pa imel uradnih nagovorov.

Kot poroča spletni portal tednika Družina, je vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke povedal, da odslej ob obiskih ad limina ne bo več na voljo vnaprej pripravljenih besedil papeževih nagovorov. V teh je papež doslej običajno – včasih tudi precej kritično – ocenjeval položaj katoliške Cerkve v posameznih državah. Vnaprej pripravljenih nagovorov pa običajno ni prebral, temveč je škofom le razdelil natisnjeno besedilo in jih nagovoril »s trenutnim navdihom«. Natisnjena besedila je Vatikan objavljal po končanih obiskih.

Burke je pojasnil, da papež Frančišek raje uporablja pogovorni jezik, kadar se pogovarja s škofi. Tiskovni urad tako odslej ne bo več posredoval spisanih besedil srečanj in ne bo objavljal notranjih informacij. Tako so na primer irski škofje sami pripravili tiskovno konferenco na sedežu Radia Vatikan, ravno tako so informacije o srečanju s papežem v intervjuju delili škofje iz balkanskih držav.

Cerkveno pravo predvideva, da voditelji katoliških škofij redno prihajajo v Rim na t. i. obiske ad limina Apostolorum, na katerih papeža in vatikanske urade seznanijo s stanjem Cerkve v posamezni državi. Med enim in drugim obiskom lahko mine različno veliko časa, ponavadi pa naj bi taki obiski potekali na 5 let. Naši škofje so ad limina nazadnje opravili leta 2008.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...