Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papež: evangeljski blagri pot do sreče

Cerkev po svetu | 29.01.2017, 15:21

Trg sv. Petra v Vatikanu je bil opoldne poln vrveža otrok in mladih. Člani otroške sekcije rimske Katoliške akcije so z romanjem k baziliki sv. Petra zaključili mesec dni posebnega prizadevanja z mir. Navdihovali so se ob razmišljanju o evangeljskih blagrih, oz. kako v življenju doseči resnično srečo. Letos so za geslo izbrali: »Obdani z veseljem – obdani z mirom«, o čemer je po opoldanskem nagovoru papeža Frančiška spregovoril deček. Postavil se je ob svetega očeta in jasno spregovoril o njihovem prizadevanju. Ob koncu sta deček in deklica na povabilo svetega očeta skupaj veselo mahala množici zbrani na Trgu. Vsi skupaj pa so s pogledom spremljali množico pisanih balonov, ki so jo romarji spustili v zrak v znamenje miru.

Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru približal svoje globoko prepričanje, da je pot evangeljskih blagrov za človeka pot sreče. Jezus jih je v svojem govoru na gori predložil zbrani množici, saj Bog vsakega človeka želi privesti do resnične in globoke sreče.

Ob tem se je sveti oče posebej zaustavil pri prvem Jezusovem blagru: »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo« (Mt 5,3). Pojasnil je, da je vzrok za človekovo srečo obljuba, ki sledi in jo človek kot Božji dar, sprejme z vero. Posebej je poudaril, da je za to srečo, ko cenimo in živimo Božje darove, potrebno naše spreobrnjenje. Nadalje je razložil, da je ubog v duhu človek, ki živi z občutjem in držo res ubogih,»ubog v duhu je tisti, ki se ne upira, temveč je ponižen, poslušen in odprt za Božjo milost. Sreča ubogih v duhu vsebuje dve razsežnosti in se nanaša posebej na materialne dobrine, ki jih je treba uporabljati trezno.»

Za tem je sveti oče opisal položaj človeka, ki se preda pohlepu. Več ko ima, več hoče imeti. To pa človeka ubija. Bog je svet v njegovi lepoti vendar namenil vsem ljudem. Nadalje je pojasnil: »Ubog v duhu je kristjan, ki se ne zanaša na samega sebe, na svoje materialno bogastvo, ne vztraja trdovratno pri svojem mnenju, temveč s spoštovanjem prisluhne ter se voljno podredi odločitvam drugih.«

Nato je papež Frančišek izrazil svojo veliko željo, da bi po naših skupnostih bilo več ubogih v duhu. Tako bi bilo manj razdeljenosti, nasprotij in polemik! Dodal je, da je pri tem ponižnost kot dejavna ljubezen, bistvena krepost za sobivanje v krščanskih skupnostih. Božja Mati, ki je bila prva med ubogimi v duhu, saj je bila popolnoma poslušna Božji volji, naj nam pri tem pomaga.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...