Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Papež: Pristna sprava med kristjani se bo lahko uresničila, ko bomo znali prepoznati darove drug drugih

| 26.01.2017, 08:22

Papež Frančišek je na včerajšnji praznik spreobrnitve apostola Pavla, obhajal ekumensko bogoslužje z večernicami v rimski baziliki sv. Pavla zunaj obzidja.

Slovesnosti ob sklepu molitvene osmine za edinost kristjanov so se kot običajno udeležili predstavniki vseh krščanskih veroizpovedi, ki so zastopane v Rimu. Sveti oče je v nagovoru med drugim spomnil na temo letošnje molitve za edinost med kristjani, da nas Kristusova ljubezen priganja k spravi. "Kristusova ljubezen: ne gre za našo ljubezen do Kristusa, temveč za Kristusovo ljubezen do nas. Na isti način sprava, h kateri smo spodbujeni, ni le naša iniciativa: je predvsem sprava, ki jo Bog ponudi nam v Kristusu. Prej kot človeško naprezanje vernikov, ki si prizadevajo preseči svoje razdeljenosti, je zastonjski Božji dar. Učinek tega daru osebi, ki ji je odpuščeno in je ljubljena, pa je poklicanost k oznanjevanju evangelija sprave v besedah in dejanjih, k življenju in pričevanju o spravljenem bivanju."

Nato se je sveti oče vprašal, kako oznanjati ta evangelij sprave po stoletjih razdeljenosti. Odgovor nam najprej ponuja Jezus, ki je dal svoje življenje, ko je umrl za vse. "Podobno so ambasadorji sprave poklicani dati življenje v njegovem imenu, ne živeti več sami zase, ampak Zanj, ki je umrl in vstal zanje. Kakor uči Jezus, življenje resnično pridobimo le, kadar ga izgubimo zaradi njegove ljubezni. To je revolucija, ki jo je živel Pavel, pa tudi večna krščanska revolucija: ne živeti več sami zase, za lastne koristi in podobo, temveč po Kristusovi podobi, Zanj in v skladu z Njim, z njegovo ljubeznijo in v njegovi ljubezni."

Za Cerkev in vsako krščansko veroizpoved je po Frančiškovih besedah to povabilo, da se ne bi opirali na programe, preračunavanje in prednosti, da se ne bi zanašali na trenutne priložnosti in modo, ampak da bi pot vedno iskali gledajoč Gospodov križ. "Pristna sprava med kristjani se bo lahko uresničila, ko bomo znali prepoznati darove drug drugih in se bomo zmožni s ponižnostjo in krotkostjo učiti drug od drugih, ne da bi pričakovali, do se bodo drugi najprej učili od nas."

Sveti oče je spomnil tudi na petstoletnice protestantske reformacije. Dejstvo, da se katoličani in protestanti danes lahko skupaj spominjajo dogodka, ki je ločil kristjane, in da to delajo z upanjem, s poudarkom na Jezusu in njegovem delu sprave, je pomemben cilj, je dejal.

Vir: Radio Vatikan

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...