Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

400 let karizme sv. Vincencija Pavelskega

Slovenija | 25.01.2017, 15:02 Tone Gorjup

Misijonska družba lazaristov in celotna Vincencijanska družina je začela s praznovanjem 400-letnice vincencijanske karzime. V jubilejno leto, ki ga razumejo kot poseben čas milosti, so vstopili z geslom »Bil sem tujec in ste me sprejeli«, vzetim iz Matejevega evangelija, ki tudi danes vabi k služenju najbolj potrebnim.

Praznik spreobrnjenja apostola Pavla leta 1617 predstavlja začetek Vincencijanske duhovnosti. Vincencij Pavelski je imel 25. januarja tega leta v kraju Folleville severno od Pariza v Franciji znamnito pridigo, ki je spodbudila vernike, da so začeli množično prihajati k spovedi in bogoslužju. Vincencij je ob tem začel spoznavati svoje poslanstvo in se posvetil skrbi za duhovno in materijalno uboge. K temu je pritegnil še druge duhovnike in tako je nastala Misijonska družba lazaristov. Ustanovil je tudi bratovščino krščanske ljubezni, ki je po župnijah skrbela za uboge. Z Ludoviko Marillac sta nekaj let zatem ustanovila še Hčere krščanske ljubezni – usmiljenke.

Vrhovni predstojnik lazaristov Tomaž Mavrič je v oddaji naš gost pred tedni spomnil na obletnico in povedal, da je za vso Vincencijansko družino omenjeni jubilej „na prvem mestu velik božji dar; priložnost da zopet pregledamo našo osebno pot, našo duhovnost, naše življenje. Ob tem pa, da se čimbolj skušamo s konkretnimi koraki približati tistemu idealu, ki nam ga je zapustil Vincencij pred štiristo leti.“ Za danes pa je generalni superior Tomaž Mavrič vsem članom Vincencijanske družine namenil nekaj misli, ki naj jih spremljajo v tem letu. Vsebino njegove poslanice je za Radio Ognjišče povzel provincial oziroma vizitator lazaristov v Sloveniji Pavle Novak, ki je spregovoril tudi o prisotnosti Vincencijeve karizme v Cerkvi v Sloveniji. Pogovoru lahko prisluhnite v pripetem posnetku.

Ob današnji 400 letnici je najbolj slovesno v Franciji, kjer je Vincencij Pavelski začel svoje delo za uboge. Ob tej priložnosti so romarsko pot po domovini začele njegove relikvije, oziroma srce Vincencija Pavelskega, ki je shranjeno v posebnem relikviariju v pariški cerkvi na Rue du Bac. Sredi dneva so ga pospremili na pot proti nekaj več kot sto kilometrov oddaljenemu Folleville. Pavle Novak upa, da bodo relikvije lahko sprejeli tudi v Sloveniji, čeprav natančen program romanja relikvij še ni izdelan.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...