Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Kardinal Kurt Koch (foto: nn)
Kardinal Kurt Koch

Kardinal Koch o pomenu skupnega obhajanja 500-letnice reformacije

Cerkev po svetu | 19.01.2017, 07:58 Marta Jerebič

Predsednik Papeškega sveta za spodbujanje edinosti med kristjani, kardinal Kurt Koch, je v članku za vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano pojasnil pomen skupnega obhajanja 500-letnice reformacije. Po njegovih besedah mora biti to praznovanje zaznamovano s tremi ključnimi elementi: hvaležnostjo za dosedanji dialog, priznanjem lastnih krivd in kesanjem ter upanjem, da bo to nov začetek na poti ekumenskega prizadevanja za polno edinost.

Skupno sporočilo sta ob začetku tedna molitve za edinost kristjanov objavila tudi Svet evropskih škofovskih konferenc in Konferenca evropskih Cerkva.

Vsebina je podobna prej omenjenim besedam kardinala Kocha. Obe organizaciji poudarjata, da je zgodovina krščanstva v Evropi zaznamovana z bolečimi obdobji ločitve, vzajemnega obsojanja in celo nasilja. Zato je spomin na 500-letnico reformacije dragocena priložnost za obnovitev našega prizadevanja za ozdravitev ran in preseganje ločitev.

Izpostavljata tudi rast v sodelovanju in teološkem dialogu. Svet evropskih škofovskih konferenc in Konferenca evropskih Cerkva na tem področju sodelujeta že 45 let.

V skupnem dokumentu pa omenjata še številne krize, s katerimi se soočajo Evropa in bližnje države. Vendar pa ob teh krizah lahko skupaj prinašamo upanje, pričujemo o Kristusovi ljubezni za spravo prek varovanja stvarstva, solidarnosti do revnih in zaščite dostojanstva Božjega ljudstva.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...