Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Živa Gruden, Luigia Negro in predsednik Borut Pahor (foto: spletn stran predsednika RS)
Živa Gruden, Luigia Negro in predsednik Borut Pahor

Priznanji za Živo Gruden in Luigio Negro

Slovenci po svetu | 14.12.2016, 11:29 Matjaž Merljak

Predsednik Borut Pahor je v ponedeljek, 12. decembra 2016, na slovesnosti v predsedniški palači vročil nekaj državnih odlikovanj, med drugim sta medaljo za zasluge prejeli rojakinji iz zamejstva, točneje iz Italije, Živa Gruden in Luigia Negro.

Živa Gruden je medaljo za zasluge prejela za izjemen prispevek k utrjevanju temeljev slovenske jezikovne in kulturne identitete v slovenski Benečiji, saj je eden najvidnejših nosilnih stebrov slovenstva v Videmski pokrajini. Današnja živost slovenskega jezika v Benečiji je v veliki meri rezultat tudi njenega predanega 35-letnega dela. Gospa Gruden je ob vročitvi odlikovanja povedala, da ga sprejema v imenu vseh, ki so sodelovali pri ustanovitvi in rasti Dvojezične šole v Špetru v Italiji in ob tem spomnila na številne ustanove, ki so pomagale pri njenem razvoju, ter se zahvalila predsedniku republike in slovenski diplomaciji, da ta šola obstaja in se razvija. Z Dvojezičnim šolskim središčem so otroci iz Benečije prvič dobili možnost za slovensko izobraževanje. To je zgodovinski dosežek, za katerega Slovenci dolgujemo iskreno zahvalo globoko spoštovani in priljubljeni Živi Gruden.

Medaljo za zasluge za vztrajno in predano voditeljsko delo pri utrjevanju slovenske jezikovne in kulturne identitete prebivalcev slovenskega porekla v Reziji je prejela Luigia Negro, nosilka slovenstva v Reziji, ozki dolini na italijanski strani kaninskega pogorja. Že od leta 1990 deluje v Zvezi slovenskih kulturnih društev v Reziji, kjer daje pobude za različne kulturne prireditve, 14 let je bila predsednica kulturnega društva Rozajanski Dum. Vodi društvo Muzej rezijanskih ljudi, piše članke za slovenske časopise v zamejstvu ter sodeluje pri pripravi slovenskih tedenskih radijskih oddaj, kot sta Te rozajanski glas in Okno na Benečijo. Skoraj desetletje je bila občinska svetovalka v Reziji, kjer je skrbela za občinsko knjižnico. Bila je tajnica lokalnega turističnega društva in kot pobudnica tudi sodelavka v projektu Spoznati Rezijo od leta 1991. Od leta 2009 je predsednica slovenske krovne organizacije SKGZ za Videmsko pokrajino. Luiga Negro je osrednja osebnost slovenske kulture v Reziji, srečamo pa jo vsepovsod po deželi Furlaniji - Julijski krajini, v Sloveniji in drugih državah, kjer predstavlja Rezijo in njene ljudi. Skrb Luigie Negro kot kulturne delavke ni namenjena samo slovenščini, pač pa ohranjanju rezijanskega narečja in rezijanske kulture. V zahvali je odlikovanka izrazila globoko čast za prejeto priznanje in spomnila na številne ustanove in posameznike, ki so ji omogočili, da je spoznala kulturni svet slovenske manjšine v Italiji. Odlikovanje ji pomeni spodbudo za delovanje na področju razvoja in ohranjanja slovenskega jezika in kulture, ter ga sprejema z odgovornostjo, da še naprej deluje s pogumom, srcem in predanostjo, je dejala.

(vir: spletna stran predsednika republike)

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...