Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
tiskovna konferenca (foto: p. Ivan Rampre)
tiskovna konferenca

Nadškof Zore: Kristjan se nasilju ne umika, ampak se mu upre z dobrim

Slovenija | 30.12.2016, 08:37 Marjana Debevec

Nenasilje: stil politike za mir je naslov papeževe poslanice za 50. svetovni dan miru. V slovenskem prevodu so jo dopoldne predstavili ljubljanski nadškof Stanislav Zore, namestnik vojaškega vikarja Milan Pregelj in urednik zbirke Cerkveni dokumenti Rafko Valenčič.

Papež v poslanici spregovori o dveh smrtonosnih svetovnih vojnah preteklega stoletja, hkrati pa zatrdi, da imamo danes opraviti s strašno svetovno vojno po koščkih. Slednjo sestavljajo terorizem, kriminal in nepredvidljivi oboroženi napadi; zlorabe, ki so jim izpostavljeni begunci in žrtve trgovine z ljudmi in uničevanje okolja. Vse to ustvarja spiralo nasilja, ki po besedah nadškofa Zoreta vodi v telesno in duhovno smrt.

Tudi Jezus je živel v nemirnih časih, vendar nam je pokazal, da je prostor spopada med nasiljem in mirom človeško srce. »Za kristjane nenasilje ni taktična drža, temveč vsebina bivanja, ravnanje človeka, ki je tako zelo prepričan v Božjo ljubezen in moč, da se ne boji napasti zla z orožjem ljubezni in resnice«. Papež tudi zapiše, da je ljubezen do sovražnikov jedro ‘krščanske revolucije’. Nadškof Zore pa je poudaril, da se kristjan nasilju ne umika, ampak se mu upre z dobrim.

Papež Frančišek v poslanici za svetovni dan miru odločne povabi k razorožitvi, odpravi jedrskega orožja in družinskega nasilja, predvsem omeni zlorabe ženske in otrok. Priročnik takšnega ravnanja so Jezusovi blagri, ki jih papež kot vodilo predlaga tudi svetovnim voditeljem. Obenem pa zagotovi, da si bo k delu za mir prizadevala tudi Cerkev, še posebej z novo nastalim dikasterijem za celotni človeški razvoj. K miru pa lahko po papeževih besedah prispeva vsak človek. »Še tako skromen prispevek k snovanju sveta, rešenega nasilja, pomeni prvi korak k pravičnosti in miru«, je še zatrdil nadškof Stanislav Zore.

Tudi namestnik vojaškega vikarja Milan Pregelj je zatrdil, da je imel papež s svojo poslanico v mislih vsakega posameznika. Vsi smo namreč večkrat nasilni in zahtevamo le svoj prav. »In da to, kar poskušamo uveljaviti včasih, ali pa velikokrat, ne postane le osebnostna drža, ampak celo stanje družbe in s tem tudi takšnih razmer, ki človeka silijo v nasilje

Zato pa ima vsak od nas odgovornost graditi mir je prepričan prof. Rafko Valenčič. »Nihče ne more reči: Kaj pa jaz lahko naredim med Obamo in Putinom ali med drugimi? Lahko, s svojega vidika. Je razsežnost zla, ali razsežnost dobrega in to je vedno nekaj, kar ni samo moje, ampak je naše. In če jaz spremenim svoje življenje, potem spreminjam tudi druge.« Nenasilja pa se po papeževih besedah najprej naučimo v družini.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...