Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež s predsednikom Santosom in nekdanjim predsednikom Uribejem (foto: Radio Vatikan)
Papež s predsednikom Santosom in nekdanjim predsednikom Uribejem

Papež na srečanje s kolumbijskim predsednikom povabil tudi vodjo opozicije

Svet | 16.12.2016, 14:12 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je dopoldne srečal s kolumbijski predsednikom Juanom Manuelom Santosom, ki je letos prejel Nobelovo nagrado za mir. Povod zanjo je bil sklenjen dogovor med gverilskim gibanjem Farc in vlado, s čimer naj bi se končala pol stoletja trajajoča državljanska vojna. V Vatikan pa je sveti oče povabil tudi nekdanjega predsednika Álvara Uribeja, senatorja in vodjo opozicije, ki je nasprotovala sporazumu, saj naj bi bil preveč popustljiv do gverilcev.

Papež je najprej ločeno sprejel predsednika Santosa in senatorja Uribeja, nato pa se je srečal še z obema skupaj. Pogovarjali so se slabe pol ure.

»Potrebujemo vašo pomoč«, je ob izmenjavi darov papež dejal kolumbijskemu predsedniku Juanu Manuelu Santosu. Slednji je svetemu očetu podaril nalivnik z vgrajeno kroglo. Na njem je zapisano: »Krogle so pisale našo preteklost, mir pa bo pisal našo prihodnost«.

Santos je Frančišku podaril tudi venec iz porcelanastih orhidej: Slednje so namreč v Kolumbiji kot tradicionalno cvetje simbol miru.

Spomnimo, da je papež javno podprl sporazum s Farcom, da bi se tako končala 52 let trajajoča vojna, v kateri je umrlo 260 tisoč ljudi. Kolumbijski volivci so mirovni sporazum, ki sta ga po več kot štirih letih pogajanj podpisala Santos in vodja Farca Rodrigo Londono, na referendumu oktobra sicer zavrnili, vendar je konec novembra kolumbijski parlament ratificiral novi oziroma spremenjeni mirovni sporazum.

Iz Vatikana so po pogovorih sporočili, da kolumbijska stran ceni papeževo podporo mirovnemu procesu, za katerega so sogovorniki izrazili upanje, da bo stabilen in trajen. Ob tem so poudarili pomen srečanja in enotnosti med kolumbijskimi političnimi silami in spoštovanje dogovora na strani gverilskega gibanja FARC. Krajevna Cerkev bo še naprej spodbujala narodno spravo in vzgajala k odpuščanju in slogi, so še zapisali v Vatikanu in dodali, da so se sogovorniki v pogovoru dotaknili tudi nekaterih drugih regionalnih tem.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...