Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Mladi Slovenci v Argentini (foto: Marko Vombergar)
Mladi Slovenci v Argentini

FOTO Romanje in birma v Argentini

Slovenci po svetu | 03.11.2016, 08:27 Matjaž Merljak

Iz uredništva tednika Svobodna Slovenija iz Buenos Airesa v Argentini nam poročajo o dveh pomembnih dogodkih njihovega verskega življenja. Obiskal jih je namreč škof dr. Peter Štumpf, ki je z njimi poromal k Mariji v San Nicolasu in nato birmal slovenske otroke.

Takole je za tednik poročala dopisnica Metka Mizerit.

Slovenci smo vedno radi romali. O tem pričajo številne božje poti, posvečene Mariji, Božji Materi. Osrednja božja pot na Brezjah, Ptujska gora na Štajerskem, Sveta gora nad Gorico, Zaplaz na Dolenjskem, Turnišče v Prekmurju … Tudi mi, Slovenci v Argentini, smo gojili in še gojimo to romarsko izročilo. Vsako leto romamo v Luján, mladi celo peš, in v Lurdes.

V ponedeljek, 10. oktobra, smo šli na svetoletno romanje v San Nicolás, kjer smo lani ustoličili podobo Marije Pomagaj. Romanje je vodil škof dr. Peter Štumpf, ki je bil med nami na pastoralnem obisku. Geslo romanja je bilo: »Usmiljeni kakor Oče«.

Škot Štumpf pri San Nicolasu
Škot Štumpf pri San Nicolasu © Marko Vombergar

Mnogo romarjev je potovalo z osebnimi avtomobili, v naši skupini pa smo se zgodaj zjutraj z avtobusom odpeljali izpred Našega doma v San Justu. Z nami sta potovala tudi škof in njegov spremljevalec soboški župnik Goran Kuhar. Med vožnjo smo peli Marijine pesmi in molili rožni venec, škof je pripovedoval o zgodovini Prekmurja od turških napadov do velike bitke s Turki pri Monoštru.

V San Nicolasu nas je sprejel dež, kar pa ni preveč motilo romarskega razpoloženja. Hitro smo odšli v baziliko in pozdravili našo brezjansko Marijo Pomagaj. Ona je tudi krasila spominske podobe, ki smo jih prejeli ob vstopu. Začela se je sveta maša, ki jo je daroval g. škof Štumpf, somaševali pa so delegat msgr. dr. Jure Rode, msgr. Mirko Grbec, msgr. Franc Urbanija ter stolni župnik v Murski Soboti Goran Kuhar, Franci Cukjati, Igor Grohar in gost iz Avstralije, frančiškan Darko Žnidaršič. G. Robert Brest pa je spovedoval. Sveto daritev je spremljalo mogočno ljudsko petje, pod vodstvom priložnostne pevske skupine, ki ji je načeloval g. Andrej Selan. Na orgle je petje spremljala prof. Andrejka Selan Vombergar.

Škof Štumpf pred oltarjem slovenske Marije Pomagaj, ki ima svoje mesto v ogromni baziliki v San Nicolas
Škof Štumpf pred oltarjem slovenske Marije Pomagaj, ki ima svoje mesto v ogromni baziliki v San Nicolas © Marko Vombergar

Pri pridigi je g. škof govoril o Mariji, naši Materi. Bog bi nas lahko odrešil na drugačen način, vendar je hotel postati človek. Po Mariji je dobil človeško naravo. Samo sv. Jožef je po angelovem sporočilu razumel učlovečenje po Svetem Duhu. Da sta rešila Jezusa, sta Jožef in Marija z Detetom ušla v Egipt. Potem je Marija Jezusa spremljala na križevem potu in ob križu na čudežen način postala naša Mati.

Mnogo romarjev je pristopilo k svetemu obhajilu. Ob koncu smo zapeli lepo pesem; po vsej baziliki je mogočno donela Marija skoz' življenje. Vračali smo se proti domu srečni, saj smo obiskali svetišče Roženvenske Matere Božje in se ji priporočili, da nas varuje v teh nemirnih časih.

Slovenski verniki v San Nicolasu
Slovenski verniki v San Nicolasu © Marko Vombergar

 

Naslednjo nedeljo pa je bila posebna slovesnost. »To je dan, ki ga je naredil Gospod«. Lepo jasno jutro nas je prebudilo v nedeljo, 16. oktobra, na dan svete birme, ki je bila v cerkvi Marije Pomočnice kristjanov v Ramos Mejiji. Zakrament svete birme je otrokom podelil msgr. dr. Peter Štumpf, škof v Murski Soboti, ki nas je obiskal za to priložnost.

Birmanci so se z botri zbrali zunaj cerkve in potem s škofom in duhovniki v sprevodu odšli v svetišče. Sveto mašo je daroval msgr. dr. Peter Šrumpf, somaševali so: delegat dr. Jure Rode, soboški župnik Goran Kuhar, p. Darko Žnidaršič OFM, Franci Cukjati in Robert Brest.

Somaševanje pri birmi
Somaševanje pri birmi © Marko Vombergar

Mogočno ljudsko petje je donelo pod oboki svetišča. Pri petju so sodelovali mladi iz vseh Domov. Vodil jih je Marjan Vombergar, poleg njega sta na kitari igrala Tomi Lenarčič, Toni Podržaj, na boben Tonči Oblak, na orgle je petje spremljala prof. Andrejka Selan Vombergar.

Pri pridigi je škof nagovoril birmance, botre in ostale vernike. Povedal je, da prinaša pozdrave sv. očeta Frančiška, da je prav na ta dan bil proglašen za svetnika Cura Brochero. Posebej je čestital materam, ker je bil materinski dan. Spomnil nas je, da smo Slovenci Marijin narod in da je po Sloveniji romal kip fatimske Marije. Leta 1917, ko je v Evropi divjala prva svetovna vojna, se je Marija v Fatimi na Portugalskem prikazala trem pastirčkom Luciji, Francku in Hijacinti in jim naročila, naj molijo rožni venec in delajo pokoro. Prosila je tudi, naj se svet posveti njenemu brezmadežnemu Srcu. Otrokom se je že leta 1916 prikazal angel, ki jim je rekel, da je angel miru, angel Portugalske, ki ni bila udeležena v prvi svetovni vojni. Škof je še povedal, da smo Slovenci pred 25-imi leti tudi veliko molili. Varstvo Device Marije je najbolj gotovo.

Med birmo v Ramos Mejiji
Med birmo v Ramos Mejiji © Marko Vombergar

Na binkoštni praznik je prišel Sveti Duh v podobi ognjenih jezikov. Ogenj pomeni moč. Kristus je umrl, ampak je tudi vstal od mrtvih. Verovati v Kristusa se pravi moliti, redno opraviti sveto spoved, se udeleževati nedeljske maše in brati sveto pismo.

Sv. birma je zakrament moči. Msgr. škof je birmancem naročil, naj vsak dan molijo molitev O, Gospa moja in tri zdravemarije, po družinah pa desetko rožnega venca. Vsak ima svojega angela varuha. Angela miru pa imata tudi Argentina in Slovenija. Potem je msgr. dr. Peter Štumpf podelil zakrament svete birme 46 otrokom, ki so se v spremstvu botrov bližali oltarju. Medtem je zbor pel priložnostne pesmi: Pridi Sveti Duh; tudi verniki smo peli.

Ob koncu maše je msgr. škof vsem navzočim podelil papežev blagoslov. Po svetišču je zadonela mogočna pesem »Marija skoz´ življenje«. Pred cerkvijo so se birmanci slikali skupaj s škofom, potem pa še posamezne družine skupaj z birmanci. Srečni so vsi odšli na svoje domove, kjer so nadaljevali praznovanje svete birme, skupaj z materinskim dnevom, kot je na to nedeljo običaj v Argentini.

Slovenski birmanci v Argentini s škofom Štumpfom
Slovenski birmanci v Argentini s škofom Štumpfom © Marko Vombergar

Slovenci po svetu
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Soočenje pred evropskimi volitvami (photo: Tanja Dominko) Soočenje pred evropskimi volitvami (photo: Tanja Dominko)

Soočenje o prehranski varnosti in energetski oskrbi

Predstavniki devetih list so na drugem soočenju pred volitvami v Evropski parlament spregovorili o zelenem prehodu, o prehranski varnosti, energetski neodvisnosti in skrbi za čistejše okolje. Z ...