Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Vodja Azilnega doma o prosilcih, nastanitvi in zagotavljanju varnosti

Sociala | 16.09.2016, 07:00 Petra Stopar

»Delamo predvsem na tem, da človeka, ki je v Azilnem domu, dobro spoznamo, spoznamo njegove zgodbe in odpravimo njegove travme. Verjamemo, da se lahko s pomočjo pogovora in z vključitvijo strokovnjakov odpravijo vsi morebitni dvomi, tako da se ugotovi, kako se bo človek odzval na določene situacije,« je v pogovoru za naš radio povedala vodja Azilnega doma na ljubljanskem Viču mag. Katarina Štrukelj.

Leto dni po prvem begunskem valu mag. Katarina Štrukelj ocenjuje, da so nastanitvene razmere pri nas dobro urejene in da se država ustrezno pripravlja na morebitne nove prihode migrantov in beguncev. »Išče se nove lokacije, prav tako so v postopku zaposlitve novi ljudje, novi socialni delavci, bistveno je, da je dovolj kadra, ki se bo ukvarjal s tem, da se prepreči morebitna tveganja,« je potrdila. Kakršnekoli varnostne dvome in tveganja med prosilci za mednarodno zaščito v Azilnem domu in njegovih izpostavah pa odpravljajo predvsem s pogovorom.

Strinja se, da sta ministrstvo za notranje zadeve in policija prva, ki morata poskrbeti za varnost države in državljanov, nevladne humanitarne organizacije pa so poklicane, da v prvi vrsti tujcem v stiski pomagajo. Zato so te organizacije po njenem mnenju zelo pomembne pri sodelovanju z državo, tako pri prvi pomoči kot pri integraciji azilantov. Ob tem je omenila, da je lokalna skupnost »zelo dobro sprejela« center za begunce v Logatcu, kjer že nekaj mesecev bivajo večinoma begunske družine iz Afganistana. »Otroci obiskujejo šolo, za njihove aktivnosti skrbijo nevladne in lokalne organizacije,« pravi.

Vodja Azilnega doma mag. Katarina Štrukelj
Vodja Azilnega doma mag. Katarina Štrukelj © ARO

Prisluhnite pogovoru, v katerem Štrukljeva med drugim pojasni pravice prosilcev za mednarodno zaščito in življenje v Azilnem domu.

Sociala, Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.