Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Otroci na Slovenskem dnevu v Montrealu (foto: Slovenska župnija v Montrealu)
Otroci na Slovenskem dnevu v Montrealu

Slovenski dan v Montrealu

Slovenci po svetu | 25.07.2016, 14:05 Matjaž Merljak

Slovenska župnijska skupnost Sv. Vladimirja v Montrealu v Kanadi je organizirala svoj prvi Slovenski dan v nedeljo, 2. julija 1967 in od takrat se vsako leto zberejo rojaki iz Montreala in okolice na župnijski pristavi, dobrih 50 kilometrov severovzhodno od mesta.

Na pristavi v kraju L'Epiphanie, na tem koščku svoje zemlje, skupnost obhaja v mesecu juliju praznik svojih narodnih korenin, spominjajoč se svojih prednikov tako tu v Montrealu kot v domovini Sloveniji.

Slovenski dan, proslava, poteka po ustaljenem sporedu. Vsako leto Slovenski dan poteka pod izbrano temo, ki se odraža v govoru. Letos je bilo slavje, predvsem govor, naravnan na leto usmiljenja.

Letos smo obhajali Slovenski dan v nedeljo, 17. julija. Priprave so bile v polnem teku že nekaj dni pred samim slavjem. Slavje pa se je pravzaprav pričelo že v soboto, 16. julija. V dopoldanskem času so prihajale mlade družine z otroki, kajti dan je bil namenjen prav njim.

Slovenski dan, Montreal - zbiranje otrok
Slovenski dan, Montreal - zbiranje otrok © Slovenska župnija v Montrealu

Rozina Maria Rogan je s pomočjo prijateljic spet organizirala »Kids Carnival«. To je bil čas za različne igre in sploh za veselje otrok. Postavljen je bil tudi »grad«, plastična »zgradba«, napolnjene stene z zrakom. Otroci so veselo tekali in skakali, se skrivali in uživali v igrah.

V popoldanskem času pa so štiri ekipe mladih igrale odbojko za pokal Slovenskega dne. Tekmovanje so vzeli resno in navijači so jih s spodbujali za športno resnost in pomagali zmagovati.

Plavalni bazen je bil ves popoldan polno zaseden. V lepem in toplem dnevu je bila osvežitev v vodi še kako dobrodošla.

Ob 6. uri je bila sveta maša. Po maši in okrepčilu so mladi nadaljevali z igranjem odbojke. Zmagovalna ekipa se je veselila pokala še dolgo v noč.

Slovenski dan, Montreal - med mašo
Slovenski dan, Montreal - med mašo © Slovenska župnija v Montrealu

Nedeljsko slavje se je začelo s sveto mašo ob 11. uri. Daroval jo je domači župnik g. Franc Letonja CM.

Ko so se ljudje zbirali k sveti maši, je cerkveni pevski zbor pod vodstvom organista Franca Rogana zapel nekaj cerkvenih pesmi. Preden je duhovnik pristopil k oltarju, je zbrane je pozdravila ga. Rozina Rogan in zaželela dobrodošlico veleposlaniku R Slovenije v Ottawi, vsem zbranim, posebej še plesni skupini KUD Študent iz Maribora. KUD Študent se je udeležil mednarodnega festivala folklore v mestu Drummondville dobrih 100 km vzhodno od Montreala.

Maši je sledilo kosilo. Bilo je odlično in postrežba na višini. Gospem v kuhinji priznanje in zahvala!

Kosilu je sledil kulturni program. Slavje smo začeli s petjem slovenske in kanadske himne. Sledil je pozdrav, zbrane je pozdravil in nagovoril veleposlanik g. Marjan Cencen, slavnostni govor – govornik je bil župnik g. Franc Letonja CM in nastop plesnih skupin – mlajša in starejša skupina Marjetice in gostje KUD Študent iz Maribora. Nastopajoče so poslušalci in gledalci nagrajevali z aplavzom.

Govornik g. Letonja je nam je o letu usmiljenja, poudaril je pomen razločevanja, spremljanja življenja in dela, vključevanja v življenje skupnosti, da bi se usmiljenje odražalo v dejanju in življenju. Govornik se je spomnil tudi srebrnega jubileja Slovenije kot države in dejal, da je Slovenija postala samostojna tudi po Božjem usmiljenju.

Kulturnemu programu je sledil piknik. Med piknikom so si obiskovalci in gostje lahko nabavili listke za srečelov. Slednji razveseli mnoge z lepimi in koristnimi dobitki.

Slovenski dan, Montreal - KUD Študent Maribo
Slovenski dan, Montreal - KUD Študent Maribo © Slovenska župnija v Montrealu

Proti koncu popoldneva smo se poslovili od gostov KUD Študent, ki so morali pohiteti na zaključno prireditev folklornega festivala, naslednji dan se že vračajo nazaj v Slovenijo

Na večer smo se srečni, veseli in hvaležni vračali proti mestu na svoje domove. Srečni, da smo obhajali Slovenski dan; veseli, ker smo dan preživeli s prijatelji in znanci: hvaležni, ker nas je bilo veliko in imeli smo lep dan. Bog daj, da bi tudi v prihodnje s podobnim razpoloženjem obhajali ne le Slovenski dan ampak tudi ostale družabne in verske prireditve in tako uresničevali spodbudo leta usmiljenja.

 

Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...