Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Pregled domačih dogodkov od 1. do 8. julija

Slovenija | 10.07.2016, 09:57 Tone Gorjup

V središču pozornosti minulih dni je bil upor delavcev Luke Koper, s katero ima država svoje načrte. Voditelji političnih strank so iskali soglasje o tem, kako naj se Slovenija odzove na odločitev Britancev, da zapustijo EU. Med dogodki iz življenja Cerkve odmeva izvolitev lazarista Tomaža Mavriča za vrhovnega predstojnika Misijonske družbe. Kulturno dogajanje sta popestrila dva na novo odkrita rokopisa Franceta Prešerna ...

Nedelja Slovencev po svetu (na Brezjah)

Prva nedelja v juliju je že vrsto let posvečena Slovencem, ki živijo zunaj meja Slovenije. Slovesno mašo pri Mariji Pomgaj na Brezjah je za rojake, ki so na obisku v domovini in romarje daroval p. Ciril Božič iz Melbourna v Avstraliji. V pridigi je p. Ciril med drugim spomnil na slovenska apostola sveta brata Cirila in Metoda, ki imata svoj god 5. julija. „V devetem stoletju sta med nami, med slovanskimi narodi širila Jezusov evangelij, veselo sporočilo. Nista bila prva med našimi narodi, ki sta to storila. Toda bila sta prva tujca, ki sta se naučila jezik domačinov in slovanskim narodom posredovala evangelij v njim domačem jeziku.“ V nadaljevanju je p. Ciril Božič spomnil, da smo v minulih dneh praznovali srebrni jubilej naše države, 25-letnico samostojnosti. Med pridigo je k ambonu povabil nekaj domoljubov, ki so s pesmijo in recitiranjem oblikovali nadaljevanje pridige. To so bili pevci brata Andrej in Marko Fink ter njun nečak Sandi, ki izhajajo Argentine iz ter igralec in pesnik Tone Kuntner. Ob koncu svete maše je zbrane nagovoril še predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle: „Jaz bi se rad iz vsega srca, tudi od tu in ob tej priliki ob srebrnem jubileju slovenske države zahvalil vsem, ki ste k temu pomagali, ki ste to podprli ... še posebej duhovnikom, ki so skrbeli ob naših ognjiščih, da slovenska luč ni ugasnila. Mislim, da lahko iz tega živimo naprej tisto in za tisto, kar se mora med nami, z nami in za nas še zgoditi. Zbrani izseljenci in drugi romarji so ob koncu maše prejeli še novomašni blagoslov, saj je bil med somaševalci tudi letošnji novomašnik, frančiškan p. Boštjan Horvat.

Že v soboto se je s sveto mašo, ki jo je daroval škof Anton Jamnik v cerkvi Svete Trojice na Kongresnem trgu – pri uršulinkah v Ljubljani, sklenilo 6. tradicionalno srečanje Slovencev iz zamejstva in tujine Dobrodošli doma 2016. Pri njej sta prepevala duhovniški oktet Oremus in Mešani pevski zbor Encijan iz Pulja na Hrvaškem. Maši je sledil še koncert duhovniškega okteta.

Ta dan je bila v Ljubljani tudi skupna slavnostna seja sveta vlade za Slovence v zamejstvu in sveta vlade za Slovence po svetu. Sklical jo je premier Miro Cerar v počastitev 25. obletnice samostojnosti Slovenije. V nagovoru je dejal, da je politična stabilnost pogoj za normalno delovanje vseh podsistemov države. Ob tem je naštel nekaj dosežkov iz zadnjih let.

Spominsko obeležje ob 25. obletnici konca vojne za Slovenijo

Ob 25. obletnici konca oboroženih spopadov v vojni za samostojno Slovenijo je apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Julijusz Janusz daroval v ljubljanski stolnici sveto mašo. Pridigal je stolni župnik Jože Plut, sicer dolgoletni vikar slovenske vojske. Maši je sledilo odkritje spominske plošče. Odkrila sta jo predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs in Jože Plut. V priložnostnem programu, ki ga je oblikoval pesnik in igralec Tone Kuntner, sta zbrane nagovorila državni sekretar Igor Senčar in Janez Janša, med osamosvojitveno vojno obrambni minister.

Tomaž Mavrič na čelu lazaristov

Misijonska družba lazaristov je minuli torek (5. julija) dobila novega vrhovnega predstojnika. To je v Argentini rojen Slovenec Tomaž Mavrič, dolgoletni član Slovenske province. Trenutno pa je bil namestnik provinciala oziroma vizitatorja province Sv. Cirila in Metoda v Ukrajini. Tomaž Mavrič je bil za voditelja skupnosti izvoljen na rednem občnem zboru lazaristov, ki tokrat poteka v Chichagu v ZDA. Na njem sicer delegati iz vseh dežel sveta razmišljajo o poglobitvi svoje poklicanosti. Geslo tokratnega zbora je misel ustanovitelja Misijonske družbe sv. Vincencija Pavelskega: »Posnemati Kristusa, oznanjevalca evangelija ubogim«. Tomaž Mavrič se je rodil 9. maja 1959 v župniji San Antonio v Buenos Airesu v izseljenski družini s petimi otroki. Po končanem bogoslovju v Ljubljani ga je nadškof Šuštar 29. junija 1983 posvetil v duhovnika. Novo mašo je imel na Suhi pri Škofji Loki od koder izhajajo starši. Prvih deset let po posvečenju je deloval med rojaki v Torontu. Zatem se je vrnil v Slovenijo ter bil kaplan v župniji Sv. Jakob ob Savi in pozneje pri Sv. Jožefu nad Celjem. Leta 1997 je odšel v misijone v Sibirijo. Od leta 2004 je bil v vodstvu province, ki ima svoje sedež v Kijevu, zajema pa področje Ruske federacije in Ukrajine.

V Luki Koper zavrelo

Prejšnji konec tedna je na gospodarskopolitičnem področju zaznamovala blokada Luke Koper zaradi upora delavcev. Zahtevali so razrešitev oziroma odstop ministra Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje. Zaradi zapletov je odstopil predsednik uprave SDH Marko Jazbec. Odločitev je sporočil tik pred skupščino Luke, na kateri naj bi na predlog SDH zamenjali tri nadzornike. Delavci so pri spontanem uporu vztrajali kljub njegovemu odstopu in preklicu menjave nadzornikov. Zahtevali so tudi srečanje s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ki pa jih je najprej zavrnil in dejal, da ga ne bo v Koper. Dejal je, da delavci ne bodo vodili državna podjetja, še manj pa državo. Obenem je od uprave Luke zahteval, naj nemudoma zagotovi normalen delovni proces v pristanišču ter prepreči nadaljnje nastajanje škode, ki se meri v milijonih. Železniški promet je stal tri dni. Do premikov je prišlo v nedeljo zvečer, ko so delavci in uprava dosegli dogovor o osemurnem delavniku za ponedeljek, že v torek pa so začeli z neprekinjenim delom z vsemi razpoložljivimi silami. Merjenje moči se nadaljuje na politični ravni. Cerar je povabil predstavnike delavcev v Ljubljano in se z njimi sestal v četrtek. Zbližanja pogledov na prihodnost Luke Koper ni bilo. Obenem se je znova zaiskrilo v koaliciji, saj je delavce podprl podmladek stanke SD, ki se je pridružil protestom v Ljubljani, kar se zdi predsedniku vlade Ceraju nedopustno. Prvaka SD Dejana Židana je opozoril, da SD igra dvojno igro in da naj razmisli o prihodnjem delovanju.

Slovenija po brexitu

Predsedniki političnih strank so se sredi tedna sestali pri predsedniku vlade Borutu Pahorju, da bi se poenotili glede ravnanja Slovenije po odločitvi Britancev, da bodo izstopili iz EU. Kot je povedal predsednik Borut Pahor, „smo se seveda vsi znašli v situaciji, ki je nekaj novega, po odločitvi Velike Britanije na referendumu. To zahteva nek čas za refleksijo, vendar pa ne smemo čakat, da nas bodo dogodki vodili; ampak, da Slovenija, čeprav je majhna država, kolikor je mogoče, vodimo dogodke v skaldu z našimi interesi.“ S tem so se strinjali tudi prvaki strank Miro Cerar, Milan Brglez, Janez Janša, Ljudmila Novak, Dejan Židan, Karl Erjavec in Alenka Bratušek. Proti so bili le v ZL. Voditelji strank bodo po potrebi usklajevali stališča glede pomembnejših odločitev, povezanih z razvojem Evropske unije in vlogo Slovenije v njej. Vlada pa je napovedala ustanovitev delovne skupine v sklopu ministrstva za zunanje zadeve, ki bo spremljala proces brexit in se dejavno povezovala z ostalimi skupinami v sedemindvajseterici.

Kandidata za ustavna sodnika Špelca Mežnar in Marko Šorli sta sredi tedna javno predstavila v predsedniški palači pa tudi pred matičnim odborom državnega zbora. Šorli je napovedal, da si bo prizadeval za boljšo pravno državo in varstvo človekovih pravic, Mežnarjeva pa kot svojo prednost poudarja združevanje dela v odvetniški pisarni in akademski sferi. Državni zbor naj bi o obeh kandidatih na tajnem glasovanju odločal že na julijski redni seji, ki se začne prihodnji teden. Jeseni pa bo na vrsti nov krog izbora ustavnih sodnikov, saj spomladi prihodnje leto mandati potečejo kar štirim sedanjim sodnikom.

Zdravniški sindikati in ministrstvo za zdravje so ta teden nadaljevali pogajanja o spremembah kolektivne pogodbe za zdravnike. To je bilo prvo srečanje po tistem, ko je Fides zavrnil vladni predlog o uvrstitvi zdravnikov v isti začetni plačni razred ne glede na dolžino specializacije. Tudi tokrat so se razšli brez napredka. Pogajalci ministrstva za zdravje Fidesu niso uspeli dokazati, da bi tisti s krajšo specializacijo, na primer družinski zdravniki, s poznejšimi napredovanji s plačo prehiteli tiste z daljšimi. Kot je povedal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, so se dogovorili, da bodo o svojih zahtevah obvestili ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja in predsednika vlade Mira Cerarja. Ministrstvo za zdravje namreč nima mandata, da se pogaja izven okvira zakona. Pogovore naj bi nadaljevali avgusta.

Nova pridobitev v Leku

V podjetju Lek, ki je član skupine Sandoz, so odprli prvi objekt v Sloveniji za proizvodnjo učinkovin za Novartisova inovativna zdravila. Naložba v višini 28 milijonov evrov je največja posamična naložba Novartisa pri nas doslej. V novem obratu proizvajajo učinkovine za inovativna zdravila pretežno za zdravljenje onkoloških bolezni. S to pridobitvijo je Mengeš postal ena od sedmih svetovnih Novartisovih lokacij za proizvodnjo farmacevtskih učinkovin. Doslej je namreč v Sloveniji potekala le proizvodnja generičnih učinkovin in zdravil.

Na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem so prejšnjo nedeljo pripravili 26. vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo. Osrednji gost srečanja je bil pisatelj Boris Pahor. Kot je dejal, je treba v Sloveniji vzpostaviti dialog. „Bodimo za dialog, da bomo reševali slovensko državo, ker tako, kot smo počeli zdaj, jo ne rešujemo. Ker danes jo razprodajoma in smo v bistvu gospodarji na svoj način, kar vodi v razkol.“Dodal je tudi, da je Slovenija majhna država, njeni državljani pa se morajo zavedati pripadnosti slovenstvu, kot tudi tega, da imamo državo, za katero moramo skrbeti. Po Pahorjevi oceni slovenskega jezika ni mogoče rešiti, če nisi zaveden Slovenec, in po partikularnem sistemu mora vsaka država razvijati svoj jezik do najvišje ravni.Srečanja se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je županji Črne na Koroškem Romani Lesjak vročil slovensko zastavo kot znak hvaležnosti za organizacijo srečanja pod Najevsko lipo.

Premiera muzikla Veronika Deseniška

Na Celjskem gradu so pred dnevi premierno uprizorili muzikal Veronika Deseniška. V zgodbi izpod peresa Janeza Usenika, ki sledi podatkom iz zgodovinskih učbenikov, a si dovoli vso svobodo, ki je potrebna za pripoved čudovite zgodbe, gledalci spremljajo v zakonu nesrečnega Friderika II. Celjskega, ki je na oddaljenih Desenicah po naključju srečal Veroniko in do nje takoj začutil simpatijo. Njegova žena Elizabeta Frankopanska je Veroniko kot svojo pomočnico vzela s seboj, a so se stvari na dvoru zapletle, ko je preprosta, a karizmatična nižja plemkinja popolnoma prevzela Friderika. Po sumljivi smrti Elizabete, ki je razjezila njeno družino, s katero je bil celjski grof Herman II. že tako v napetih odnosih, so se Celjani znašli na robu vojne … Zgodba o Veroniki Deseniški je pravzaprav slovenska zgodba o Romeu in Juliji in je po besedah ustvarjalcev drugi največji slovenski ep, scenarij muzikala pa govori tudi o tem, kako je Friderik II. Celjski mesto Celje zgradil kot spomenik njuni ljubezni.

Prešernova rokopisa pri Slovencih v Clevelendu

Na filozofski fakulteti v Ljubljani so sredi tedna predstavili na novo odkrita Prešernova rokopisa. Na prvem je v bohoričici zapisana pesem Slovo od mladosti, na drugem pa pesem Dohtar, slednja že v gajici. Predstavila sta ga profesor Miran Hladnik in lektor slovenskega jezika v Clevelandu Luka Zibelnik, ki mu je lastnik izročil rokopisa. Kot je povedal Hladnik, gre za pomembni najdbi, saj med drugim potrjujeta Prešernovo navado nenehnega piljenja in popravljanja pesmi. Tudi zato je mogoče novo odkriti različici tako natančno umestiti med obstoječe. Prav tako pa lahko na podlagi tega stroka izključi možnost ponaredka. Hladnik je o vrednosti Prešernovih rokopisov še povedal: „Vse, kar je v zvezi z njim, dobi status relikvije. Posebej pa rokopisi, ki so z njegovo roko zapisani oziroma avtentični.“ V Ljubljani bodo izdelali tudi kopiji rokopisa, saj se ta vrača v Cleveland. Rokopisa sta last Evgena Favettia, po posredovanju slovenskega konzula v Clevelandu Andreja Rodeta pa sta prišla v roke Zibelniku, ki dela tudi v Slovenskem muzeju in arhivu. Faveti namreč želi, da rokopisa postaneta del stalne zbirke in sta tako dostopna rojakom v Clevelandu. Oče Evgena Favettia je rokopisa dobil med obema vojnama kot dar od knjigarnarja Janeza Dolžana, pri katerem je delal. V petdesetih letih se je z družino preselil v ZDA, rokopisa pa vzel s seboj.

Šport

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je prejšnjo soboto uvrstila v drugo kakovostno skupino svetovne lige. V finalu zaključnega turnirja tretje skupine v Frankfurtu je premagala Nemčijo s 3:1.

Plavalka Gorenjske banke Radovljice Anja Klinar je na odprtem prvenstvu Francije v Vichyju (višiju) z dosežkom 8:25,68 izenačila slovenski rekord Tjaše Oder na 800 m prosto. Odrova iz ravenskega Fužinarja je rekord dosegla maja na evropskem prvenstvu v Londonu in s tem dosežkom na Otoku osvojila tudi bronasto medaljo.

Prejšnji konec tedna so se prvič v sezoni pomerili smučarski skakalci. Na prvi od dveh tekem poletnega celinskega pokala v Kranju je Slovenija slavila dvojno zmago. Najboljši skakalec minule zime Peter Prevc je bil prvi, Rok Justin pa drugi. Tretje mesto je osvojil Avstrijec Clemens Aigner. Na drugi tekmi so Slovenci stopili na vse tri stopničke. Prvi je bil spet Prevc, za njim pa sta se uvrstila Robert Kranjec in Jaka Hvala. Peter Prevc je tokrat prvič nastopil na novih Slatnarjevih smučeh.

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel je zasedel pomemben položaj pri Mednarodni nogometni zvezi - Fifa. Slednja ga je imenovala za predsednika neodvisne komisije za revizijo in skladnost. To mesto je bilo izpraznjeno, potem ko je maja protestno odstopil Švicar Domenico Scala. Gre za neodvisno in neprofesionalno funkcijo, zato Vesel še naprej ostaja predsednik slovenskega računskega sodišča.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Sprava 2012
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...