Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež z družinami (foto: Radio Vatikan)
Papež z družinami

Amoris Letitia v slovenščini konec junija

Cerkev na Slovenskem | 22.04.2016, 14:08 Marta Jerebič

Slovenski prevod papeževe posinodalne apostolske spodbude Amoris laetitia bo izšel predvidoma konec junija, je sporočil tiskovni urad Slovenske škofovske konference. Izšel bo v zbirki Cerkveni dokumenti pri založbi Družina.

Nedavno je predstavitev dokumenta za diplomate in predstavniki različnih nevladnih mednarodnih organizacij pripravil tudi Papeški svet za družino.

Predsednik Papeškega sveta za družino, nadškof Vincenzo Paglia, meni, da je papež Frančišek s posinodalno apostolsko spodbudo o ljubezni v družini Amoris Laetitia pobral sadove dolge cerkvene poti in jih ponudil vsej katoliški Cerkvi. Pod dolgo cerkveno pot je uvrstil dve škofovski sinodi o družini, leta 2014 in 2015, več kot trideset papeževih katehez o družini, dvakrat je potekalo posvetovanje s krajevnimi Cerkvami prek vprašalnikov.

Nadškof Paglia pravi, da je besedilo posinodalne spodbude na vsaki strani zaznamovano s pogledom velike simpatije do družine. Papež v dokumentu jasno poudarja, da mora Cerkev še naprej oznanjati popolni ideal zakonske zveze, v kateri se v popolni obliki uresničuje tudi vera. Prav na podlagi tega ideala papež poziva, naj se pristopa k družinam v konkretnosti njihovega življenja. »Napori in upanja vernikov morajo postati lastni Cerkvi, ki pred njimi ni slepa in se ne predaja. Cerkev dobro pozna bolezni, ki danes napadajo družino,« je papeža citiral nadškof Paglia.

Spodbuda je po njegovih besedah kot »dolga meditacija o vidikih družinskega življenja, tako tistih najbolj bogatih kakor tistih najbolj kritičnih«. Vse pa je postavljeno v strateški pogled: družina ne pomeni samo zgodovine dveh posameznikov in njune želje po ljubezni, ampak se nanaša na samo zgodovino sveta. Lahko bi se reklo, da je družina »mati vseh odnosov«. V dokumentu je tako razvidna tesna povezanost med človeško zgodovino in družino. »Družina in družba sta neločljivi,« je poudaril msgr. Paglia in dodal, da »kadar stvari ne gredo dobro v družini, ne gredo dobro niti v družbi«.

 

 

 

Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...