Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež med verniki (foto: Radio Vatikan)
Papež med verniki

Papež pri katehezi: Razlikujmo med grehom in grešnikom

Svet | 20.04.2016, 10:44 Marjana Debevec

Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil še enemu vidiku usmiljenja. Za izhodišče je vzel zgodbo o grešnici, ki je med jokom Jezusu umivala noge, medtem ko je bil na obisku pri farizeju Simonu. Pri tem je poudaril, da moramo znati ločevati med grehom, s katerim ne moremo sklepati kompromisov, in grešniki, katerim se moramo približati.

Zgodba, ki jo nam jo predstavlja evangelist Luka, prikaže nasprotje dveh likov: po eni strani srečamo Simona, ki je zvesto izpolnjeval zakone, in anonimno grešnico. Medtem ko prvi ljudi sodi po videzu, žena s svojimi dejanji izraža iskrenost srca, je poudaril Frančišek. »Simon se, kljub temu, da je Jezusa povabil na obisk, ne želi vpletati v življenje Učitelja, žena pa se mu nasprotno povsem zaupa z ljubeznijo in čaščenjem.«

Farizej je prepričan, da bi bil Jezus daleč od grešnikov in se ne bi pustil omadeževati, če bi bila zares prerok. »Ta drža je tipična za določen način razumevanja religije, utemeljen pa je na dejstvu, da si Bog in greh korenito nasprotujeta. Toda Božja beseda nas uči razlikovati med grehom in grešnikom: z grehom ne moremo vstopati v kompromis, grešniki pa, kar smo vsi mi, smo kot bolniki, ki jih je treba ozdraviti. Da bi jih pozdravil, se jim mora zdravnik približati, jih obiskati in se jih dotakniti. Bolnik, da bi bil ozdravljen, pa mora seveda priznati, da potrebuje zdravnika!«, je dejal papež.

Jezus, Božji Sveti, je pustil, da se ga je grešnica dotikala, ne da bi ga s tem okužila. Še več, ko je vstopil z njo v odnos, je prekinil njeno osamitev, v katero jo je pahnila neusmiljena sodba farizeja in njegovih someščanov, ki so jo v bistvu izkoriščali, je dejal papež. Jezus ji odpusti grehe in ona odide v miru. Še pred tem pa zatrdi: Tvoja vera te je rešila. Pri tem je sveti oče omenil, da tudi mi, kot farizeji, pogosto zapademo v skušnjavo hinavščine; mislimo, da smo boljši od drugih. »Odrešenje pride v odnosu med menoj grešnikom z Gospodom, če pa mislimo, da smo že pravični, do tega ne odnosa ne pride«, je dejal. Grešnica nam po papeževih besedah pokaže na povezanost med vero, ljubeznijo in hvaležnostjo. Mnogi grehi so ji bili namreč odpuščeni in zato je mnogo ljubila. Iz Božje ljubezni, ki je vedno pred nami, se lahko vsi učimo ljubiti. Vernike je sveti oče povabil, naj pustimo Gospodu, da v nas razlije svojo ljubezen: iz te ljubezni učenec črpa in na njen temelji. Iz te ljubezni se lahko vsak od nas hrani in jo potem v hvaležnosti razliva na brate in sestre, v družine in družbo ter tako vsem posreduje Gospodovo usmiljenje, je svoj nagovor sklenil papež Frančišek.

Ob sklepu splošne avdience je papež Frančišek spomnil, da bo nabirka to nedeljo po vseh evropskih cerkvah namenjena vsem, ki trpijo zaradi posledica konflikta v Ukrajini. Že vnaprej se je zahvalil vsem, ki se bodo na njegovo pobudo velikodušno odzvali.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...