Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Migranti v čolnu (foto: Radio Vatikan)
Migranti v čolnu

Katoliški župnik na Lezbosu o papeževem obisku

Cerkev po svetu | 15.04.2016, 13:27 Marta Jerebič

Papež Frančišek se jutri odpravlja na svoje 13. mednarodno potovanje oziroma četrto po Evropi. Na grškem otoku Lezbos se bo srečal z grškim premierjem Ciprasom, begunci, tamkajšnjim prebivalstvom in katoliško skupnostjo ter verskimi voditelji: carigrajskim ekumenskim patriarhom Bartolomejem, pravoslavnim nadškofom Aten in vse Grčije Hieronimom II. ter predsednikom Grške škofovske konference. Potovanje bo tako imelo humanitarni in ekumenski značaj. Papež Frančišek pred mednarodnim potovanjem vedno prosi za Marijino varstvo in v ta namen obišče rimsko baziliko sv. Marije Snežne, kjer moli pred podobo Marije, rešiteljice rimskega ljudstva. To je storil že sinoči.

Papež Frančišek si je za svoje prvo potovanje izbral Lampeduso, da bi pokazal bližino migrantom, ki so prihajali iz Afrike. To želi sedaj storiti tudi na Lezbosu.

»Njegovo potovanje bo pričevanje za ves svet, da migranti niso samo številke v sprejemnem centru, ampak so osebe, ki imajo svoje zgodbe, sanje in imena. Zato jih je potrebno obravnavati z dostojanstvom, kot človeške osebe,« je za Radio Vatikan povedal edini katoliški duhovnik na Lezbosu, p. Leone Kiskinis.

Tega grškega otoka papež za obisk ni izbral naključno. Kot meni p. Kiskinis, ga je k temu spodbudilo bratstvo in človeškost lokalnega prebivalstva, ki ju prej tam ni bilo videti. »Prebivalci Lezbosa niso zaprli vrat in src, niso zgradili mej in pregrad, temveč so te osebe sprejeli v upanju, da bodo v Evropi naletele na toplino in sprejem v Evropi, ki je 'domovina človekovih pravic'.« Po mnenju p. Kiskinisa bi morale osebe, ki prihajajo s turških obal v iskanju boljše prihodnosti, izkusiti ta sprejem Evrope človekovih pravic.

Kot omenjeno bo imelo papeževo potovanje tudi ekumensko razsežnost. Za rešitev problema migracijske krize namreč ne bi smeli delati sami, temveč je treba sodelovati in ponuditi pričevanje edinosti, je dejal p. Kiskinis in povedal, da je bil presenečen, ko je izvedel za prihod svetega očeta. Na novico ni bil pripravljen.

Na Lezbosu je le ena katoliška cerkev, župnik je tam stalno prisoten zadnja štiri leta. Skupnost vernikov je majhna, a si zelo prizadevajo za sprejem teh oseb, saj, kot pravi, katoliška vera ni abstraktna, temveč konkretna

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...