Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež na Lezbos, da bi prebudil našo vest

Svet | 12.04.2016, 10:06 Marjana Debevec

V Grčiji in tudi nasploh v Evropi vlada veliko pričakovanje pred sobotnim papeževim obiskom otoka Lezbos. Z njim želi sveti oče prebuditi vest Evropejcev in celotne mednarodne skupnosti, je prepričan predsednik papeškega sveta Pravičnost in mir kardinal Peter Turkson.

Papežev obisk Lezbosa spominja na njegovo prvo potovanje, potem ko je bil izvoljen na Petrov sedež, ko je obiskal Lampeduso. Po besedah kardinala Petra Turksona bo sveti oče znova poskušal globalno javnost opozoriti na položaj tamkajšnjih beguncev in na vzroke, ki so jih privedli v to stanje. »Nagovarjal bo svet in globalno vest, ter jih pozval, naj preprečijo vse to. Gre namreč za nasilje, ki ga zdaj izvaja ISIS, pred tem pa je bila vojna v Siriji. Treba je zgraditi mir, ki ne bo utemeljen le na diplomaciji, ampak večinoma na prijateljstvu, ljubezni in bratstvu«, je prepričan kardinal Turkson, ki je ostro obsodil tudi evropsko politiko do Turčije.

Denarna podpora, s katero bi zaustavili tok beguncev, po njegovem prepričanju ne bo pomirila situacije. Da bi dosegli dolgoročno rešitev, bi morali po njegovem mnenju narediti vse, da se vzpostavi mir na tem območju. »Zdi se, da je ISIS močan, v resnici pa je finančno in vojaško močno podprt. Zakaj tega ne ustavimo? Zakaj ne umaknemo svojih interesov, da bi nafto kupovali po nizkih cenah? Potrebnega bo nekaj napora, pa tudi žrtve«, je bil odločen kardinal Turkson.

Tudi predsednik papeškega sveta za migrante in begunce kardinal Antonio Maria Veglio je obsodil begunski sporazum med Evropsko unijo in Turčijo in obenem izrazil zahtevo po ureditvi humanitarnih koridorjev, ki bi beguncem omogočili varno pot v Evropo. Zato tudi želi papež obiskati otok Lezbos in se srečati s tamkajšnjimi begunci. Ob tem se mu bosta pridružila atenski nadškof Hieronim II. in carigrajski patriarh Bartolomejem I. Po srečanju z begunci je predvidena še skupna molitev v otoškem pristanišču za vse tiste begunce, ki so med prečkanjem morja izgubili življenje.

Sicer pa je papež Frančišek udeležencem konference Pax Cristi International nakazal poti, kako ustaviti to strašno tretjo svetovno vojno, ki, kot on pravi, poteka po koščkih. Predlagal je srečanje med ljudmi, spravo med narodi in delo za pravičnost. Obenem se je sveti oče zavzel za ukinitev smrtne kazni in možnosti odpovedi mednarodnih dolgov revnih držav.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...