Marko ZupanMarko Zupan
Marta Jerebič (foto: Izidor Šček)
Marta Jerebič

Ob dnevu žensk: Svet potrebuje nežnosti!

Naš pogled | 08.03.2016, 14:30 Marta Jerebič

»Ženske ne prinašajo samo življenja, ampak nam dajejo tudi sposobnost, da na svet pogledamo z drugačnimi očmi, čutimo stvari z bolj ustvarjalnim, potrpežljivim in nežnim srcem,« je papež Frančišek dejal 8. marca lani. Frančišek pravzaprav zelo ceni nasvete žensk, ki na stvari gledajo drugače kot moški. Prav zato se je tudi v Vatikanu v zadnjih letih število zaposlenih žensk povečalo. Danes predstavljajo že petino vseh zaposlenih. Ob tem dodajmo še podatek, da je najmanjša država na svetu eden izmed redkih krajev, kjer ne glede na spol zaposlenega velja: »Enaka plača za enako delo.«

A tu ne želim razpravljati o enakosti ali enakopravnosti, o vlogi žensk v svetu dela, v gospodarstvu ali politiki. Želim spregovoriti o tistih lastnostih, ki so lastne ženskam, in ki jih je pravzaprav mednarodni dan žensk poskušal izpodriniti.

Prva taka lastnost je materinstvo. Bog je z materinstvom ženski zaupal človeško bitje. Eden mojih sinov je nedavno modro rekel: »Če ne bi bilo punc, sploh ne bi bilo nobenega na svetu.«

Žal nas že nekaj desetletij posiljujejo z miselnostjo, da je materinstvo le en vidik vsestranskosti žensk, ki naj ne bi bil središče življenja žensk. Praznik, kot je današnji, zlasti, če poznamo njegovo zgodovino, spodbuja idejo, da se ženske ne smejo preveč poistovetiti z materinstvom, da je to nekaj, kar bi morali podvreči drugim oblikam dosežkov. A če mene vprašate, kako bi se predstavila, rečem, da sem mamica, žena in novinarka. V tem vrstnem redu!

Ob materinstvu se mi dandanes sprožajo številna vprašanja. Eno teh je naslednje: Medtem ko so predvsem zagovorniki splava in feministke glasni, da ženske niso stroji za rojevanje otrok, me zanima, koliko od teh ljudi, je glasnih tudi danes, ko se sprejema zakonodaja v prid istospolnim. Koliko teh ljudi se danes bori proti nadomestnemu materinstvu oziroma izposoji maternic. Vemo, da so največje žrtve te izposoje maternice nadomestne matere iz revnejših držav. Ne samo, da se ob istospolnih porokah razvrednoti družino, z omogočanjem posvojitev v take skupnosti povzročamo tudi pojav družbe, v kateri se otroke proizvaja in prodaja kot izdelke.

Druga lastnost ženske, ki je deloma povezana tudi z materinstvom, je nežnost. To je dragocena poteza, ki je lastna ženskam. Ne pravim, da imajo to lastnost samo ženske in da je moški nimajo. Obstajajo tudi ženske, ki imajo to lastnost v manjši meri, a Bog je s to lastnostjo posebej obdaril ženske. Pravzaprav je nežnost ženskega spola.

Tudi nežnost, tako kot materinstvo, so ženske današnjega časa postavile na stran. Ne izražajo se več z jezikom nežnosti, ampak jezikom zapeljivega telesa. Današnja družba je pravzaprav naravnana že skoraj tako, da se nežnosti ne priznava in sprejema, medtem ko je zunanji videz pomemben in je kategorija, po kateri se presoja žensko.

Morda je čas, da znova začnemo govoriti o nežnosti, jo ceniti. Ste opazili, da papež Frančišek pogosto govori o nežnosti. Sprva sem bila kar nekoliko v zadregi, kako besedo »tenerezza« prevajati, saj jo papež Frančišek uporablja v različnih kombinacijah. Že takoj ob nastopu papeške službe 19. marca 2013 je v pridigi pozval, naj se ne bojimo nežnosti. V pridigi 7. julija 2013 je poudaril, da danes ljudje vsekakor potrebujemo besede, predvsem pa moramo pričevati Božje usmiljenje in nežnost, ki ogreje srce, zbudi upanje in priteguje k dobremu.

Besedo nežnost povezuje z lastnostjo Boga, Jezusa in Marije. Dostojevski je nežnost opredelil kot moč ponižne ljubezni. Nežnost je torej vrlina močnih. Nekateri danes razpravljajo že o teologiji nežnosti. In na podlagi papeževih besed se razvijajo razprave o tem, kako se danes kaže nežnost Boga, kako mi postanemo glasniki te Božje nežnosti. Italijanska redovnica s. Elena Bosetti je na nekem predavanju ob tem dejala, da nas to vprašanje ne vodi nujno najprej ven, k drugim, ampak predvsem noter, k svojemu srcu. Samo če se pustimo objeti Božji nežnosti, jo lahko tudi sami potem izžarevamo, širimo.

Svet danes potrebuje nežnost, je papež dejal za božič leta 2014. Dobro bi bilo, ko bi se zamislili nad temi papeževimi besedami. Ne samo ženske, tudi moški. Kaj vse bi spremenili z nežnim nasmehom, nežnim objemom, nežnimi besedami, nežnim trepljanjem po rami, skratka nežnostjo.

 

 

 

 

 

Naš pogled
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...