Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Mati Terezija tik pred razglasitvijo za svetnico

Cerkev po svetu | 08.03.2016, 07:22 Marta Jerebič

V Vatikanu bo prihodnji torek redni javni konzistorij, na katerem bo papež potrdil odloke o kanonizaciji petih blaženih, med njimi je tudi mati Terezija iz Kalkute. Sporočil naj bi tudi datum, ko bo mati Terezija razglašena za svetnico. Vatikan je že pred časom napovedal, da bo to najverjetneje v nedeljo tik pred pred njenim godom, torej 4. septembra. Mati Terezija, ki je bila za blaženo razglašena oktobra 2003, ima god 5. septembra.

Postopek za njeno kanonizacijo je bil sklenjen decembra lani, ko je papež Frančišek potrdil odlok o priznanju drugega čudeža. Gre za nepojasnjeno ozdravitev Brazilca, ki je imel več neozdravljivih možganskih tumorjev. Njegova družina se je po pomoč v molitvi zatekla k materi Tereziji, nakar si je moški opomogel, zdravniki pa niso mogli pojasniti, kako je do tega prišlo.

Mati Terezija, rojena kot Agnes Gonxa Bojaxhio, se je rodila leta 1910 albanskim staršem v Makedoniji. Ustanovila je red Misijonarke ljubezni za pomoč najrevnejšim na ulicah indijske Kalkute. Leta 1979 je prejela Nobelovo nagrado za mir. Umrla je leta 1997 v Kalkuti, stara 87 let.

Po ulicah Kalkute je pobrala na tisoče lačnih in zapuščenih otrok. Ob današnjem dnevu žensk, razpravah o ziki in molitvi za nerojene pred porodnišnico, pa lahko izpostavimo tudi to, da je bila vneta borka proti splavu. To dejanje je označila kot zločin in največje zlo na zemlji.

Navajamo nekaj njenih izjav o splavu (vir: svetniki.org)

"Tudi nerojeni otrok mora imeti možnost živeti", je izjavila ob prejemu Nobelove nagrade za mir 10. decembra 1979 v Oslu. Splav je bil zanjo ‘največji uničevalec miru’. Kako naj bi bilo mogoče prepričati može o miru, če pa že mati lahko ubije svojega otroka, je vprašala leta 1982 na shodu v Nemčiji. Junija 1985 je v Washingtonu dejala: "Vsak nerojeni otrok je narejen po božji podobi. Vse kar je na svetu lepo je torej uničeno s splavom." "Ženska nima pravice odločati o rojstvu svojega otroka, četudi je žrtev posilstva," je zatrdila leta 1982 v Glasgowu. Leta 1977 pa je v Milanu dejala: "Bogati narodi, ki so uradno sprejeli splav, so ubogi, celo zelo ubogi. Taki nimajo več poguma gojiti novo življenje." V Indiji je spodbujala uporabo naravnih kontracepcijskih metod za preprečevanje tega zločina in največjega zla na zemlji.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...