Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Slovenski inštitut na Dunaju

| 25.02.2016, 10:20 Matjaž Merljak

Dober mesec dni na Dunaju deluje Slovenski inštitut, ki želi nadaljevati delo nekdanjega Slovenskega znanstvenega inštituta, platforme za prisotnost Slovencev na Dunaju in Dunajskega krožka. Naš sogovornik je bil poslovodja Vincenc Rajšp, ki je nekdanji znanstveni vodja Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju.

Slovenski inštitut je bil uradno ustanovljen v torek, 12. januarja 2016. Skrbel bo za srečevanja Slovencev in drugih somišljenikov na Dunaju, ki se zanimajo za Slovenijo. Prizadeval si bo za medkulturni dialog ter spodbujal strokovno in znanstveno razpravljanje v stičnem slovensko-nemškem prostoru.

Za predsednika društva je bil izvoljen Herbert Seher, podpredsednika novega društva sta postala Ludvik Karničar in Marko Jesenšek.

Med tem ko je bil Slovenski znanstveni inštitut financiran s strani Slovenije in Avstrije, je financiranje Slovenskega inštituta na Dunaju popolnoma na ramenih ustanoviteljev. Večina od njih je Slovencev, velik del pa je nemško govorečih Avstrijcev. Inštituti za zdaj nima lastnih prostorov, domuje v prostorih Avstrijskega inštituta za etnografijo na Dunaju, vabila o prireditvah zaenkrat krožijo po elektronski pošti, v nastajanju je nova spletna stran, ovire so finančne narave.

Med prvimi prireditvami je bilo srečanje ob slovenskem kulturnem prazniku - govornik je bil nekdanji ravnatelj Slovenske gimnazije v Celovcu Reginald Vospernik. V januarju so imeli predavanje dr. Marije Wakounig ob 650-letnici dunajske univerze. Čez nekaj dni bodo imeli slavnostno prireditev ob 80-letnici dr. Zinke Zorko, pripravljajo tudi znanstveni simpozij ob 25. obletnici ustanovitve Slovenije ...


Slovenski inštitut na Dunaju vabi na slavnostno prireditev ob 80- letnici akademikinje in zaslužne profesorice Univerze v Mariboru prof. dr. Zinke Zorko, v torek, 1. marca 2016 ob 18. uri v Institut für Österreichkunde, Hanuschgasse 3, Hof 2, Stiege 4, 1. Stock, 1010 Wien. Pozdravni nagovor dr. Vincenc Rajšp, prof. dr. Zinka Zorko bo spregovorila o svojem življenju in delu, predvsem o svojih dialektoloških raziskavah, predstavila pa bo tudi nekaj posnetkov govorov svojih informantov. Red. prof. dr. Marko Jesenšek bo predstavil znanstveno monografijo Rojena v narečje, ki je posvečena 80-letnici akademikinje Zinke Zorko in je izšla pri mednarodni knjižni zbirki ZORA.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...