Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Postna predavanja Sončnice

| 24.02.2016, 11:38 Matjaž Merljak

Skupnost družin Sončnica iz Gorice je tudi za letošnji postni čas pripravila strokovna predavanja o vzgoji in družini. Vsebine so zelo zanimive, navezujejo pa se na aktualne tematike današnjega časa: družina, vzgoja, izobraževanje, zdravo življenje, medgeneracijske dinamike, itd.. Pogovarjali smo se s predsednico Mirjam Bratina.

Skupnost družin Sončnica je nastala leta 1999 kot izraz družin v zamejstvu, ki so se želele povezati in nekaj skupaj narediti na vzgojnem in kulturno-narodnostnem področju. Pripravljajo predavanaja, srečanja družin, tabore za otroke ... Število družin niha, na začetku jih je bilo 30 in to jedro je še vedno dejavno in povezano. Ob predsednici Mirjam Brátina je še sedemčlanski odbor in nadzorni odbor. Jedro skupnosti je katoliško, vezano na vrednote krščanstva in menijo, da je tradicionalna družina osnovna celica pod udarom in zato si morajo med seboj pomagati, da bi jo ohranili in zaščitili.

Predavanja bodo potekala v februarju in marcu v Močnikovem domu v Gorici (ob cerkvi sv. Ivána v ul. San Giovanni št. 9). Namenjena so širši populaciji slušateljev, od mladostnikov do kulturnih delavcev, vzgojiteljev, pedagogov, staršev oziroma vsakomur, ki bi rad poglobil svojo osebno in duhovno rast. Cilj takovrstnih srečanj je tudi skupna razprava oziroma pogovor na poti ustvarjanja pozitivnih medsebojnih družbenih odnosov ter konstruktivno soočanje s spremembami in novimi izzivi v sodobni družbi.


Četrtek, 25. februar 2016, dvorana »F. Močnik« ob 20. uri

Erika Brajnik: NATUROPATIJA IN KREPITEV TELESA

Erika Brajnik je po rodu iz Štandreža. Študirala je humanistiko v Ljubljani. Diplomirala je iz naturopatije in se specializirala v iridiologiji. V Ajdovščini ima svoj naturopatski center. Brajnikova je avtorica strokovnih člankov za različne revije, ima redno rubriko tudi v Novem glasu. Sodeluje v radijskih in televizijskih oddajah, kjer skuša svoje naturopatsko znanje posredovati na preprost in razumljiv način. Je članica uglednih svetovnih naturopatskih združenj. Pred kratkim je izdala knjigo Naturopatski priročnik za samopomoč.

Naturopatija je nova veda, ki preučuje, kako naj si človek okrepi fiziološke sposobnosti . Krepitev telesa, spoznavanje in razumevanje telesa je v naturopatiji preprosto, a hkrati kompleksno, kot je grajeno naše telo. Lahko ga nadzorujemo, lahko ga energetsko krepimo, najprej seveda z zdravo prehrano. Hrana je za človeško telo energija, energija pa je življenje.

Četrtek, 3. marec 2016, dvorana »F. Močnik« ob 20. uri

Bogdan Polajner: KAKO LAHKO STARŠI Z ODNOSI VPLIVAMO NA ZDRAVO VEDENJE OTROK?

Bogdan Polajner je doktor psihologije in že 25 let aktivno dela kot psihoterapevt. Uspešno terapevtsko kariero je začel na inštitutu za varovanje zdravja in inštitutu Antona Trstenjaka, kjer je bil ustanovitelj in vodja »projekta Človek« za zasvojene z drogami. Izvaja preventivne delavnice in izobraževanja za starše, mladino ter pedagoške delavce. Zaposlen je tudi na Univerzi na Primorskem. V Rimu je dokončal specializacijo iz bonding psihoterapije. Z družino živi v Kopru.

Predavatelj bo predstavil nekaj ključnih elementov zdravih odnosnih slogov in zaželene posledice pri otroku: tri osnovne ljubezni, enotnost staršev pri vzgoji, vrhunska doživetja kot pogoj za osebnostno in vedenjsko zdravje ter motiviranost otroka. Razložil bo, kako otroku privzgojiti delovne navade in ga usposobiti za samostojnost, primerjal ključne značilnosti družinskih odnosnih slogov, ki otroku koristijo oziroma škodijo.

Sobota, 12. marec 2016, dvorana »F. Močnik« ob 20. uri

Christian Gostečnik: SO RES VSEGA KRIVI STARŠI?

Frančiškan Christian Gostečnik je dekan Teološke fakultete v Ljubljani in redni profesor za psihologijo religije, pastoralno psihologijo ter zakonsko in družinsko terapijo. Doktoriral je iz klinične psihologije, teologije in psihologije. Je ustanovitelj Frančiškanskega družinskega centra. Poleg številnih knjig, znanstvenih člankov, raziskav ter sodelovanja na simpozijih in kongresih doma in v tujini, je razvil inovativni psihoterapevtski pristop, imenovan relacijska družinska terapija.

Mladostništvo je obdobje, ko so na preizkusu tako starši, kakor mladostniki. To je namreč čas največjih čustvenih, miselnih, vedenjskih in predvsem telesnih ali organskih preobratov, zato mladostnik nujno potrebuje starše, pa če jih še tako zelo zavrača. Starši so v obdobju mladostnikovega razvoja pred temeljnimi izzivi, da mu pomagajo skozi to težko razvojno obdobje.

Četrtek, 17. marec 2016, dvorana »F. Močnik« ob 20. uri

Aldo Rupel: OD SKRBI ZA VZGOJO DO OHRANJANJA PSIHOFIZIČNE UČINKOVITOSTI

Aldo Rupel je maturiral v Trstu na realni gimnaziji leta 1960. Diplomiral je v Rimu na Visoki šoli za telesno vzgojo in v Vidmu na Fakulteti za tuje jezike. Skoraj trideset let je poučeval na šolah vseh stopenj, nato je bil odgovoren za goriški sedež Slovenskega raziskovalnega inštituta. Strokovno se ukvarja s psihomotoriko in telesno govorico. Od otroštva je vključen v razne oblike družbenega življenja slovenske narodnostne skupnosti. Redno piše za revije in časopise. V prostem ćasu se posveča pohodništvu, kajakaštvu, plavanju, teku, kotalkanju...

Ohranjanju duševne in telesne pripravljenosti je potrebno posvečati pozornost vse življenje, saj drži slovenski pregovor, ki pravi: »Vprašala bodo stara leta, kaj so delala mladostna«. Že v otroštvu starši, šola in druge vzgojne ustanove skrbijo za celostni in vsestranski razvoj otroka in skušajo otroku privzgojiti delovne navade na različnih področjih. Z vzgojo in zgledom skušamo otrokom posredovati, kako je za ohranjanje dobrega počutja pomembno, da smo stalno telesno in duševno aktivni.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...