Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Pred nami je sveti večer

Slovenija | 24.12.2015, 14:57 Marjana Debevec

Z večerno sveto mašo se bo končal čas pričakovanja in priprave na praznik Gospodovega rojstva. Ta se začne s polnočno sveto mašo, ki jo nocoj darujejo po vsem krščanskem svetu. Na jutrišnji božič se spominjamo Jezusovega rojstva, ki je za veliko nočjo največji krščanski praznik.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore polnočnico daroval v ljubljanski stolnici, ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik bo ob 22.00 daroval polnočnico v Kamniški Bistrici, v župniji Stranje. Ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar bo na sveti večer ob 16.00 v ljubljanski stolnici bo daroval večerno sveto mašo in večernice pred praznikom Gospodovega rojstva. Polnočnico ob 24.00 bo daroval v župniji Hotič.

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl bo na sveti večer v mariborski stolni cerkvi daroval slovesno polnočno mašo, murskosoboški škof Peter Štumpf v soboški stolnici, novomeški škof Andrej Glavan pa v novomeški stolnici.

V Cerkvi na Slovenskem je praznovanje božiča globoko zakoreninjeno v ljudski vernosti. Verjetno ta večer ni krščanskega doma brez jaslic. Poleg tega imamo nocoj tako imenovani prvi sveti večer, ki je povezan z blagoslovom doma in družine.

Jaslice in naš dom blagoslovimo vsako leto znova. To opravilo lahko opravi družina sama tako, da se na božični večer zbere pri jaslicah. Prav je, da si pripravimo blagoslovljeno vodo, kadilo in žerjavico. Na začetku zapojemo primerno pesem in zatem opravimo bogoslužje svetega večera, ki ga najdemo v molitvenikih ali pripravljenih zgibankah. Z blagoslovom doma, gospodarskih poslopij in drugih prostorov, kličemo božje varstvo. Pri blagoslovu uporabljamo blagoslovljeno vodo in kadilo, ki sta zakramentala.

Sveti večer z blagoslovom družine in doma ter petjem božičnih pesmi je sestavni del božiča, ki ga poznajo tudi drugod v krščanskem svetu, zato je prav, da ga gojimo in ohranjamo za prihodnje rodove.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...