Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Dan, ko je prvič zadišalo po slovenski vojski

Slovenija | 17.12.2015, 13:04 Tone Gorjup

V Kočevski Reki so se včeraj spomnili 25. obletnice postroja prve specialne brigade Teritorialne obrambe, ki je pozneje dobila ime Moris. Slovesnost z naslovom »Dan, ko je prvič zadišalo po slovenski vojski« je potekla pod pokroviteljstvom predsednika države. Pri njeni pripravi sta prvič skupaj sodelovala Zveza društev in klubov Moris ter Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. Glavni govornik Borut Pahor je med drugim poudaril, da smo samostojnost dosegli z enotnostjo in vse povabil k negovanju zgodovinskega spomina na tedanjo enotnost.

Kulturni del slovesnosti v Kočevski Reki sta oblikovala Slovenski oktet in orkester Slovenske vojske, ki je sodelovala tudi s postrojem. Zbrane je nagovoril predsednik države Borut Pahor, ki je najprej spomnil, da je bil pred petindvajsetimi leti, 17. decembra 1990, na tem kraju prelomen postroj Teritorialne obrambe. Bil je »dan, ko je prvič zadišalo po slovenski vojski«, je povzel znano izjavo takratnega predsednika vlade Lojzeta Peterleta. Opozoril je na dvojen pomen tega postroja: »V vojaškem smislu je bil postroj pomemben zato, ker je bilo predstavljeno novo sodobno orožje. V političnem smislu je bil postroj pomemben zato, ker je bil manj kot teden dni pred plebiscitom.« Šlo je za jasno sporočilo, da nastaja suverena slovenska država. O tem so dokončno odločali volivci na plebiscitu teden dni zatem. Dejstvo, da imamo svojo vojsko, kar je nakazal postroj, je okrepilo zavest, da bomo zmagali. Samostojnost smo dosegli z enotnostjo, taka narodova enotnost pa je v naši zgodovini izredno redka. Potrebujemo jo tudi danes, zato jo je treba skrbno negovati, je poudaril Borut Pahor in dodal: »Kdor hoče, bo vedno našel razloge, da bo tudi glede osamosvajanja s prstom pokazal na razlike. Nihče jih ne zanika. Toda veliko večjih političnih razlik in veliko bolj usodnih narodnih razkolov imamo kot opomin itak dovolj. Ustanovitev samostojne države pa je redek in dragocen spomin naši politični in narodovi enotnosti.« Zgodovinski spomin na to enotnost je potrebno negovati kot dokaz, da smo veliki, ko smo enotni in da enotni dosežemo stvari, ki se zdijo nemogoče, je še poudaril Pahor.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik prve slovenske vlade, zdaj evropski poslanec Lojze Peterle in ponovil: »Tistega hladnega decembrskega dne, ko tukaj ni bilo pulta. pa tudi prometa ni bilo prav veliko, je prvič zadišalo po slovenski vojski.« Zatem je povzel ključne osamosvojitvene dogodke. Pri tem je poudaril, da je bil postroj v Kočevski Reki pred četrt stoletja izraz odgovorne volje tedanje vlade, ki je razsvetlil pot do plebiscita in je bil eden od ključnih prelomov s totalitarizmom. Kritičen je bil do tistih, ki se norčujejo iz vrednot, ki so bile temelj slovenske osamosvojitve in opozoril, da »več združene Evrope ne moremo doseči z več polarizirane Slovenije!«

Na kratko sta spregovorila tudi poveljnik 1. brigade Slovenske vojske Roman Urbanč in kočevski župan Vladimir Prebilič. Slovesnosti so se udeležili tudi ministrica za obrambo Andreja Katič, načelnik generalštaba Andrej Osterman, nekateri poslanci ter tedanji in sedanji politiki, med njimi tudi Janez Janša, Dimitrij Rupel, Igor Bavčar, Ivan Oman in Aleš Hojs.

Slovenija, Politika, Sprava 2012
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.