Igre vodijo v zasvojenost (foto: racunalniske-novice)
Igre vodijo v zasvojenost

V porastu odvisnost od novodobnih tehnologij in iger na srečo

Slovenija | 05.11.2015, 14:23

Mesec november je mesec preprečevanja zasvojenosti. V zadnjih letih so bolj kot kemične droge v porastu odvisnosti od novodobnih tehnologij. Današnja generacija je že od malih nog izpostavljena ogromni količini podatkov, zato o vsem, kar jih zanima ali jim buri domišljijo, najprej povprašajo splet in družbena omrežja.

Kaj je značilno za generacijo današnjih mladostnikov? Označena je tudi kot »e-generacija« oziroma »Z generacija«. Obvladuje digitalno področje in je zato izrazito bolje obveščena od katerekoli doslej. Ker so že od malih nog izpostavljeni ogromni količini podatkov, bodo o vsem, kar jih zanima ali jim buri domišljijo, zagotovo najprej povprašali splet, obrnili pa se bodo tudi na družbena omrežja. Tako novodobna generacija pred snovalce preventive postavlja nove izzive. Pa smo nanje pripravljeni?

Na ta in podobna vprašanja skušajo odgovoriti na letošnji 9. konferenci ob mesecu preprečevanja zasvojenosti v Slovenj Gradcu. Strokovnjaki ugotavljajo, da je med mladimi v Sloveniji vse več zasvojenosti z igrami na srečo, narašča tudi število odkritih novih psihoaktivnih snovi. Bernardo Spazzapan iz ambulante za odvisnost pri Zdravstvenem domu Nova Gorica je opozoril, da se je zasvojenost z igrami na srečo med mladimi v zadnjih letih zelo razširila. Velika večina vseh, ki pridejo v ambulanto, so po njegovih besedah stari od 18 do 20 let ter so zasvojeni s športnimi stavami in drugimi igrami na srečo. Glede na svetovne raziskave je ocenil, da je v Sloveniji okoli en odstotek hazarderjev. Kot je dejala Andreja Drev z NIJZ, imamo v Sloveniji zelo dobro razvit sistem za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi, v katerem sodelujejo zdravstveni sektor, policija in nevladne organizacije. Precejšen porast so zabeležili lani, ko je nacionalni forenzični laboratorij zabeležil 38 novih psihoaktivnih snovi, ki so se prvič pojavile pri nas. V prvi polovici letošnjega leta je zabeležil že 31 takšnih snovi.

Primer Goriške, kjer je vse več odvisnosti

S skupno iniciativo pod sloganom V znanju in povezovanju je moč si Mladinski center Nova Gorica prizadeva spet povezati lokalno skupnost na področju preventive in preprečevanja različnih vrst zasvojenosti. Kot pravi Jelena Vukmir iz tamkajšnjega mladinskega centra, so zasvojenosti v porastu, kar je izmerljivo tudi v ambulanti za zdravljenje bolezni odvisnosti. »Na prvem mestu je zasvojenost od novodobnih tehnologij. Gre za preživljanje časa na teh napravah. Pri mlajših so še računalniške igrice, ki jih potegnejo noter.»

Zvone Horvat Žnidaršič, vodja programa v Skupnosti Srečanje na Kostanjevici nad Novo Gorico, ki deluje v okviru Zavoda Pelikan, je kljub temu prepričan, da na področju kemičnih zasvojenosti stanje ni rožnato. »Nastaja na stotine novih drog, zlasti sintetičnih. In prav gotovo ne nastajajo zato, ker jih nihče ne bi rabil, ampak zato, ker jih trg išče. Moje osebno mnenje je, da odvisnost v porastu in da še nekaj časa bo, dokler človek v svoji dezorintiranosti ne najde svojega smisla,« poudarja in opozarja tudi na zaskrbljujoče stanje na področju nekemičnih odvisnosti. Po besedah Marinke Saksida, vodje oddelka za družbene dejavnosti občine, za omenjene programe iz proračuna vsako leto namenijo približno 30 tisoč evrov, že leta 2003 so ustanovili lokalno akcijsko skupino za preprečevanje zasvojenosti. Novogoriška policijska uprava je pripravila akcijo Alkohol ubija, največkrat nedolžne, na Goriškem pa bodo v ta namen pripravil 15 različnih dogodkov.

Slovenija, Sociala, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...