Jakob TurkJakob Turk
Jakob ČukJakob Čuk
Marcel KrekMarcel Krek
Tradicionalni slovenski zajtrk (foto: ARO)
Tradicionalni slovenski zajtrk

Zajtrk eden najpomembnejših obrokov

| 20.11.2015, 08:29

Danes, ko obeležujemo 3. dan slovenske hrane, so po mnogih slovenskih vrtcih in šolah, pa tudi nekaterih drugih ustanovah, pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk. Sestavljajo ga črn slovenski kruh, mleko, maslo, med in jabolka, s čimer želijo pristojni širiti zavedanje o pomenu zdrave, čimbolj lokalne pridelane hrane.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je že včeraj opozoril, da ni pomembno le to, koliko otrok zajtrkuje, ampak gre tudi za zavedanje, da lokalna pridelava hrane omogoča delovna mesta. "A ne gre le za delovna mesta, gre tudi za višjo kakovost, ki je povezana s kratko transportno potjo," je dejal.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je povedala, da se prehranjevalne navade Slovencev sicer izboljšujejo, saj več kot polovica odraslih zajtrkuje, medtem ko je pri mlajši generaciji ta delež še vedno manjši od 50 odstotkov. Tradicionalni slovenski zajtrk se ji zato zdi pomemben za osveščanje najmlajših, da je zajtrk eden od najpomembnejših dnevnih obrokov.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Maja Makovec Brenčič pa poudarja, da je organizirana šolska prehrana eden od pomembnih standardov kakovosti našega šolskega prostora in dodaja, da smo ena od redkih držav, ki to sistematično in sistemsko izvaja v okviru šol in vrtcev.

Tradicionalni slovenski zajtrk, ki poteka že peto leto zapored, je prerasel v dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo tretjič. Nastala sta na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in se vse bolj širita tudi med drugimi evropskimi državami.

Lani so tradicionalni slovenski zajtrk pripravili v približno 667 vrtcih in šolah, ki jim je kmetijsko ministrstvo povrnilo stroške, veliko pa je bilo tudi tistih, ki so projekt v celoti izpeljali s pomočjo donacij. Tudi letos naj bi bilo tradicionalnega slovenskega zajtrka deležno več kot 250.000 otrok v vrtcih in osnovnih šolah.

Današnji 5. Tradicionalni slovenski zajtrk in 3. Dan slovenske hrane nas torej vabita, da posvetimo pozornost hrani, ki jo vnašamo v naše telo, saj je že Hipokrat pred več kot 2000 leti zapisal "Hrana naj bo vaše zdravilo in vaše zdravilo naj bo hrana."

Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...