Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Tradicionalni slovenski zajtrk (foto: ARO)
Tradicionalni slovenski zajtrk

Zajtrk eden najpomembnejših obrokov

| 20.11.2015, 08:29

Danes, ko obeležujemo 3. dan slovenske hrane, so po mnogih slovenskih vrtcih in šolah, pa tudi nekaterih drugih ustanovah, pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk. Sestavljajo ga črn slovenski kruh, mleko, maslo, med in jabolka, s čimer želijo pristojni širiti zavedanje o pomenu zdrave, čimbolj lokalne pridelane hrane.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je že včeraj opozoril, da ni pomembno le to, koliko otrok zajtrkuje, ampak gre tudi za zavedanje, da lokalna pridelava hrane omogoča delovna mesta. "A ne gre le za delovna mesta, gre tudi za višjo kakovost, ki je povezana s kratko transportno potjo," je dejal.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je povedala, da se prehranjevalne navade Slovencev sicer izboljšujejo, saj več kot polovica odraslih zajtrkuje, medtem ko je pri mlajši generaciji ta delež še vedno manjši od 50 odstotkov. Tradicionalni slovenski zajtrk se ji zato zdi pomemben za osveščanje najmlajših, da je zajtrk eden od najpomembnejših dnevnih obrokov.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Maja Makovec Brenčič pa poudarja, da je organizirana šolska prehrana eden od pomembnih standardov kakovosti našega šolskega prostora in dodaja, da smo ena od redkih držav, ki to sistematično in sistemsko izvaja v okviru šol in vrtcev.

Tradicionalni slovenski zajtrk, ki poteka že peto leto zapored, je prerasel v dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo tretjič. Nastala sta na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in se vse bolj širita tudi med drugimi evropskimi državami.

Lani so tradicionalni slovenski zajtrk pripravili v približno 667 vrtcih in šolah, ki jim je kmetijsko ministrstvo povrnilo stroške, veliko pa je bilo tudi tistih, ki so projekt v celoti izpeljali s pomočjo donacij. Tudi letos naj bi bilo tradicionalnega slovenskega zajtrka deležno več kot 250.000 otrok v vrtcih in osnovnih šolah.

Današnji 5. Tradicionalni slovenski zajtrk in 3. Dan slovenske hrane nas torej vabita, da posvetimo pozornost hrani, ki jo vnašamo v naše telo, saj je že Hipokrat pred več kot 2000 leti zapisal "Hrana naj bo vaše zdravilo in vaše zdravilo naj bo hrana."

Martin Golob in Borut Pahor (photo: Rok Mihevc) Martin Golob in Borut Pahor (photo: Rok Mihevc)

Kako je Martin Golob do solz nasmejal Boruta Pahorja

Razprodana Festivalna dvorana je v četrtek gostila dobrodelno obarvan večer. Zanj sta v organizaciji Založbe Družina in Zveze prijateljev mladine poskrbela duhovnik Martin Golob in nekdanji ...

Župan Kočevja Gregor Košir (photo: Občina Kočevje) Župan Kočevja Gregor Košir (photo: Občina Kočevje)

Z davkom na pse kaznujemo napačno publiko

V preteklih dneh je razburila napoved kmetijskega ministrstva, da naj bi z zakonom o zaščiti živali uvedli novo dajatev za lastnike psov. Včeraj so na ministrstvu pojasnili, da brez soglasja občin ...

Maja Morela in Jure Sešek (photo: ARO) Maja Morela in Jure Sešek (photo: ARO)

Sobotna iskrica, ob kateri smo potrebovali robčke

Legendarna oddaja Sobotna iskrica, ki jo je več kot 30 let na našem radiu ustvarjal Jure Sešek, je prešla v roke mlajši generaciji. Oddaja bo tako živela naprej in prinašala teme zanimive mladim ...

Jože Pavlakovič (photo: NL) Jože Pavlakovič (photo: NL)

Jože Pavlakovič, župnik polanski

Kot je zapisano v naslovu, tako se g. Jože predstavi ob srečanju na radiu, ko smo ga povabili na pogovor za sobotno popoldansko oddajo. Letošnje leto je zanj polno jubilejev in pomembnih obletnic.