Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zamejstvo, avstrijska Koroška (foto: ARO)
Zamejstvo, avstrijska Koroška

NSKS razočaran nad reformo deželne ustave

| 31.10.2015, 08:47 Matjaž Merljak

Deželni zbor avstrijske Koroške v Celovcu je v četrtek, 29. oktobra 2015, sprejel reformo deželne ustave. V njej je slovenska manjšina v deželi prvič omenjena. NSKS je glede na predloge, ki so jih pripravile manjšinske organizacije, razočaran nad reformo.

Za spremembo deželne ustave so glasovali poslanci socialdemokratov, ljudske stranke, Zeleni in Team Stronach. Proti omembi slovenske narodne skupnosti se je dolgo upirala ljudska stranka, svobodnjaki pa so v vsakem primeru nasprotovali.

Poslanka Zelenih Zalka Kuchling je po pisanju slovenskega uredništva ORF v izjavi za medije spregovorila o „epohalnem projektu zgodovinskega pomena“.

Kot piše STA, je razprava, na kakšen način bo manjšina omenjena v deželni ustavi, trajala dlje časa. Na koncu so se uskladili za besedilo, ki pravi, da "dežela Koroška priznava svojo prvobitno jezikovno in kulturno raznolikost, ter da je treba spoštovati, varovati in podpirati jezik, kulturo, tradicijo in kulturno dediščino. Skrb dežele in občin velja enakovredno tako za nemško kot slovensko govoreče prebivalce dežele".

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) je v odzivu poudaril, da krovne organizacije koroških Slovencev niso bile povabljene na noben pogovor glede ustavnih sprememb in v luči predlogov manjšinskih organizacij izrazil razočaranje nad reformo. "Če se pa na drugi strani spomnimo na to, da nas najprej sploh niso hoteli omeniti, sedanja formulacija pomeni, da imamo več kot smo imeli prej (...) Upanje torej živi, konkreten test za ustavo bo pa bodoče realno življenje manjšine na terenu," so ocenili v NSKS. Manjšinske organizacije so namreč med drugim zahtevale jasno omembo narodne skupnosti, ombudsmana za manjšino in vrsto drugih predlogov in nasploh načelno enakopravnost manjšine. Kot so še dodali, so tri manjšinske organizacije pred več kot letom dni deželni vladi poslale omenjene skupne predloge, NSKS pa je poleg tega zahteval tudi mandat v deželnem zboru, a niso dobile nobenega odgovora.

Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve so v odzivu poudarili, da je za koroške Slovence najpomembnejša novost, da bodo prvič v zgodovini dežele v ustavi izrecno omenjeni.

Kot še piše STA, je jedro ustavne reforme odprava t. i. proporca v deželni vladi. Na avstrijskem Koroškem bodo tako poslej imeli večinski, koalicijski sistem pri sestavi vlade namesto proporca, ki je doslej določal, da imajo svoje mesto v vladi vse stranke, ki so zastopane v deželnem zboru. Reforma tudi prinaša večjo delitev pristojnosti med deželno vlado in deželnim zborom. V razpravi pred sprejemom so spremembe deželne ustave kritizirali poslanci iz vrst svobodnjakov in Zavezništva za prihodnost Avstrije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Nova ustava naj bi predvidoma začela veljati prihodnje leto.

Več o novi deželni ustavi v novici slovenskega uredništva ORF.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...