Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Vida Ponikvar (foto: Duluthnewstribune.com)
Vida Ponikvar

Umrla je Vida (Veda) Ponikvar

Slovenci po svetu | 17.10.2015, 08:14 Matjaž Merljak

V Chisholmu v Minnesoti v Združenih državah Amerike je v torek, 13. oktobra 2015, umrla 96-letna Vida (Veda) Ponikvar. Kot zavedna Slovenka, je veliko storila, da so ZDA priznale Slovenijo. Zadnje slovo bo v ponedeljek v Chisholmu.

Iz njene biografije.

Imenujem se Vida (Veda) Ponikvar. Sem hči slovenskih izseljencev Johna Ponikvarja starejšega in Frances (Globokar) Ponikvar. Rojena sem v Chisholmu, Minnesota, ZDA. Tukaj sem dokončala osnovno izobraževanje in maturirala z odliko. Potem sem se vpisala na Univerzo Drake, v Des Moinesu, Iowa, smer novinarstvo in politične vede. Po zaključku štiriletnega študija sem bila vpoklicana v mornarico, na oddelek obveščevalne službe, ki je imel pod nadzorom območja bivše Jugoslavije, Poljsko in Češko, kjer sem svojo službo opravljala štiri leta. V tem času so me poslali na šestmesečno izobraževanje in študij jezikov, ki je potekalo na Collegeu Smith, v kraju Northhampton, v zvezni državi Massachusetts.

Moji starši so bili vedno navdušeni zagovorniki ohranjanja kulture, dediščine in zgodovine Slovenije in so to prenesli na vseh pet otrok, ki se čez celih 75 let še vedno ohranja. V času vojaškega služenja mi je moj oče sporočil, da je slovenska skupnost v Chisholmu kupila ogromno stavbo, ki bo služila kot dom Združenju slovenskega nacionalnega doma in takoj sem se včlanila. Slovenski dom še vedno služi kot mesto za sestanke, večerje, bankete, poroke in festivalne prireditve. Leta 2005 smo praznovali 60-to obletnico, ki se je je udeležil tudi Ambasador Republike Slovenije dr. Žbogar, ki je bil glavni govornik.

Vida Ponikvar in oče t.i. polka maše Frank Perkovich junija 2008
Vida Ponikvar in oče t.i. polka maše Frank Perkovich junija 2008 © Matjaž Merljak
V Chisholm sem se vrnila po koncu druge svetovne vojne in ustanovila časopisa Free Press in Tribune, katerih izdajateljica in urednica sem bila celih 50 let. Leta 1947 smo Slovenski dom posvetili, na prireditvi, na katero mi je uspelo povabiti tudi kralja polke g. Franka Yankovicha in Johnny Pekon Polka Band iz Clevelanda, Ohio. Praznovanje je trajalo dva dni.

Vrsto let sem bila članica upravnega odbora kompleksa Iron World, ki služi kot kulturni center različnim etničnim skupinam, ki so in še prihajajo v Minnesoto. V veliko veselje mi je, kadar vidim Slovenijo v centru zanimanja obiskovalcev.

Sem tudi članica Slovenske ženske zveze, delujem v okviru Urada za ekonomski razvoj in Letališkega urada (Chisholm-Hibbing Airport Authority). Še vedno ostajam aktivna tako v našem kraju, kot tudi na zveznem in državnem nivoju.

V času osamosvajanja Slovenije sem tesno sodelovala s članom ameriškega kongresa g. Obrstarjem in se zavzemala za njeno priznanje, prav tako pa tudi za njeno vključitev v NATO. Po osvoboditvi sem imela to čast, da sem lahko sodelovala z vsemi ambasadorji in konzuli Republike Slovenije v ZDA.

Skozi leta aktivnega sodelovanja pri mnogih organizacijah in združenjih sem organizirala na stotine prireditev, kjer sem vedno poskrbela, da je tam imela svoje mesto tudi Slovenija. Nekajkrat sem organizirala tudi tečaj slovenščine in napisala nešteto člankov o Slovenji. V reviji Zarja sem imela svojo rubriko s slovenskimi recepti.

(prevod Mirjam Gremes)

V Chisholmu in Hibbingu so Vido Ponikvar imenovali 'železna dama'. Kot piše Duluthnewstribune, je Vida do sredine 90-ih let starosti živela sama na svojem domu, umrla pa je v Heritage Manor Nursing Home v Chisholmu, v mestu, ki mu je posvetila življenje.

Od nje se bo možno posloviti v ponedeljek v katoliški cerkvi svetega Jožefa v Chisholmu, kjer bo tudi pogrebna sv. maša.

O Vidi Ponikvar so pisali tudi v Minnesota Brown. 

Vido Ponikvar smo predstavili tudi v oddaji Naš gost januarja leta 2009, potem ko smo se poleti 2008 srečali na njenem domu

Slovenci po svetu, Oddaje
Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...