Renata Roban, predsednica Slovenskega društva hospic. (foto: google.plus)
Renata Roban, predsednica Slovenskega društva hospic.

Ob 20-letnici Hospica z dražbo do denarja za delovanje

Slovenija | 09.10.2015, 12:52

Na svetovni dan paliativne oskrbe in hospica, 10. oktobra, bo društvo Hospic svojo 20-letnico zaznamovalo z dobrodelno dražbo slik na Ljubljanskem gradu, ki so jih društvu podarili številni priznani avtorji. Zbran denar od prodaje bo namenjen nadaljnjemu delovanju društva. Hospic je prav zaradi pomanjkanja sredstev ostal brez hiše v Ljubljani, vendar pa s programi nadaljujejo in imajo veliko načrtov za prihodnost.

Društvo hospic je v 20 letih obstoja prehodilo dolgo pot. Njihovo delovanje ni povezano samo s hišo hospica, kot zmotno meni večina ljudi. Hiša je bila njihov najmlajši program, ki se je izvajal približno pet let. Že vse od začetka pa je njihov osnovni program spremljanje umirajočih bolnikov in njihovih svojcev na domu. Lani je bilo samo preko tega programa obravnavanih več kot 1600 uporabnikov. Skupina strokovnih sodelavcev z Metko Klevišar na čelu je o stiskah ob srečevanju z umiranjem začela govoriti iz osebnih potreb, ko so opažali, da za umirajoče ni poskrbljeno na dostojanstven način. Kot stroka so začeli potem razvijati nov pogled na zadnjo fazo življenja in iz tega je potem zraslo društvo. »Imamo tudi program prostovoljstva. Lani je bilo opravljenih več kot 22 tisoč prostovoljnih ur. Program detabiuzcaije. Dejstvo je, da se odnos do umiranja spreminja zelo počasi. Pred 20 leti je bilo govoriti o smrti še čisti tabu. Pojavljamo se ne samo v medijih, ampak tudi v šolah, knjižnicah. Program žalovanja odraslih in žalovanja otrok je v velikem porastu. Strokovni delavci, tako učitelji in vzgojitelji, so prepoznali potrebo po dodatnem izobraževanju, ker umirajo tudi otroci. In takrat onemimo, ne vemo, kako naprej,« je v pogovoru za Radio Ognjišče povedala predsednica Slovenskega društva hospic Renata Roban. Kot je zatrdila, je še ogromno dela. Delovanje društva je razdeljeno po 11 odborih po vsej državi, znotraj teh pa so se aktivnosti razvijale na različne načine: eni so začeli s prostovoljnimi dejavnostmi, ki so se jim potem priključili strokovni sodelavci, drugi pa ravno obratno.

Slovensko društvo hospic bo 20. rojstni dan

praznovalo z dobrodelno dražbo likovnih del

10. oktobra ob 18. uri v Hribarjevi dvorani na Ljubljanskem gradu.

Likovna dela so jim podarili številni priznani avtorji,

med njimi Jože Ciuha, ki je zadnje dni

življenja preživel prav s prostovoljci hospica.

Kaj je s hišo Hospic?

Konec septembra so Mestni občini Ljubljana izročili ključe hiše Hospic, kjer je društvo več let izvajalo najmlajši program, spremljanje umirajočih.

»Začasno smo ga zaustavili zaradi pomanjkanja sredstev. Društvo se je pet let borilo, da bi program preživel, v zadnjem letu nismo prejeli nobenih sredstev več,« pojasnjuje Robanova. Kot je znano, je poleti Lekarna Ljubljana dobila soglasje za ustanovitev Ljubhospica, ki je z oktobrom prevzelo vodenje hiše hospic. Na koncu se je izkazalo, da tu ne gre za pomoč društvu, pač pa da želijo ustanoviti svoj zavod.

»Ljudje vedo, da je to nekaj humanega, da je bila hiša Hospica nekaj edinstvenega. Predvsem zato, ker je zadostila vsem potrebam ljudi, ki so umirali in tudi njihovim svojcem, je izstopala iz povprečja. Verjetno Slovenija v tem trenutku še ni bila zrela za hišo Hospica. Verjetno se bodo razvile še druge hiše v slovenskem prostoru. Seveda pa bi bili najbolj veseli, če hiš sploh ne bi potrebovali. To pomeni, da bi imel vsak človek možnost in priložnost umreti v domačem okolju, ob ljudeh, ki jih ima rad,« meni Robanova. V kratkem pričakujejo razpis obeh ministrstev, da pripravijo nek projekt, na katerega bi se lahko prijavili. Ogledali so si različne prostore in razmišljajo, da bi lahko imeli tudi nekoliko drugačne oblike hospic pomoči. »Včasih so bili hospici pribežališča revežev, romarjev, kar je domena prostovoljcev. Ko pa so zraven strokovni delavci, je treba vse te stvari sistemsko urediti.«

Hospicevo dražbo likovnih del na Ljubljanskem gradu, v soboto, 10. oktobra ob 18. uri, bo spremljal pester kulturni program z Borisom Cavazzo, Igorjem Leonardijem, pel bo tudi otroški pevski zbor Waldorfske šole in mlada glasbenica Ula Ložar.

 

Slovenija, Sociala, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...