Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Evropska komisija Hrvaško pozvala k nadaljnjemu sodelovanju v arbitraži

Svet | 29.07.2015, 15:51 Andrej Šinko

Ostra pa je bila znova Evropska komisija. Zagrebu je danes jasno sporočila, da bo arbitražno sodišče odločanje o meji med Slovenijo in Hrvaško nadaljevalo kljub saborskemu pozivu za izstop iz arbitražnega postopka. Prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans je tudi pisal v Zagreb in izrazil zaskrbljenost ob namerah Hrvaške. Medtem je soglasje hrvaške politike, da bo zapustila arbitražni sporazum pretreslo večino tujih diplomatov, ki so akreditirani pri naši južni sosedi.

Soglasje hrvaške vlade in parlamentarnih strank, da bo Zagreb zapustil arbitražni postopek, je precej pretreslo večino tujih diplomatov, akreditiranih v sosednji državi, posebej pa iz Hrvaški sosednjih držav. Težko si predstavljajo, da je arbitražni sporazum mrtev, potem ko sta Slovenija in Hrvaška veljali za zgled reševanja medsebojnih sporov. Po izbruhu afere s prisluhi tuji diplomati na Hrvaškem niso pričakovali radikalih potez katere koli strani, je dejal neimenovani diplomatski vir ene od držav članic Evropske unije. Večina zahodnih diplomatov pa je pričakovala, da vendarle obstaja priložnost za nadaljevanje arbitražnega postopka. Upali so, da bo prišlo do intenzivnih stikov predsednikov vlad Hrvaške in Slovenije, s katerimi bi poskusili priti do rešitve, ki ne bi uničila večletnih prizadevanj obeh strani, ki sta bili le korak do cilja. Manjkalo je še približno pol leta do napovedane objave dokončne odločitve arbitražnega sodišča o sporu, ki skoraj četrt stoletja bremeni odnose med državama. Po enotnosti in odločnosti vodilnih ljudi hrvaških političnih strank glede odstopa Hrvaške od arbitražnega sporazuma pa je večina članov diplomatskega zbora na Hrvaškem resno zaskrbljenih, vključno z diplomati zunaj Evrope.

Posebej so razočarani diplomati držav iz Hrvaški sosednjih držav, ki se sprašujejo, kako bodo uredili svoja odprta vprašanja, če to ni uspelo Zagrebu in Ljubljani niti v arbitražnem postopku. Neimenovan diplomatski vir držav iz regije je poudaril, so izgubili zgled za urejanje sporov, ki so ga imeli v Hrvaški in Sloveniji. Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani pa je poudarilo, da sta za arbitražni sporazum in postopek njegove uveljavitve odgovorni Slovenija in Hrvaška, dobri odnosi med sosednjima državama pa da so v interesu vseh in so zelo pomembni za regionalno varnost. Zato je treba vprašanje o meji med Hrvaško in Slovenijo končno rešiti, so dodali.

Evropska komisija pričakuje nadaljevanje arbitražnega postopka

"Evropska komisija od Republike Hrvaške pričakuje, tako kot bi pričakovala tudi od Republike Slovenije, da izpolni svoje obveznosti in še naprej podpira arbitražni postopek. Bodimo jasni: tudi če bi hrvaški parlament glasoval za izstop iz arbitražnega sodišča, bi to sodišče ostalo in nadaljevalo delo. Evropska komisija ne vidi nobene realne alternative arbitražnemu postopku in odločno poziva Hrvaško, da ostane del njega," je na tiskovni konferenci dejala predstavnica komisije Mina Andreeva. Ob tem pa dodala, da je prvi podpredsednik komisije Timmermans, nekakšna desna roka predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja, včeraj pisal hrvaški zunanji ministrici in podpredsednici vlade Vesni Pusić ter v pismu izrazil zaskrbljenost Bruslja ob namerah Hrvaške, da enostransko odstopi od arbitražnega sporazuma s Slovenijo.

Poleg tega je Andreeva danes ponovila, kar je dejala že v ponedeljek, da komisija razume skrbi Hrvaške zaradi domnevnega prisluškovalnega škandala, a da še naprej polno podpira arbitražni postopek ter da arbitražni sporazum vsebuje mehanizme, s katerimi je mogoče odgovoriti na pomisleke Hrvaške in obenem ohraniti polno delovanje arbitraže.

Znova je tudi izpostavila pomen dobrega delovanja arbitražnega sodišča in tega, da sodišče sprejme končno odločitev, za gladko in učinkovito izvajanje zakonodaje EU v prihodnje.

 

Svet, Politika, Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...