Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež med verniki (foto: Radio Vatikan)
Papež med verniki

VIDEO: Papež v Boliviji odprl peti nacionalni evharistični kongres

Svet | 09.07.2015, 17:08 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne v Santa Cruzu daroval sveto mašo ob začetku 5. nacionalnega evharističnega kongresa, ki bo potekal v mestu Tarija. V nagovoru je obsodil izključujočo logiko sveta, ki vse poskuša spremeniti v predmet trgovanja in zavrže vse, ki proizvedejo manj. Opozoril je pred individualizmom in povabil h gradnji skupnosti. Pristno bogastvo neke družbe so namreč njeni ljudje.

Sveti oče je spomnil, da se spomin bolivijskega naroda prenaša iz roda v rod. Na tej poti pa lahko izkusimo utrujenost in obupanost, ki nas vodi v individualizem. Ta pa nas zapre pred drugimi, še posebej pred najbolj ubogimi. Lahko se nam zgodi, kot se je učencem, ko so videli množice, so rekli Jezusu, naj jih razpusti. Tudi mi lahko pred lakoto v svetu rečemo, da se je s tem nemogoče soočiti. Prevzame nas žalost in kaj kmalu se lahko v nas naseli logika današnjega sveta. »Gre za logiko, ki poskuša vse spremeniti v predmet trgovanja in zavrže vse, ki proizvedejo manj«. Jezus pa nam po papeževih besedah govori, da ni potrebno, da odidejo: Dajte jim vi jesti. To je povabilo, ki nam danes močno odzvanja. Nikogar ni treba izključiti. Jezus pri pomnožitvi kruha in rib uspe spremeniti logiko sveta, ki zavrže vse, kar ne potrebuje več, v logiko občestva, skupnosti, je poudaril papež.

Papež je razložil pomen naslednjih besede: Jezus vzame kruh in ribe, jih blagoslovi in učenci jih razdelijo ljudem.

Prva beseda – Jezus vzame – nam po papeževih besedah govori, da je Jezus ovrednotil vse, kar je bilo dobrega v njegovih učencih.

Drugo dejanje je blagoslov, ki ima dvojni pomen: na eni strani zahvalo in na drugi sposobnost spremeniti. Pomeni prepoznati, da je življenje vedno dar in ko ga položimo v Božje roke, dobi moč, ki ga pomnoži. Zato pa ima blagoslov v sebi vedno poslanstvo deliti z drugimi, saj le v tem izkusimo veselje.

Evharistija pa je po papeževih besedah kruh, razlomljen za življenje sveta. Je zakrament občestva, s katerim izstopimo iz individualizma, da bi skupaj hodili za Jezusom; z Božjo močjo pa evharistija postane kruh življenja za druge.

In prav Cerkev nas povezuje v tem obhajanju spomina na evharistično skrivnost.

»Nismo izolirani, ampak smo ljudstvo spomina. Življenje, ki obuja spomin, potrebuje druge ljudi, odnose, srečanje, resnično solidarnost, ki bo zmožna vstopiti v logiko sprejemanja, blagoslavljanja in dajanja, v logiko ljubezni«, je še dejal papež.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež