Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež v Ekvadorju v Marijinem svetišču (foto: Radio Vatican)
Papež v Ekvadorju v Marijinem svetišču

VIDEO: Papež posvečenim v Ekvadorju: Vedno služite ljudem

Svet | 08.07.2015, 19:00 Marjana Debevec

Papež Frančišek je sklenil obisk Ekvadorja in odpotoval v Bolivijo. Pred odhodom je najprej obiskal dom ostarelih, ki ga vodijo Misijonarke ljubezni.

Papež v osebnem srečanju z ostarelimi

Papež se je najprej zadržal v molitvi in nato varovance doma za ostarele osebno pozdravil, se z vsakim od njih zadržal v pogovoru, nekateri pa so mu podarili tudi kakšne osebne predmete, kot na primer klobuk. Nato se je v sproščenem pogovoru zadržal še s sestrami Matere Terezije, ki skrbijo za ostarele. Svetega očeta so številni ljudje pričakali tudi pred domom za ostarele in mnoge med njimi je pozdravil, z njimi izmenjal nekaj besed in jih blagoslovil. Ugodil je tudi želji matere, ki je hotela, da se papež slika z njenim otrokom v naročju.

Zakaj je vaš narod tako nekaj posebnega?

V marijanskem narodnem svetišču El Quinche pa se je sveti oče srečal še z duhovniki, redovniki in redovnicami. Duhovniki so papežu povedali, da je prav on v njih znova vžgal evangelijsko gorečnost. V imenu redovnikov in redovnic je papeža pozdravila redovnica, ki mu je spregovorila o veselju, da je med njimi. Izrazila je veselje, da lahko vsak dan živijo med ljudstvom in mu prinašajo evangeljsko resnico. Posvečeni namreč večinoma odhajajo do ljudi na obrobja družbe, veliko potujejo, da lahko pridejo do njih.

Papež je zbranim povedal, da je v teh dveh dneh v Ekvadorju občutil, da je v tem narodu nekaj čudnega: vsi kraji, kamor je šel, so ga vedno srčno sprejeli, hkrati pa so bili zelo pobožni. „Imel sem skušnjavo, da bi vprašal, kakšen je recept tega naroda. Pomislil sem in molil ter spraševal Jezusa, kaj je v tem narodu drugačnega. Danes zjutraj sem se spomnil posvetitve Jezusovemu presvetemu Srcu. Mislim, da vam moram reči kot Jezusovo sporočilo: imate duhovno bogastvo, bogastvo globine“, je dejal papež Frančišek. Zato jim je povedal, da jih kot narod čuti božansko človeške. „Seveda ste grešniki, vendar Gospod odpusti vse. Ohranite ta zaklad“, jim je zaželel sveti oče, ki je spomnil tudi na posvetitev Marijinemu srcu, kar je bil pomemben zgodovinski trenutek v ekvadorskem narodu. Prav zaradi teh dveh posvetitev je ekvadorski narod po papeževih besedah tako poseben.

Papež redovnikom, duhovnikom in bogoslovcem o zastonjskem daru in ohranjanju spomina

Zatem pa je govor namenil še duhovnikom, redovnikom, redovnicam in bogoslovcem. Povedal jim je, da jim je pripravil govor, ki ga ne želi prebrati. Napisan govor jim je izročil, on pa govoril prosto in sicer je zbranim spregovoril o Mariji.

Marija je angela vprašala, zakaj je bila izbrana, potem pa odgovorila: Naj se v meni stori po Božji besedi. Marija po papeževih besedah ni bila nosilka ničesar. Vse življenje je bila učenka. Vedela je, da je bilo vse, kar je imela, čista zastonjska Božja milost. Zato naj po papeževih besedah tudi posvečeni vsak dan hodijo po tej poti k zastonjskosti, s katero jih je Bog izbral. „Niste kupili vozovnice za bogoslovje ali redovno skupnost“, je dejal papež. Vse življenje duhovnika, redovnika je zastonjska pot. „Vse ste je prejeli zastonj Boga. Le če tega ne pozabimo, smo pomembni“, je poudaril. Papež je naštel človeške dosežke, s katerimi se oddaljujemo od Božje zastonjskosti. Zato se je najbolje vsak večer pred spanjem ozreti k Jezusu in mu reči: vse si mi dal zastonj. „Ko me pošljejo v neko drugo službo, se ne razjezim, saj je vse zastonjski dar“, je dejal sveti oče. Tako je namreč storila Marija.

Zatem pa je spregovoril o nevarni bolezni za poklicane od Boga in sicer o duhovnem Alzhaimerju. „Ne pozabite na to, od koder prihajate“, je dejal papež Frančišek. „Nikoli ne pozabite vaših korenin“.

Zastonjskost po papeževih besedah ne more živeti skupaj s karierizmom. Če se posvečena oseba posveti karieri, začne izgubljati spomin na to, od koder prihaja.

Ti dve načeli naj bi živeli vsak dan in na ta način bodo živeli v služenju, saj jih je Bog poklical v služenje za druge, saj nima svojih stvari. Duhovniki in redovniki naj bi predvsem služili, tudi ko so utrujeni.

Kdor se namreč odpravi na pot služenja, mora vztrajati in se posvečati samo služenju. Ves namreč pripada ljudem, katerim služi. „Kar ste zastonj prejeli, zastonj dajajte“, jih je povabil papež. Pastorala naj bo zato brezplačna in naj zanjo ne sprejemajo plačila.

Druga lastnost posvečenega in duhovnika, ki živi zastonjskost in spomin pa je veselje, ki je Jezusov dar. On nam ga daruje, če zanj prosimo, je še dejal sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...