Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Pregled slovenskih dogodkov od petka, 5. junija, do petka, 12. junija

Slovenija | 13.06.2015, 07:53 Marjana Debevec

V tem tednu je odmevala predvsem prodaja Telekoma bitanskemu skladu Cinven, ustavno sodišče je v četrtek dokončno odpravilo sklep državnega zbora o odvzemu poslanskega mandata Janezu Janši, v sredo pa je odločalo o dopustnosti referenduma o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Odločitev pričakujemo v tem tednu. Sicer pa so se duhovniki po škofijah v tem tednu zbrali na dnevih, v katerih so obnovili svoje duhovniške obljube, škof Jožef Smej pa je prejel odlikovanje Madžarske in sicer zlati red za zasluge. V Cerkvi pa je zaživel tudi portal za samske katstik, ki bo lahko nov način iskanja bodočega sozakonca. O vsem tem v današnjem pregledu od petka do petka.

POLITIKA

Nadzorniki SDH-ja so v tem tednu vendarle sprejeli ponudbo Cinvena o nakupu Telekoma, toda tisto osnovno, Cinven pa je sporočil, da to pomeni, da ponudba ni bila sprejeta. IZ SDH-ja so medtem sporočili, da se pogovori nadaljujejo.

Nadzorni svet je namreč obravnaval in sprejel osnovno Cinvenovo ponudbo, ne pa torkovih dopolnil, ki za upravo SDH-ja niso sprejemljiva. Britanski zasebni naložbeni sklad je dan pred sejo nadzornega sveta SDH-ja namreč dopolnil svojo že podano končno ponudbo za večinski delež, in sicer zaradi zamud v postopkih regulatorne odobritve Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji. Spremembe ponudbe pa za SDH niso sprejemljive.

Predsednik uprave SDH-ja Matej Pirc je medtem potrdil, da se pogovori med upravo SDH-ja in Cinvenom nadaljujejo. »Odločitev o pristopu k podpisu prodajne pogodbe je s tem na strani potencialnega kupca, uprava pa si bo prizadevala, da z družbo Cinven uskladi končno besedilo pogodbe, ki jo bo pred sklenitvijo poslala še v soglasje nadzornemu svetu

Nadzorni svet SDH-ja je upravi SDH-ja v sredo naložil, da z Cinvenom uskladi dokončno besedilo kupoprodajne pogodbe, nato pa bodo zopet odločali o končnem soglasju k prodaji. To naj bi se zgodilo predvidoma v enem tednu.

Odzivi politike na sprejem osnovne Cinvenove ponudbe so mešani. Kot logično in pričakovano jo je označil finančni minister Dušan Mramor, prvak SD Dejan Židan razplet razume kot pogojno odločitev za prodajo, opozicija pa je kritična do samega načina vodenja postopka.

Poslanec največje opozicijske stranke SDS Andrej Šircelj pa je izrazil kritiko do načina privatizacije. »Cincanje, sprenevedanje, igranje ping-ponga, kakorkoli želite to situacijo poimenovati, vpliva na tuje investitorje, na verodostojnost države, vlade in na ceno delnic

Ob tem meni, da je nadzorni svet SDH svoje delo formalno opravil, da pa ima vsaka pogodbena stran v poslih pravico, da odstopi od poslov, še celo po podpisu pogodbe.

Predsednica NSi Ljudmila Novak odločitev nadzornikov SDH ocenjuje kot pravilno. Kot je dejala novinarjem, je dal Cinven zavezujočo ponudbo, zato menijo, da mora pri tem ostati. Ob tem upa, da bo Telekom prodan po prvotno ponujeni ceni, kot je bila dogovorjena 20. maja, in da bodo tako nekateri izgubili svoje bankomate.

Združenje izdajateljev radijskih in televizijskih programov pri GZS - Medijski zbornici je predsednika vlade Mira Cerarja pozvalo, naj razreši ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar. Kot razloga navajajo ministričino neodzivnost in strokovno nekompetentnost v povezavi s predlogom novele zakona o medijih, ki je trenutno v javni razpravi. S predlogom medijskega zakona želi namreč omejiti svobodo izražanja in uredniške neodvisnosti medijev v Sloveniji, na kar opozarja tudi Informacijski pooblaščenec.

Ustavno sodišče je v četrtek dokončno odpravilo sklep državnega zbora o odvzemu poslanskega mandata Janezu Janši. Odločilo je tudi, da je zakon o poslancih neskladen z ustavo. Državni zbor je z ugotovitvijo, da je Janezu Janši prenehal mandat, nedopustno posegel v pravico do izvrševanja na volitvah pridobljenega mandata oziroma kršil 43. člen ustave, je odločilo ustavno sodišče.

Spomnimo, da je tudi za samo sodbo v zadevi Patria ustavno sodišče ugotovilo, da temelji na kršitvah človekovih pravic, jo razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje na prvo stopnjo.

Ustavni sodniki pa so v sredo obravnavali tudi pritožbo zoper sklep državnega zbora, ki je zavrnil razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi. Pritožbo so vložili v koaliciji Za otroke gre, ki trdi, da v zakonu samem ni bila ugotovljena nobena protiustavnost in ga zato ni treba spreminjati. Odločitev ustavnih sodnikov v koaliciji pričakujejo prihodnji teden.

Pričakujemo, da bo ustavno sodišče dovolilo referendum, saj ni nobenega ustavnega ali pravnega razloga za to, da bi ga prepovedali. Zakonska zveze žene in moža, ki jo spremenjeni zakon ukinja, namreč nikoli v slovenski zgodovini ni bila spoznana kot protiustavna. Prav tako nikjer, ne v ustavi, ne v kateremkoli mednarodnem dokumentu ni zapisano, da je posvojitev otroka pravica dveh oseb istega spola. Nenazadnje je ustavno sodišče pred tremi leti in pol dovolilo referendum o podobni temi“, je poudaril sovoditelj koalicije Za otroke gre Aleš Primc.

Po njegovih besedah jih ne glede na to, kakšna bo odločitev ustavnega sodišča, čaka še veliko dela za spoštovanje pravic otrok, staršev in starih staršev.

Namesto tega, da se ves čas branimo pred napadi na otrokove pravice, materinstvo in očetovstvo, Slovenija potrebuje nov zagon pomoči družinam. Posebno tisočim, ki so v težkem socialnem položaju, staršem, ki so brez dela; najti moramo načine za razbremenitev mater, ki pregorevajo ob vsakodnevnih službenih in družinskih obveznostih. Slovenske družine namesto nenehnega napadanja in omalovaževanja potrebujejo nov zagon ljubezni, spoštovanja in zaupanja. In vabim vas, da k temu vsi skupaj prispevamo“, je za naš radio še dejal Aleš Primc.

CERKEV

V tem tednu so v Cekrvi na Slovenskem po škofijah pripravili srečanja duhovnikov, na katerih so obnovili duhovniške zaobljube in se spomnili dneva svojega mašniškega posvečenja. Spomnimo le na nekatere poudarke. Duhovniki iz mariborske nadškofije so se zbrali v Šentilju pri Mislinji, kjer je somaševanje vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, ki je v pogovoru med drugim spregovoril o treh kratkoročnih in treh dolgoročnih izzivih. Med prvimi je omenil več sodelovanja z župnijskimi sveti, škofijski koledar vseh prireditev in dogodkov po župnijah ter srečanja za birmance, ki bodo k birmi pristopili prihodnje leto. Med bolj zahtevnimi dolgoročnimi izzivi pa je nadškof Cvikl na prvo mesto postavil katehezo: »Naša kateheza je v veliki krizi v smislu, da eni začnejo takrat in končajo zelo zgodaj, ponekod učijo taki, ki niti nimajo poslanstva. Čas se je spremenil, mi pa imamo še vedno stare učbenike. Največja kriza je od 5. do 9. razreda.«

Nadškof Cvikl meni, da bi morali o tej temi izpeljati vsaj sinodo na ravni metropolije, predlaga pa, da bi bil to vseslovenski projekt.

Duhovnike celjske škofije pa je nagovoril škof Stanislav Lipovšek, ki jih je opozoril na pripravo župnijskih pastoralnih načrtov po zgledu pastoralnega načrta Pridite in poglejte. Ob sklepu pridige je škof Lipovšek spomnil še na obhajanje desete obletnice ustanovitve škofije, ki pa bo letos v ospredje postavila molitev za nove duhovne poklice. Sveti maši je sledila razprava o vprašanju sprave v slovenskem narodu.

DRUŽBA IN KULTURA:

Madžarska vlada je v ponedeljek preko svoje veleposlanice v Sloveniji upokojenemu mariborskemu pomožnemu škofu Jožefu Smeju podelila državno odlikovanje „Madžarski zlati križ za zasluge“, saj je v slovenščino prevedel več klasičnih del madžarske književnosti. Kot je ob podelitvi zlatega križa za zasluge povedala veleposlanica Madžarske v Republiki Sloveniji Szilágyine Bátorfi Edit, je škof Smej eden tistih Slovencev, ki gradi most z Madžari.

Zelo pomembno je, da se dve sosednji državi med seboj razumeta, da si povečujeta kulturni dialog, da sodelujeta na področju kulture. Gospod škof Smej je eden takih ljudi, ki je na tem področju storil zelo veliko, saj je prevedel klasična dela madžarske književnosti. S tem je na približal madžarsko kulturo Slovencem in izhajajoč iz tega, smo mu podelili priznanje za njegovo strojeno delo, na področju kulture.“

Podelitve zlatega križa za zasluge so se udeležili poleg apostolskega nuncija v Slovenije Juliusza Janusza, še mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl ter celjski in murskosoboški škof Stanislav Lipovšek in Peter Šumpf.

Slovenska Karitas je s pomočjo darovalcev v preteklem tednu nakazala dodatnih dvanajst tisoč evrov, ki bodo namenjeni pomoči iraškim in sirskim beguncem. V zadnjih dveh letih je skupaj za pomoč beguncem na Bližnjem Vzhodu zbrala že več kot 40.000 evrov. Sredstva, nakazana prejšnji teden, bo jordanska Karitas uporabila za izvedbo enoletnega poziva, preko katerega bo do konca leta neposredno pomagala 24.000 beguncem iz Sirije in Iraka ter tudi najranljivejšim Jordancem. Več o tem, kako bodo sredstva porabljena, pa sodelavka Karitas, Jana Lampe: „Od tega bodo 1000 družinam pomagali s hrano preko paketov ali z boni za nakup hrane, 1000 družinam s higienskimi in drugimi pripomočki, zagotovili bodo zdravstveno oskrba za 12.000 bolnikov ter za 2400 nosečih žensk in mater z novorojenčki, 2000 ranljivejšim ljudem pa bo nudena psihosocialna pomoč.“

Celotna mednarodna Mreža Caritas Internationalis je sicer lani v sodelovanju z lokalnimi Karitas s svojo pomočjo dosegla 1,2 milijona ljudi v Siriji, Iraku, Jordaniji, Libanonu, Egiptu in Turčiji, in tudi letos nadaljuje s pomočjo.

V prostorih Svetovnega slovenskega kongresa so v četrtek predstavili knjigo Petra Colnarja z naslovom: Slovenska kronika tisočletja. Avtor je ob predstavitvi knjige dejal, da gre tudi za uspehe in neuspehe Slovencev v tisočih letih, kot jih je zaznal v petdesetih letih novinarskega dela.

Slovenska kronika tisočletja zajema dogodke, ki so bili objavljeni na začetku prvega tisočletja, od prvih zapisov o slovenski preteklosti v Karantaniji in se konča v drugem tisočletju, ko je bila imenovana deseta vlada v samostojni Sloveniji.

V pomoč pri iskanju pravega moža ali žene je danes, na god sv. Antona Padovanskega, zavetnika zaljubljencev, zaročencev in poročenih, v Sloveniji začel delovati spletni portal KatStik. Na njem se bodo srečevali samski katoličani, ki si želijo poroke in družine. Ideja se je rodila v Avstriji, kjer so prav tako 13. junija pred desetimi leti ustvarili portal KatTreff, delovala je tudi v Švici in Nemčiji, lani pa so se ji pridružile še Hrvaška, Litva, Latvija, Češka, Slovaška in Madžarska.

Marija Maučec Suša, ki že več let vodi skupine za samske Novo upanje v Družinskem centru Betanija, pravi, da veliko ljudi išče sebi bližnjo dušo, ki bi imela podobne vrednote in bila verna. Zato se ji portal zdi dobra zamisel.

ŠPORT:

Slovenska nogometna reprezentanca, ki se pripravlja na jutrišnjo kvalifikacijsko tekmo za Euro 2016 proti Angliji, je v četrtek opravila še predzadnji trening v Kranju. Izbranci Srečka Katanca so na Gorenjskem vadili še danes popoldne, v petek pa so preizkusili zelenico v Stožicah, kjer bo v nedeljo tudi tekma.

Slovenska moška rokometna reprezentanca, ki je v sredo v Prešovu premagala Slovaško s 26:20, si je po zmagi Švedske nad Latvijo s 33:14 že priborila nastop na evropskem prvenstvu v začetku prihodnjega leta na Poljskem. Slovenija ima pred današnjo tekmo v Velenju nedosegljive tri točke prednosti pred tretjeuvrščeno Latvijo.

Martina Ratej je na atletski diamantni ligi v Oslu osvojila četrto mesto v metu kopja z 62,59 metra. Zmagala je Izraelka Marharyta Dorozhon. Druga je bila Južnoafričanka Sunette Viljoen, tretja pa Čehinja Barbora Špotakova.

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v nedeljski prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu na Danskem v Brestu izgubila proti Franciji z 20:27. Povratna tekma bo danes v Velenju.

Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je na prvi kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2017 v Ajdovščini premagala Andoro s 4:0. Naslednji tekmi slovenske upe čakata 4. in 8. septembra proti Litvi in Italiji.

Tradicionalni slovenski postaji smučarske karavane svetovnega pokala v alpskem smučanju Maribor z Zlato lisico in Kranjska Gora z Vitrancem tudi v prihodnji sezoni ostajata na tekmovalnem koledarju. Dolina pod Poncami v Planici pa bo naslednjega januarja prizorišče tekaškega svetovnega pokala. Kakor kaže v tem trenutku, bo Slovenija prihodnjo zimo s Pokljuko, Roglo, Mariborom, Kranjsko Goro, Ljubnim in Planico prizorišče vsaj sedmih tekmovanj v zimskih športih.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...