Papeževo srečanje s sorodniki in begunci v Torinu

Cerkev po svetu | 23.06.2015, 08:32 Marta Jerebič

Papeževo včerajšnje srečanje s približno 30 sorodniki v Torinu je potekalo v znamenju veselja in spominov. Kot so povedali po maši in kosilu, pričakujejo, da se bodo znova videli jeseni v Vatikanu.

Sestrična Carla, pri kateri se je papež vedno ustavil, ko se je kot nadškof in kardinal mudil v Italiji, in s katero se redno slišita, je povedala, da je Jorge Mario Bergoglio ostal tak kot vedno, eden izmed njih. Popoldne se je sveti oče srečal še s člani organizacijskega odbora za izpostavitev torinskega prta in njegovega obiska.

Zadnji nenapovedani dogodek pa je bilo srečanje z 20 begunci iz slonokoščene obale, Nigerije, Kameruna in Gruzije. Vsakega je pozdravil in z njim spregovoril kakšno besedo. Spodbudil jih je, da bodo njihove težave slej ko prej rešene.

Obisk Torina se je tako končal. Nadškof Torina msgr. Cesare Nosiglia je svoj prvi vtis po papeževem obisku strnil z besedami, da je šlo za ljudski ep. Povsod, kamor je namreč papež šel, so ga spremljali številni ljudje. »To me je zelo ganilo. In potem navdušenje otrok, mladih, odraslih, družin, pa tudi muslimanov«, je poudaril. Po njegovih besedah so prebivalci tega območja bolj zaprte narave, ob papeževem obisku pa so se povsem spremenili. »Po mojem mnenju gre za globoko ljubezen ob srečanju s papežem Frančiškom, ki je Božje znamenje, znamenje upanja v tem tako težkem in napornem obdobju za našo deželo. Gre za osebo, ki te zna zares opogumiti. Tako je bilo na primer na srečanju z delavci, pa še posebej z mladimi. »Rekel bi, da je bilo najbolj prekipevajoče prav srečanje z mladimi, ko se je z njimi pogovarjal na prijateljski način. Dosegel je njihova srca, z mnogimi izrazi, ki jih samo on zna uporabiti, ampak tudi z zelo konkretnimi in zahtevnimi povabili. Nekateri so bili res proti toku moderne kulture, kateri sledijo tudi mladi, saj jih privlačijo liberalizem, individualizem, iskanje užitka in zunanji videz. Papež pa jih je povabil, naj poletijo visoko! Mislim, da je bilo to najmočnejše sporočilo, ki se je dotaknilo mladih. Ti so namreč vajeni bolj povprečnih sporoči«l. Papež pa je vstopil v situacije, v katerih živijo in odgovor mladih je bil po besedah nadškofa Nosiglie zares navdušujoč in izjemen.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...