Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

VIDEO: Papež v Torinu: Prvi obisk nekega papeža v valdeški evangeličanski cerkvi

Svet | 22.06.2015, 12:27 Marjana Debevec

Papež Frančišek je drugi dan svojega obiska Torina začel v valdeški evangeličanski cerkvi, kjer so ga sprejeli valdeški evangeličani in metodisti.

Gre za prvi obisk nekega papeža v valdeški evangeličanski cerkvi. Papež je zbrane povabil k skupnemu delu bratstvo in skupnemu oznanjevanje evangelija sodobnemu človeku. Po nagovoru so skupaj zmolili očenaš.

Pastor moderator za italijanski del valdeške evangeličanske cerkve Eguenio Bernardini je papežu predstavil temeljno značilnost njihove cerkve, ki je v svobodi oznanjati Kristusov evangelij. Izpostavil je tudi dva poudarka papeževe apostolske spodbude Veselje evangelija. Všeč jim je, da na ekumenizem gleda kot na spravo v različnosti. Papež pa tudi poudarja, da je veliko stvari, ki nas združujejo in da se lahko veliko naučimo drug od drugega; razlike so lahko dar tudi za nas. Ekumenizem s Katoliško Cerkvijo je po besedah pastorja Bernardinija prinesel že mnoge sadove, treba pa se bo soočiti tudi z odprtimi teološkimi vprašanji. Omenil je le dve: koncil je o evangeličanski cerkvi govoril kot o cerkvenih skupnostih. „Kaj to pomeni? Je to Cerkev le na pol? Lepo bi bilo, če bi se ta izraz spremenil do leta 2017,“ je poudaril. Drugo vprašanje zadeva evharistijo. Skupno imamo kruh in vino med sveto mašo ter Jezusove besede. Interpretacije pa so različne. Lepo bi bilo, če bi se naše cerkve do leta 2017 dotaknile tudi tega vprašanja, je povedal.

Spregovoril je tudi o izzivih vseh cerkva v deželah, kjer so kristjani preganjani. Prepričan pa je tudi, da bi si morali vsi kristjani skupaj bolj prizadevati za medverski dialog. Za nas kristjane namreč povabilo biti ustvarjalci miru ni le nek dodatek, ampak je srce naše vere. Skupaj naj bi si po besedah moderatorja valdeške evangeličanske cerkve prizadevali tudi za sprejem beguncev. Vsi namreč oznanjamo evangelij, ki nas vabi, da odpremo vrata naših domov in damo piti in jesti, lačnim. Ekumenizem raste v služenju in skupnem pričevanju, je poudaril pastor Bernardini.

Ob sklepu je spomnil na papeževe besede, da edinost med kristjani ne bo sad teoloških razprav, ampak potrebujemo drug drugega, se srečati med nami in se soočiti pod vodstvom Svetega Duha. Nemirnemu svetu smo kristjani poklicani povedati besedo resnico, je še dejal pastor Eguenio Bernardini.

Papež Frančišek
Papež Frančišek © CTV
Papež: Pričujmo skupaj evangelij

Papež Frančišek je najprej izrazil veliko veselje, da je lahko med brati in sestrami evangeličani in metodosti. Spomnil je na srečanja z valdeškimi evangeličani v Rio dela Plata, kjer se je naučil veliko dobrega. Poudaril pa je tudi odkritje bratstva, ki povezuje vse, ki so bili krščeni v imenu Jezusa Kristusa. To ne temelji le na človeških temeljih, ampak na srečanju z Božjo ljubeznijo, je dejal.

Papež je spregovoril o globoki vezi, ki nas kljub razlikam povezuje. Prepričan je namreč, da edinost ustvarjamo na poti in sicer z molitvijo in nenehnim spreobračanjem, da bi lahko nekoč postala polno občestvo v resnici in ljubezni.

Edinost pa po njegovih besedah ne pomeni uniformnosti. Bratje so sicer zbrani ob istem izviru, niso pa enaki med seboj. Tako je bilo že med prvimi krščanskimi skupnostmi, ki so imele različne karizme in načine oznanjevanja. To so je dogajalo tudi kasneje, vendar žal bratje teh razlik niso sprejemali in je v imenu vere prihajalo do vojn. Gospoda je prosil, da bi se vsi prepoznali za grešnike in si bili pripravljeni medsebojno odpustiti.

V imenu Katoliške Cerkve vas prosim odpuščanja za nekrščanska ravnanja, ki so bila celo nečloveška do vas. V imenu Jezusa Kristusa nam odpustite!“

Sicer pa so po papeževih besedah odnosi med nami danes vedno bolj utemeljeni na medsebojnem spoštovanju in bratstvu. Papež je naštel le nekaj primerov na tem področju, kot na primer ekumenske poroke, skupna izdaja Svetega pisma in skupni poziv proti nasilju nad ženskami.

Področje, kjer je po papeževih besedah mogoče še bolj sodelovati, je področje evangelizacije. Povabil jih je, da gremo skupaj k sodobnim, pogosto na videz brezbrižnim ljudem, da bi jim prenesli srce evangelija – lepoto Božje odrešenjske ljubezni. Drugo področje sodelovanja pa je po papeževih besedah služenje trpečemu človeštvu. „Odločitev za bolne in izključene iz družbe nas bo približala k Božjemu srcu in hkrati tudi med nami,“ je dejal sveti oče.

Razlike, ki so še med nami, pa naj nas ne ustavijo. Če bomo hodili naprej, nam bo Gospod pomagal živeti občestvo pred vsako razliko. Ob sklepu pa jih je še prosil za njihove molitve.

Papež Frančišek se je zatem zasebno srečal z nekaterimi svojimi sorodniki. Kot je znano namreč njegova starša izhajata iz Italije in sta argentinska priseljenca. Popoldne se bo sveti oče srečal s člani organizacijskega odbora za izpostavitev torinskega prta in njegovega obiska. Iz Torina bo poletel ob 17.30.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...