Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
avdienca (foto: Radio Vatikan)
avdienca

VIDEO: Papež o žalovanju in smrti v družini

Svet | 17.06.2015, 10:29 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldansko katehezo posvetil žalovanju in smrti v družini. Slednja namreč doleti vsako družino. Čeprav je smrt nekaj naravnega, pa je za družinske člane vedno nekaj zelo težkega. Še posebej boleče je za starše, če preživijo svoje otroke. Moč najdemo v veri in ljubezni, je poudaril.

Če starši izgubijo otroka, se zanje čas ustavi: odpre se prepad, ki vase požre preteklost in tudi prihodnost, je dejal sveti oče. „Smrt, ki ti vzame otroka, je zaušnica obljubam, darovanju in žrtvam ljubezni, ki smo jih z veseljem predajali življenju, ki smo ga porodili“, je dejal papež. Družina ostane nekako paralizirana. Nekaj podobnega po papeževih besedah doživlja otrok, ki izgubi starše. Praznina zapuščenosti je še toliko večja, ker nima dovolj življenjske izkušnje, da bi znal poimenovati to, kar se je zgodilo.

V teh primerih je smrt kot črna luknja, ki se odpre v življenju družin. Pogosto se zgodi, da ljudje krivdo za smrt bližnjega pripišejo Bogu. „Telesna smrt pa ima 'pajdaše', ki so še hujši od nje in ki se imenujejo sovraštvo, zavist, ošabnost in skopuštvo. Gre za grehe sveta, ki delajo za smrt in jo naredijo še bolj bolečo in nepravično“, je dejal sveti oče. Družinska ljubezen tako postane njegova žrtev. Papež je spomnil na številne smrti, povzročene zaradi sovraštva in brezbrižnosti.

Mnoge družine pa z dejanji pričujejo, da smrt nima zadnje besede. „Vsakič, ko žalujoča družina najde moč, da ohrani vero in ljubezen, ki nas povezujeta s tistimi, ki jih imamo radi, prepreči smrti, da bi ji vzela vse“, je poudaril Frančišek.

V Luči Gospodovega vstajenja namreč lahko, kot je zapisal sv. Pavel, smrti vzamemo tisto želo in ji preprečimo, da bi nam zastrupila življenje, da bi naredila prazno ljubezen in nas pahnila v najhujšo praznino. S to vero lahko po papeževih besedah tolažimo drug drugega, saj naši dragi niso izginili v prazno. Upanje nam zagotavlja, da so v dobrih in močnih Božjih rokah. „Ljubezen je močnejša od smrti“, je poudaril Frančišek. Zato naj bi po papeževih besedah povečali ljubezen, jo utrdili in ljubezen nas bo varovala vse do dne, ko bo posušena vsaka solza. S to vero pa lahko čas žalovanja spodbudi tudi večjo povezanost v družini in odprtost do trpljenja drugih družin. Vse naše drage nam bo Gospod v nebesih vrnil, je poudaril papež. Ta vera nas varuje pred nihilističnim pogledom na smrt kot tudi pred lažnimi tolažbami tega sveta, je še dejal sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...