Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Civilta' Cattolica: harmonija ključna beseda v zvezi z okoljem pri papežu

Cerkev po svetu | 16.06.2015, 11:07 Marta Jerebič

Čez dva dneva bo izšla papeževa okrožnica o okolju z naslovom Laudato si. Italijanski tednik Espresso je sicer že objavil osnutek te okrožnice, a Vatikan opozarja, da to ni končno besedilo. Zato je novinarje pozval h korektnosti in spoštovanju embarga. Medtem je jezuitska revija Civilta' Cattolica v uvodniku povzela glavne misli o ekologiji, ki so jih papeži nanizali v zadnjih 50-ih letih, s poudarkom na mislih papeža Frančiška.

Papež Frančišek je že ob začetku svojega pontifikata dejal, da je varovanje celotnega stvarstva služba, ki jo je rimski škof poklican opravljati. Civilta' Cattolica poudarja, da ima Frančišek antropološki pogled na stvarstvo, ključna beseda je harmonija, zajema celotno stvarstvo in odnose med živimi bitji.

Vprašanje, ki se ob tem postavlja, je, kakšen vpliv imajo ekonomski napredek, nove tehnologije in finančni sistem na človeška bitja in okolje. A ekologija za papeža Frančiška ni samo vprašanje ekonomije, ampak etike in antropologije. Varovanje stvarstva pa ni samo naloga kristjanov, ampak zadeva vse. To je sveti oče poudaril tudi pri nedeljskem nagovoru: “Okrožnica je namenjena vsem: Molimo, da bi vsi lahko prejeli njeno sporočilo in rasli v odgovornosti do skupnega doma, ki nam ga je zaupal Bog.

Cilj okrožnice po pisanju jezuitske revije ni ugibanje ali sprejemanje te ali one teorije o podnebnih spremembah, ampak povabiti ljudi dobre volje, da dobro premislijo o svoji odgovornosti do prihodnjih rodov in da temu primerno ukrepajo.

Sveti oče pa v dokumentu ne obravnava le okoljevarstvenih vprašanj, ampak tudi temo stvarjenja v širšem smislu, je nedavno povedal prefekt Kongregacije za nauk vere, kardinal Gerhard Ludwig Müller. Papež izraža bojazen, da iz besede »zakonska zveza« nastaja »zgolj nekakšna lupina«, ki jo ljudje polnijo »s poljubnimi vsebinami«. Zakonska zveza pa je bila že v trenutku stvarjenja utemeljena kot zveza med moškim in žensko, pojasnjuje kardinal, zato sveti oče v novi okrožnici obravnava tudi to vprašanje.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...