Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
avdienca (foto: Radio Vatikan)
avdienca

Papež: bolezen v družini je šola življenja

Svet | 10.06.2015, 10:42 Marjana Debevec

Papež Frančišek je tudi današnjo katehezo posvetil družini in težavam, s katerimi se sooča. Tokrat je izpostavil bolezen, s katero se slej ko prej sreča vsaka družina, še posebej v starosti. Bolezen družinskega člana prinaša s seboj še dodatno bolečino, saj na primer oče ali mati bolj trpita, ko gledata bolnega otroka, kot pa če bi bila sama bolna, je poudaril papež. Zato je po njegovih besedah družina najbližja bolnišnica. V mnogih krajih po svetu je namreč bolnišnica še vedno privilegij bogatejših, ali pa je zelo oddaljena. Mame, očetje, bratje in sestre pa so tisti, ki zagotavljajo nego in bolniku pomagajo ozdraveti.

Sveti oče je spomnil na Jezusa, ki je ozdravljal bolnike, ki so jih prinašali predenj. „Če pomislim na velika sodobna mesta, se sprašujem, kje so vrata, pred katera bi lahko prinesli bolnike, v upanju, da jih bodo ozdravili! Jezus jih ni nikoli zavrnil. Nikoli ni šel mimo njih, ali pa obrnil obraza stran“, je poudaril papež in dodal, da je bilo zdravljenje bolnikov za Jezusa pred vsako drugo stvarjo, tudi pred sobotnim judovskim počitkom. Zato je po papeževih besedah tudi danes naloga Cerkve pomagati bolnikom in ne razpravljati o vzrokih za bolezni. Pri tem je najprej pomembna molitev zanje. Spomnil je na primer kananejske žene, katere hčerko je Jezus ozdravil zaradi njene velike vere in ljubezni do hčerke.

Bolezen sicer lahko po papeževih besedah zaradi človeških slabosti prinese težave v družino, po drugi strani pa pogosto še utrdi družinske vezi. Zato je še kako pomembno otroke že od majhnega vzgajati k solidarnosti, je poudaril. Brez vzgoje za občutljivost za človeško bolezen naše srce postane otopelo. Tako se otroci niso več sposobni soočiti se s trpljenjem bližnjega. Krhkost in trpljenje naših bližnjih sta lahko za naše otroke in vnuke po papeževih besedah šola življenja. Hkrati pa je sveti oče izpostavil tudi vlogo krščanskih skupnosti, ki naj bi trpeči družini stala ob strani. Ta bližina je namreč pravi zaklad za vsako župnijo, je še dejal papež Frančišek, saj pomaga bolj kot mnogi govori razumeti Božje kraljestvo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.