Marko ZupanMarko Zupan
Meta PotočnikMeta Potočnik

Papež pri splošni avdienci o vzgoji otrok

Papež in Sveti sedež | 20.05.2015, 11:38 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci govoril o vzgoji otrok za odgovornost. Kot je dejal, je staršem, ki vidijo otroke samo zvečer, težko vzgajati. Še težje je to za starše, ki so ločeni. Poleg tega so bili starši doslej na področju vzgoje med drugim obtoženi avtoritarnosti, protekcionizma, konformizma, čustvenega zatiranja ipd. Med družino in družbo se je tako odprla razpoka, ki je ogrozila vzajemno zaupanje.

Razpoka med družbo in družino je največja v šoli, kjer so prizadeti odnosi med starši in učitelji. Vse več je t. i. strokovnjakov, ki so zasedli vlogo staršev tudi v najbolj intimnih delih vzgoje. Zdi se, da o čustvenem življenju, osebnosti, razvoju, pravicah in dolžnostih ti strokovnjaki vedo vse, starši pa morajo samo poslušati, se učiti in se prilagajati. »Starši, ki so tako oropani svoje vloge, postanejo preveč razumevajoči in posesivni do otrok, celo do te mere, da jih ne grajajo več. Vse bolj zaupajo strokovnjakom in se tako postavijo ob stran oziroma se samoizključijo iz življenja svojih otrok,« je opozoril papež.

Pri tem je povedal svojo osebno izkušnjo. Ko je v četrtem razredu nekaj grdega rekel proti učiteljici, ga je oštela in na zagovor poklicala starše. Mama mu je lepo razložila, kaj je naredil narobe, potem pa se je moral vpričo nje opravičiti učiteljici. »A to je bilo le prvo poglavje. Ko sem se vrnil domov, se je začelo drugo poglavje. Kar sami si ga predstavljajte. Danes pa, ko učiteljica naredi nekaj podobnega, starši očitajo učiteljici, ker strokovnjaki govorijo, da se otrok ne sme grajati tako,« je na dandanašnje razmere opozoril papež in se vprašal, kako smo prišli do te točke. Mnogi starši so preobremenjeni z delom in drugimi skrbmi, v zadregi ob novih potrebah otrok in kompleksnosti sodobnega življenja in so kot ohromljeni v strahu, da bi delovali napačno.

Papež je poudaril pomen pogovora in ljubezni v družini. Tudi v najboljših družinah se je treba prenašati, potrebno je veliko potrpljenja, modrosti. Dobra vzgoja v družini je hrbtenica humanizma. Gospoda je zato prosil, naj krščanskim družinam nakloni vero, svobodo in potreben pogum za njihovo poslanstvo. Če bo namreč družinska vzgoja znova našla pogum v svoji vlogi, se bodo mnoge stvari spremenile na bolje. Čas je, da se očetje in matere vrnejo iz izgnanstva in spet prevzamejo svojo vzgojno vlogo, za to pa je potrebna ljubezen, nežnost in potrpežljivost, je še dejal papež.

Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...