Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Evropski komisar Pierre Moscovici (foto: ec.europa.eu)
Evropski komisar Pierre Moscovici

Bruselj za letos izboljšal napoved za Slovenijo

Svet | 05.05.2015, 14:42 Andrej Šinko

Evropska komisija je Sloveniji v primerjavi z lani napovedala upočasnitev gospodarske rasti, ki pa bo bolj široko zasnovana. Bruselj je sicer v primerjavi s februarjem izboljšal napoved v tem letu na 2,3 odstotka BDP, za prihodnje leto pa jo je poslabšal na 2,1 odstotka. Napoved za javnofinančni primanjkljaj v tem letu pa je enaka kot pozimi in jeseni, in sicer 2,9 odstotka BDP. Javni dolg, ki je bil med letoma 2006 in 2010 v povprečju 28,6-odstoten, se bo letos povzpel na 81,5 odstotka BDP.

Po močni 2,6-odstotni gospodarski rasti v lanskem letu se bo ta letos in prihodnje leto upočasnila. Gonilo rasti bodo tudi letos izvoz in javne naložbe, ki bodo v primerjavi z lanskim letom nekoliko šibkejši. Bruselj v prihodnjem letu za Slovenijo napoveduje povečanje zasebnih naložb ter krepitev tako zasebne kot javne potrošnje. Javne naložbe naj bi se občutno skrčile leta 2016 , zlasti zaradi oslabljenega črpanja evropskih sredstev.

Napoved za javno-finančni primanjkljaj v tem letu je 2,9 odstotka BDP. V lanskem letu je ta znašal 4,9 odstotka, letošnjo napoved pa lahko ogrozi morebitno poplačilo varčevalcev Ljubljanske banke. Javni dolg se bo letos povzpel na 81,5 odstotka BDP, v prihodnjem letu pa še za 0,2 odstotne točke. Komisija sicer ocenjuje, da bi proces privatizacije in zmanjšanje nakopičenih denarnih blažilcev lahko pozitivno vplivali na gibanje javnega dolga v prihodnje.

Brezposelnost se bo počasi zmanjševala. Letos na 9,4 odstotka, v prihodnjem letu pa še za 0,2 odstotne točke. Rast plač v zasebnem sektorju bo letos skromna, v javnem pa bo ostala omejena.

Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici je spregovoril tudi o drugih ocenah gospodarske rasti: „V evropski uniji se bo po napovedi gospodarska rast izboljšala. V letu 2014 je znašala 1,4 odstotke, letos 1,8 odstotka, v letu 2016 pa naj bi znašala 2,1 odstotka. V evro območju pričakujemo višanje gospodarske rasti z 0,9 odstotka lani, na 1,5 odstotka letos ter 1,9 odstotka v letu 2016.“ Ob tem je dodal, da na rast ugodno vplivajo številni pozitivni notranji in zunanji dejavniki: „Vse države v Evropski uniji bodo zaradi pozitivnih napovedi pridobile, v kolikšni meri, pa bo odvisno od dejavnikov, kot so: odziv nacionalnih gospodarstev, padanje cen in znižanje vrednosti evra.“

Podpredsednik evropske komisije Valdis Dombrovskis, ki je pristojen za evro in socialni dialog, poudarja, da je spodbudno, da se krepi okrevanje evropskih gospodarstev. Ob tem pa dodaja, da če želimo zagotoviti, da bo gospodarska rast trajna in vzdržna, je treba dosledno izvajati strukturne reforme, krepiti naložbe in spodbujati fiskalno odgovornost, ob upoštevanju specifičnih izzivov v posameznih članicah. Komisija bo sicer sredi meseca objavila priporočila članicam za proračunsko in reformno ukrepanje.

Bruselj močno poslabšal gospodarsko napoved za Grčijo

Evropska komisija je močno, kar za dve odstotni točki na 0,5 odstotka BDP, poslabšala gospodarsko napoved za Grčijo. To je posledica negotovosti glede njene usode zaradi dolgotrajnih in težavnih pogajanj s posojilodajalci o reformah v zameno za naslednji finančni obrok. Zaskrbljujoča je tudi napoved gibanja javnofinančnega primanjkljaja. Komisija Grčiji za letos napoveduje 2,1-odstoten primanjkljaj, medtem ko je februarja napovedala 1,1-odstoten presežek.

Svet, Evropska Unija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...