Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik

Na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu začel delovati Center za zaščito otrok

Cerkev po svetu | 17.02.2015, 11:10 Marta Jerebič

Na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu so včeraj predstavili Center za zaščito otrok, ki deluje na tej univerzi. Center je bil sicer leta 2012 ustanovljen v Muenchnu kot del globalne pobude za preprečevanje spolnih zlorab mladoletnikov, januarja letos pa so sedež prestavili v Rim. Poleg izobraževalnega programa izvaja tudi raziskave in pripravlja mednarodne konference o preprečevanju spolnih zlorab. Februarja 2012 je na primer na Gregoriani potekal simpozij z naslovom »Na poti k ozdravljenju in prenovi«, ki so se ga udeležili predstavniki 110-ih škofovskih konferenc. Papež Frančišek je zaželel, da bi dosedanje delo centra obrodilo sadove.

Center svoje dejavnosti pridružuje delovanju Papeške komisije za zaščito mladoletnih. V prihodnosti namerava okrepiti in internacionalizirati program izobraževanja na daljavo, v katerem je v zadnjih treh letih sodelovalo že tisoč duhovnikov, katehetov in učiteljev, ki otroke poučujejo v župniji ali katoliških ustanovah.

Ta program po besedah vodje Centra za zaščito otrok, p. Hansa Zollnerja, ki je tudi član omenjene papeške komisije, ljudem pomaga prepoznati znamenja možne spolne zlorabe, predlaga načine, kako naj se odzovejo in kaj lahko naredijo za varno okolje za otroke. Program na daljavo trenutno izvajajo v desetih državah na štirih celinah, je povedal za Radio Vatikan. A zadeva ni tako preprosta, saj so meje med osebami v različnih kulturah različno določene. Na Filipinih na primer netelesni stik pomeni skoraj sovražni odnos, zato je zelo pomembno v vsaki kulturi posebej prepoznavati znamenja, ki nakazujejo na pedofilijo. V ta namen podobne simpozije, kot so ga pripravili leta 2012 na Gregoriani, načrtujejo za posamezne celine, med drugim v Latinski Ameriki in Afriki.

Center namerava prihodnje leto na Gregoriani pripraviti tudi tečaj šestih interdisciplinarnih seminarjev, prek katerih se bodo posamezniki lahko izobrazili na področju preprečevanja spolnih zlorab oziroma zaščite mladoletnih in ranljivih odraslih. Vodja Papeške komisije za zaščito mladoletnih, kardinal Sean Patrick O'Malley, meni, da v preteklosti ni bilo zadostnega zavedanja, kakšno uničenje so povzročili pedofilija v Cerkvi, prikrivanje zlorab, neprimerni ali improvizirani odzivi, ki so več pozornosti dali rehabilitaciji tistih, ki so zlorabljali, kot pa skrbi za zlorabljene otroke. Poudaril je, da je več treba storiti na področju vzrokov zlorab in srečevanj z žrtvami, predvsem pa na področju odgovornosti škofov.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...