Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Kardinali o spremembah na ekonomskem področju

Cerkev po svetu | 13.02.2015, 14:49 Marta Jerebič

V Vatikanu se nadaljuje srečanje kardinalov z vsega sveta, ki razpravljajo o smernicah in predlogih za reformo rimske kurije. Danes dopoldne so se kardinali seznanili s spremembami na ekonomskem področju. Med drugim so dosedanje delo in načrte za prihodnost predstavili vodji Sveta in Tajništva za ekonomijo ter vodja vatikanske banke. Popoldne bo pred kardinali nastopil še vodja Komisije za zaščito otrok. Papež je na zasedanju prisoten ves čas, vendar v razprave ne posega. Jutri bo sledil redni javni konzistorij, na katerem bo sveti oče umestil 20 novih kardinalov.

Prvi dan je v razpravi nastopilo 40 kardinalov. Med drugim so govorili o odnosu med rimsko kurijo in krajevnimi Cerkvami, decentralizaciji in subsidiarnosti oziroma kako naj bi kurija bolje služila Cerkvam po svetu; nadalje o koordinaciji in občestvu v kuriji, sodelovanju z mednarodnimi organizacijami; poenostavitvi rimske kurije in vlogi laikov, zlasti žensk v kuriji. Drugi dan je bil namenjen predvsem predstavitvi sprememb na ekonomskem področju. V razpravah so se pojavile zahteve po transparentnosti, odgovornosti, integriteti, kompetentnosti in verodostojnosti.

Ob tem dodajmo, da je član sveta za ekonomijo južnoafriški kardinal Wilfrid Napier za ameriško katoliško agencijo CNS dejal, da nekateri vplivni vatikanski uradi nasprotujejo načrtom za finančne reforme. Navedel je primer Kongregacije za evangelizacijo narodov. Ta je imela doslej lasten proračun in je sama odloča, kje in kdaj bo uporabila denar. Pod novimi pravili, ki so začela veljati letos, pa je treba vse finančne transakcije sporočati preko Tajništva za ekonomijo. Upor proti novim pravilom je sicer bolj 'kolcanje po starih časih' kot kriza, je dejal kardinal in dodal, da je pomembno zagotoviti sodelovanje največjih vatikanskih uradov, 'tako da imajo manjši dober zgled'. A po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Federica Lombardija o teh opazkah Napierja kardinali niso razpravljali. »Nisem slišal, da bi razpravljali o Kongregaciji za evangelizacijo narodov.«

Kardinali so sicer v glavnem zadovoljni z razpravami, za nekatere pa je že samo razpravljanje korak do cilja celovite reforme. »To je dobra priložnost za izmenjavo mnenj in bratstvo med vsemi kardinali, kar je že samo po sebi reforma,« je za Romereports dejal prefekt za ekonomske zadeve Svetega sedeža, kardinal Giuseppe Versaldi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...