Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Papeška komisija za zaščito otrok (foto: Radio Vatikan)
Papeška komisija za zaščito otrok

Papeška komisija za zaščito otrok tudi o odgovornosti škofov

Cerkev po svetu | 09.02.2015, 11:23 Marta Jerebič

Papeška komisija za zaščito mladoletnih pripravlja dan molitve za žrtve zlorab, je napovedal vodja te komisije, bostonski nadškof, kardinal Sean Patrick O'Malley. Komisija se je od petka do včeraj zbrala na prvem plenarnem zasedanju. Razpravljala je predvsem o smernicah škofovskih konferenc na tem področju in odgovornosti škofov.

Prva naloga komisije je, da škofovskim konferencam pomaga pri oblikovanju smernic za obravnavo obtožb o spolnih zlorabah in smernic za zaščito mladoletnikov.

Po besedah kardinala O'Malleyja je 96 odstotkov škofovskih konferenc Vatikanu že posredovalo tovrstne smernice v odobritev, preostali štirje odstotki pa se nanašajo predvsem na Cerkve v razvoju, ki se soočajo s pomanjkanjem virov za to nalogo. Škofje brez pravilnika pogosto improvizirajo, ko se srečajo z obtožbo spolnih zlorab, naredijo napake in posledica je, da so ljudje prizadeti, je dejal kardinal in dodal: »Komisija je zelo zaskrbljena zaradi odgovornosti škofov. Ne ukvarjamo se s posameznimi primeri, a posebna skupina trenutno dela na priporočilih, ki bodo Cerkvi omogočala, da učinkovito odgovori, ko škof ne izpolni svojih obveznosti.« Ta priporočila bodo kmalu predali papežu.

Žrtvi zlorabe in člana komisije, Britanec Peter Sanders in Irka Marie Collins, sta napovedala, da bosta odstopila kot člana komisije, če se v roku enega ali dveh let ne bo ničesar spremenilo na tem področju.

V zvezi s papeževim pismom škofovskim konferencam in višjim redovnim predstojnikom pa je kardinal O'Malley povedal, da bo morala vsaka škofovska konferenca predlagati kontaktno osebo, ki bo sodelovala s Komisijo. Ta se tokrat ni sestala s papežem, naj pa bi se na naslednjem srečanju oktobra. Do takrat bodo začele delovati številne podkomisije, ki se bodo ukvarjale s posameznimi vprašanji, kot so odgovornost škofov, smernice škofovskih konferenc in preprečevanje spolnih zlorab.

Na tiskovni konferenci je bila prisotna tudi članica komisije s. Kayula Lesa iz Zambije, ki deluje na področju vzgoje in zaščite otrok. Kot je dejala, mora Cerkev pred zlorabami zaščititi mladoletne ne samo znotraj Cerkve, ampak tudi v družinah in širši družbi. Komisija je zato papežu predlagala dan molitve za žrtve zlorab.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...