Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Prof. Lipovec o škofu Rožmanu (foto: Tone Ovsenik)
Prof. Lipovec o škofu Rožmanu

Utrip iz Clevelanda

| 02.02.2015, 08:37 Matjaž Merljak

Tednen molitve za krščansko edinost, obletnica smrti škofa Friderika Baraga, narodni dan molitve za zaščito nerojenih otrok, Pristavska noč, obletnica rojstva prof. Vinka Lipovca - to je le nekaj dogodkov, ki so odmevali med Slovenci v Clevelandu.

V tednu molitve za krščansko zedinjenje smo vsi kristjani bili naprošeni, da molimo v ta namen. Tema molitve je bila vzeta, ko je Kristus rekel ženi: »Daj mi piti«. Razdeljenost med kristjani je res škandal. Kristusovo telo je eno, toda narejeno z številnimi deli in za zdravo telo morajo vsi deli telesa delati skupaj. Molimo, da bi kristjani bolje razumeli in živeli dejstvo, da je ena vera, en Gospod, en krst. Molitev je potrebna za ozdravljenje ranjenega Telesa, Cerkve, da bi bili eno kot sta On in njegov Oče.

V ponedeljek, 19. januarja, je minilo 147 let od smrti škofa Friderika Barage. Umrl je v Marquettu, Michigan. Bil je najpomembnejši misijonar 19. stoletja med ameriškimi Indijanci. Njim je posvetil 38 let svojega življenja. Njegovo truplo je bilo položeno v grobnico stolne cerkve, kamor še danes od blizu in daleč pridejo verniki molit na njegov grob. Prosimo Boga, da bi bil kmalu prištet med svetnike katoliške Cerkve.

Prejšnji teden je bil v naši deželi narodni dan molitve za zakonito protekcijo nerojenih otrok. V četrtek, 22. januarja, je bila 42. obletnica glavnega sodišča, ki je legalizirala splav v naši deželi. Bil je tudi dan, ko je ogromna množica se zbrala v glavnem mestu Washington v protest temu postopku. Tema tega »Pohoda za življenje« je bila, da je vsako življenje dar. Župnijske skupnosti po vseh Združenih državah so se spomnile nedolžnih žrtev splava z dnevom posta in molitve. Sveti Janez Pavel II. je v okrožnici pred leti izjavil: „Veliko molitve za življenje je nujno potrebno, molitev ki se bo dvignila po vsem svetu, naj se razvneta prošnja dvigne k Bogu, Stvarniku in ljubezni življenja, od vsakega krščanskega občestva, od vsake skupine in združenja, vsake družine in iz srca vsakega vernika. Jezus nam je sam pokazal s svojim zgledom, da je molitev in post prvo in najbolj učinkovito orožje proti moči hudobe.“ Vabljeni smo bili udeležbe svete maše in da nekaj časa preživimo pred Najsvetejšim v molitvi rožnega venca za vsa nedolžna življenja izgubljena z splavom in za vse ranjene zaradi splava.

Preteklo soboto je bilo pa veselo v največjem slovenskem domu v Ameriki. Sicer Slovenska pristava v Clevelandu je priredila tradicionalno Pristavsko noč. To je edinstvena prireditev v zimskem času, ki jo pripravi Pristava. Ob polni dvorani so gostje užili okusno večerjo in zaplesali ob zvokih Alpskega seksteta. Predsednica Pristave, Mary Ann Vogel, je med večerom razglasila žrebanje izvrstnega dobitka. Namreč slovenska smučarska šampionka, Tina Maze, je podarila eno od svojih smučarskih oblek iz olimpiade v Sočija, Rusiji, Slovenski pristavi za nagrado. Prodaja srečk bo potekala vse do septembra, ko bo izžreban nagrajenec ali nagrajenka.

Letos se ves svet spominja 70 let konca druge svetovne vojne. Slovenci se posebno spominjamo tragičnih dogodkov med in umorov po vojni, ki so doleteli naš narod. Prav v tem tednu je poteklo 70 let odkar je bilo osvobojeno taborišče Dachau na Poljskem. Eden od teh rešencev je bil tudi en najstarejših rojakov med nami, Vinko Lipovec. Vinko Lipovec je 22. januarja praznoval svoj stoti rojstni dan. V nedeljo je bila v cerkvi svetega Vida darovana zahvalna maša za njegovo plodovito življenje. Vinko Lipovec se je rodil v Spodnjih Jaršah pri Domžalah. Doštudiral je na ljubljanski univerzi. Bil je član kraljeve vojske, organizator odpora proti komunističnemu režimu, ki je divjal po Sloveniji med vojno in bil ujetnik v taborišču Dachau. Spuščen in rešen smrti le, ko je bilo taborišče osvobojeno. Naselil se je v Clevelandu leta 1949 po nekaj letih delovanja med Slovenci v Münchnu. V Clevelandu je bil dolgoletni urednik dnevnika bivše Ameriške domovine in glasila Naš Glas. Upokojil se je leta 1979 in vsa leta po upokojitvi ostal zvest delavec slovenstva v Clevelandu. Vse organizacije so iskale njegov posvet. Tudi za Slovensko uro, ki jo vodim, je dal daljši intervju pred dvemi leti o prekopu škofa Rožmana v Ljubljano, saj je škofa osebno poznal. Vsa slovenska skupnost čestita gospodu Lipovcu ob njegovem častitljivem jubileju in naj ga dobri Gospod še v naprej blagoslovi.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...