Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Lojze Lebič je prejel 36. Tischlerjevo nagrado (foto: Matjaž Merljak)
Lojze Lebič je prejel 36. Tischlerjevo nagrado

Akad. Lebič prejel 36. Tischlerjevo nagrado

| 24.01.2015, 09:11 Matjaž Merljak

V Tischlerjevi dvorani Mohorjeve hiše v Celovcu sta Narodni svet koroških Slovencev NSKS in Krščanska kulturna zveza KKZ v petek, 23. januarja 2015, podelila XXXVI. Tischlerjevo nagrado. Za izjemen glasbeni opus, vseživljenjsko pripadnost Koroški in povezanost z njo ter za ohranjanje in promocijo koroške ljudske pesmi v vseslovenskem kulturnem prostoru jo je prejel skladatelj, akademik profesor Lojze Lebič, ki je lani obeležil 80. rojstni dan.

Dr. Zdravko Inzko, predsednik NSKS, je v pozdravnem nagovoru med drugim naglasil, da imajo vsi prejemniki Tischlerjeve nagrade tako kot tisti, po katerem je poimenovana, izredne zasluga na kulturnem, političnem, gospodarskem, šolskem, umetniškem, znanstvenem, izobraževalnem ali cerkvenem področju. Z letošnjo Tischlerjevo nagrado pa se je misel ustavila ob duhovni Koroški, ki sega preko meja – del je je v Sloveniji, del pa v Kanalski dolini.

Mag. Janko Krištof, predsednik KKZ, je dejal, da so ob odločitvi za letošnjega Tischlerjevega nagrajenca slišali pomisleke, da ga ljudje na avstrijskem Koroškem premalo poznajo. Njihov odgovor je bil: ravno ker je pri nas glede na svoje zasluge veliko premalo znan, je prav, da tokrat na vrsto pride on.

Dr. Zdravko Inzko, mag. Janko Krištof, Edi Oraže in akademik Lojze Lebič
Dr. Zdravko Inzko, mag. Janko Krištof, Edi Oraže in akademik Lojze Lebič © Matjaž Merljak
Podelitev nagrade pa je tudi lepa priložnost, da nekoga bolje spoznamo in mu tako moremo dati mesto, ki mu gre. Ko o njem govorimo, pišemo, ga lahko spozna tudi naša javnosti in tisti, ki ga niso poznali. Tudi nedavni življenjski jubilej je botroval odločitvi. Dejal je še, da je skladatelj akademik Lebič s svojimi stvaritvami že davno prodrl čez meje svoje ožje domovine, imam pa svoje korenine v Libučah in vse življenje nosi v sebi ljubezen do Koroške.

Nagrajenca je s strokovne plati ocenil Edi Oraže. Med drugim je naglasil, da imajo zborovodje in glasbeniki, s katerimi se je pogovarjal, visoko spoštovanje do komponista Lojzeta Lebiča. Potrdili so mu – in to je v delu z zborom tudi sam dognal, da so skladbe Lojzeta Lebiča težke, toda zelo dobro izvedljive in efektne.

Nagrajenec je v zahvalnem govoru dejal, da je glasba umetnost, ki naj človeka in družbo vodita k boljšemu. Zaključil je takole: »Slovenci smo nadarjen narod, a to, kar nam tudi danes manjka, je povezanost, enotnost. Tako glede bridke polpreteklosti, temeljnih državniški zadev, kot v razmerju do rojakov v zamejstvu in po svetu ... V tem vse bolj razgretem svetu nam je potrebna enotnost, složnost, ki bo temeljila na štirih stebrih: spoštovanje materinščine, poznavanje zgodovine, povezanosti po veri naših prednikov in občutljivost do vseh treh Slovenij: državne, zamejske in zdomske. Pri tem pa budno spremljati trenutna dogajanja in misliti na prihodnost ... Ne gre spregledati preteklih časov, ki so bila tako za Slovenijo kot Koroško tudi strašna in brez milosti ter naše lastne odgovornosti … Nocoj ni čas za malodušje. Smo maloštevilen, a ne majhen narod. Slovenske znanstvenike, umetnice in umetnike, tudi glasbenike, srečamo med najboljšimi in najbolj uglednimi po vsem svetu … Želim si, da bi vse kar ustvarjam zrcalilo duha in modrost mojih koroških prednikov. Vsem pa želim mir in da bi si ostali zvesti!«

Lena Kolter je prejela nagrado govorniškega natečaja
Lena Kolter je prejela nagrado govorniškega natečaja © Matjaž Merljak

Na slovesnem večeru so podelili tudi nagrade letošnjega govorniškega natečaja. Prvo mesto je osvojila Lena Kolter iz Bilčovsa na avstrijskem Koroškem, sicer pa učenka sedmega razreda Zvezne gimnazije/Zvezne realne gimnazije iz Celovca. Pripravila je razmišljanje na temo Moderno preseljevanje narodov – vprašanje beguncev današnjega časa. Kako vpliva to vprašanje na našo družbo? Kako najde politika primerne odgovore oz. ali naj jih sploh išče? Kako se osebno soočam(o) s tem vprašanjem, s tem izzivom?

V kulturnem programu je zapel moški zbor leta 2014 - Moški pevski zbor Kralj Matjaž iz Libuč (to je rojstni kraj Lebičeve matere, ki je bila sestra Franca Lienharda soustnaovitelja zbora). Nekaj Lebičevih pesmi je zapela tudi mezzosopranistka Waltraud Mucher iz Št. Petra na Vašinjah, ki sedaj živi in deluje v Berlinu in na Mallorci, ob spremljavi pianista Manfreda Tauscha.

Udeleženci večer na podelitvi 36. Tischlerjeve nagrade
Udeleženci večer na podelitvi 36. Tischlerjeve nagrade © Matjaž Merljak

Med gosti so bili: minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc s sodelavci Urada, stolni dekan prelat msgr. Michael Krištof v zastopstvu škofa dr. Aloisa Schwarza, veleposlanik na Dunaju dr. Andrej Rahten, generalna konzulka v Celovcu Dragica Urtelj in predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...