Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Patriarh Kiril (foto: Wikipedia)
Patriarh Kiril

Frančišek pripravljen na srečanje s Kirilom, ta zaradi vojne v Ukrajini to odložil na stranski tir

Cerkev po svetu | 04.12.2014, 11:23 Marta Jerebič

Potem ko se je papež Frančišek že 4-krat srečal z ekumenskim patriarhom Bartolomejem in z njim dvakrat podpisal skupno izjavo, se postavlja tudi vprašanje, kdaj bo prišlo do srečanja med papežem in moskovskim patriarhom.

Frančišek je na povratnem letu iz Turčije povedal, da je na obeh straneh želja po srečanju, vendar pa ima patriarh Kiril trenutno preveč težav doma, tako da je srečanje s papežem odloženo na stranski tir.

Papež Frančišek se je s patriarhom Bartolomejem prvič srečal že ob svoji umestitveni maši marca lani, nato maja letos v Jeruzalemu, junija v Rimu, ko je potekalo molitveno srečanje za mir v Sveti deželi, in pred dnevi v Istanbulu.

Do srečanja med ruskim pravoslavnim patriarhom in papežem pa doslej še ni prišlo. »Patriarhu Kirilu sem dal vedeti – in tudi sam je za to, da bi se srečala. Rekel sem mu: 'Pridem, kamor hočeš. Pokliči me in bom prišel'. Tudi on kaže enako pripravljenost, vendar pa ima zaradi vojne v Ukrajini številne probleme tam, tako da je obisk in srečanje s papežem prešlo na stranski tir,« je Frančišek pojasnil novinarjem na povratnem letu iz Turčije.

Tudi apostolski nuncij v Rusiji, nadškof Ivan Jurkovič, je že pred časom za naš radio dejal, da Sveti sedež srečanje med papežem in ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom uvršča na seznam prednostnih nalog: »Na tem se dela sistematično. O tem govorijo na visokem nivoju. Seveda pa temu vedno nekaj nasprotuje. Trenutno je to konflikt v Ukrajini.« Tamkajšnja grkokatoliška Cerkev, ki je v polnem občestvu s Svetim sedežem, se je namreč jasno izrekla proti vojaško-političnemu vmešavanju Rusije na krimskem polotoku in še prej podprla demonstrante na trgu Maidan. Ruska pravoslavna Cerkev pa seveda podpira rusko stran.

A spor v Ukrajini ni edini razlog za to, da ne pride do srečanja med papežem in moskovskim patriarhom. Na tapeti ostaja vprašanje primata. Po Frančiškovih besedah je tu treba nadaljevati pri vprašanju, ki ga je postavil Janez Pavel II.: 'Pomagajte mi najti obliko primata, s katero se bomo strinjali.'

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.