Radovedni otroci; Afrika (foto: Alen Salihović)
Radovedni otroci; Afrika

Karitas: Vsaki dve minuti se s hiv okuži en otrok

Svet | 01.12.2014, 14:31 Petra Stopar

Vsako leto 1. decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija prvič razglasila leta 1988. V preventivo in oskrbo okuženih s hivom in obolelih za aidsom je močno vključena Katoliška Cerkev. V sklopu Mednarodne Karitas je dejavna še posebej v deželah v razvoju, kot je Afrika.

V obdobju od leta 2010 do 2015 je osrednje geslo svetovne kampanje Proti ničli - nič novih okužb, nič diskriminacije, nič umrlih zaradi aidsa. Predsednik Caritas Internationalis, kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga pravi, da ta cilj lahko dosežemo predvsem z odgovornimi medosebnimi odnosi in posameznikovim vedenjem, vključno s spolno dejavnostjo znotraj stalne in zveste zakonske zveze med enim moškim in eno žensko ter prav tako z izogibanjem že uporabljenih injekcij.

Na Slovenski Karitas želijo sporočiti, da AIDS »ni samo bolezen, ki ogroža življenje 35 milijonov ljudi po svetu, predvsem v revnejših državah, ampak je fenomen, ki tam vpliva na širšo družbeno strukturo – na zdravstvo, šolstvo, zaposlovanje, migracije in gospodarstvo in je močno povezan z revščino, ki jo pri obolelih in njihovih družinah še poglablja«.

Po podatkih Sklada Združenih narodov za otroke Unicef je med letoma 2005 in 2013 število otrok in mladih, ki so se okužili z virusom hiv, sicer upadlo za več kot 50 odstotkov. Zaradi izboljšanega dostopa nosečnic do antiretrovirusnega zdravljenja je bilo preprečenih približno 1,1 milijona okužb otrok, največ v osmih afriških državah, predvsem v Malaviju. »V podsaharski Afriki, kjer živi 71 odstotkov vseh okuženih z virusom HIV na svetu, so še posebej ranljive skupine za to okužbo mladoletnice in mlajše ženske od 15 do 24 let ter otroci. Poročilo UNAIDSA-a za 2013 navaja podatke, da danes živi na svetu 3.2 milijonov otrok okuženih z virusom HIV, med njimi jih je 91 odstotkov v Afriki. Vsaki dve minuti se na svetu s HIV okuži 1 otrok. Večinoma se okužijo ob rojstvu ali preko materinega mleka. Le 54 odstotkov nosečih HIV pozitivnih žensk ima med nosečnostjo dostop do zdravil, ki bi v 75 odstotkih lahko preprečile okužbo novorojenčkov,« pojasnjuje Jana Lampe s Slovenske Karitas. Brez tega zdravljenja nosečnic umre tretjina okuženih otrok do svojega prvega leta starosti in polovica do drugega leta starosti. »V zdravstvenih centrih v Afriki, ki ji v sodelovanju s slovenskimi misijonarji podpira Slovenska Karitas, zdravstveni delavci pomagajo okuženim s HIV in obolelim AIDS-om, in sicer s testiranjem in zdravili. Izvaja pa se tudi redna preventivna zdravstvena vzgoja za prebivalstvo, da bi se preprečile nove okužbe,« še dodajajo na Karitas v sporočilu za javnost.

Čeprav je bil razvojni cilj, da se do naslednjega leta zaustavi širjenje virusa HIV, pa se je število novih primerov v Evropi v zadnjih desetih letih povečalo. Ne bo dosežen niti cilj, da bodo v Evropi testirali 90 odstotkov ključnih skupin, saj je do zdaj ta številka le pri 53 odstotkih. In kakšen je položaj v Sloveniji? »Letos do 18. novembra smo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje dobili podatke o 43 novih diagnozah okužbe s hiv, za aidsom je zbolelo 15 oseb, ena je umrla. Torej skupno je bilo od leta 2004 do sedaj prepoznanih 450 okužb, umrlo pa jih je 23,« pravi Evita Leskovšek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Okužba z virusom HIV oziroma bolezen aids je še vedno neozdravljiva, vendar imajo okuženi ob zgodnji diagnozi in zdravljenju daljše in bolj kakovostno življenje, opozarjajo na inštitutu. Eden od velikih izzivov je tudi zmanjšati stigmatizacijo okuženih, obolelih in ranljivih skupin. Zato je inštitut pripravil informativne plakate, študentje medicine na Prešernovem trgu v Ljubljani vabijo na anonimno brezplačno testiranje, testiranje pa je možno tudi po posameznih organizacijskih enotah inštituta po Sloveniji.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Politika, Cerkev po svetu, Evropska Unija, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...