Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Verski voditelji podpisali izjavo o prizadevanju za odpravo sodobnih oblik suženjstva

Cerkev po svetu | 02.12.2014, 18:20 Marta Jerebič

Obeležujemo mednarodni dan za odpravo suženjstva. Papež Frančišek je ob tej priložnosti skupaj z drugimi verskimi voditelji podpisal izjavo o prizadevanju za odpravo sodobnih oblik suženjstva, kot so prostitucija, trgovina z ljudmi in človeškimi organi ter prisilno delo. Pobudi ustanove Global Freedom Network, ki ima sedež v Vatikanu, so se pridružili še pravoslavni, anglikanski, muslimanski, judovski, hindujski in budistični predstavniki. V suženjskih razmerah se danes po ocenah omenjene ustanove nahaja 36 milijonov ljudi.

Žrtve sodobnega suženjstva najdemo v vseh državah in vseh religijah, brez izjem. Verski voditelji so se tokrat prvič v zgodovini zbrali skupaj, da bi podpisali skupno izjavo o tem, da si bodo prizadevali za izkoreninjenje suženjstva v vseh oblikah. Danes obstajajo možnosti, zavest, modrost, inovativna sredstva in potrebne tehnologije za dosego tega človeškega in moralnega cilja, so zapisali v izjavi.

Papež Frančišek je bil že pred časom prvi, ki je sodobno suženjstvo in trgovino z ljudmi označil za zločin proti človeštvu. "Ne moremo sprejeti tega, da je podoba živega Boga podvržena takemu nečloveškemu ravnanju," je papež poudaril v španščini. Vsaka človeška oseba je ustvarjena po Božji podobi, Bog pa je ljubezen in svoboda, zato je tudi vsaka človeška oseba svobodna in obstaja za dobro drugega, je še dejal.

Opozoril je, da oblike sodobnega suženjstva prizadenejo vse sloje, najbolj pa revne in ranljive, zato je pozval k skupnemu prizadevanju verskih voditeljev, vlad in vseh ljudi pri odpravljanju suženjstva.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...