Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

V osrednjem in južnem delu države spet rdeča stopnja vremenske ogroženosti

| 07.11.2014, 18:44 Andrej Šinko

Na območju osrednje in južne Slovenije je Agencija za okolje znova razglasila najvišjo, rdečo stopnja vremenske ogroženosti. Naraščajo namreč reke Reka, Cerkniščica, Iška, Ižica, Borovniščica, Vipava, Rižana in nekatere druge. Mnogi v Sloveniji tako s strahom čakajo kaj bo prinesla noč, v pripravljenosti pa je tudi vojska. Vlada je pred tem za nedeljo sklicala izredni posvet, kjer naj bi se dogovorili o kratkoročnih ukrepih za odpravo posledic in prihodnjih ukrepih za preprečitev škode.

V Sloveniji sta trenutno vsaj dve žarišči z zelo ogroženimi območji zaradi poplav, in sicer osrednja in južna Slovenija ter območje reke Reke, zlasti Ilirske Bistrice, je povedal hidrolog Janez Polajnar. Padavine, ki povzročajo poplavljanje voda in številne težave, naj bi po napovedih večinoma ponehale v noči na nedeljo.

Agencija RS za okolje je zaradi razmer v južni in osrednji Sloveniji za obe območji razglasila rdečo, najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti. Polajnar je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da so problematična porečja Ljubljanice, Iške, Ižice in vseh pritokov, ki se izlivajo na Ljubljansko barje s Krimsko-mokorškega pogorja. Reke tam po njegovih besedah ponovno naraščajo.

Dejal je, da se voda kopiči na Ljubljanskem barju, zato je danes ponoči in v soboto pričakovati težave s poplavljanjem tudi ob naseljih na Ljubljanskem barju, kjer se bo voda predvidoma razlila na širšem poplavnem območju.

Tudi reka Ljubljanica močno narašča in bo tekom noči presegla pretok 300 kubičnih metrov na sekundo, je povedal Polajnar in dodal, da bo s tem povzročila, da bo voda z Ljubljanskega barja počasneje odtekala. Poplavne površine na barju se bodo zato predvidoma povečevale.

Zaradi povečanega pretoka reke Reke je trenutno zmanjšan odtok Bistrice in potoka Sušec. "Ta dva vodotoka poplavljata v Ilirski Bistrici. Visokovodni val z dela porečja ob Ilirski Bistrici se bo sedaj postopno pomikal po toku reke navzdol in povzročil težave s poplavljanjem tudi nekaterih objektov na svoji poti," je pojasnil.

Padavinska voda se kopiči na kraškem delu notranjskega in dolenjskega krasa, dvigujejo se tudi ojezerjene površine na območju Dobrepolja, na ribniškem območju, območju Cerkniškega in Planinskega polja. "Najhitreje se voda dviguje na doberdobskem območju, tam še pričakujemo zaostrovanje razmer tekom noči, jutrišnjega dne in v nedeljo," je dejal Polajnar.

Drava pa ima trenutno pri vtoku iz Avstrije v Slovenijo pretok 1300 kubičnih metrov na sekundo, v soboto pa se bo zaradi padavin na avstrijskem Koroškem še povečal. Po podatkih avstrijskih služb bi lahko tekom dneva v soboto dosegel med 1500 in 1600 kubičnih metrov na sekundo, okoli 17. ure pa okoli 1750 kubičnih metrov na sekundo.

"To je količina, ki že povzroča precejšnje težave v celotnem toku reke Drave, zlasti v spodnjem toku med Mariborom in mejo s Hrvaško," je opozoril Polajnar.

Dodal je še, da naj bodo v naseljih, ki so bila ogrožena med poplavami leta 2010, danes ponoči in v soboto pripravljeni. Sicer pa ocenjuje, da bo situacija manj silovita, ker vode ne bo toliko kot takrat.

 

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.