Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Monaldovi dnevi 2014 in simpozij o p. Atanaziju Kocjančiču

Slovenija | 07.11.2014, 18:09 Tone Gorjup

Na Obali imajo te dni Monáldove dneve. Uvod vanje je bil sprejem relikvij blaženega Monalda iz Kopra, ki jih hranijo v cerkvi Sv. Marije Velike v Trstu. V češčenje so bile najprej izpostavljene v koprski stolnici, jutri bodo v cerkvi sv. Frančiška v Piranu, v nedeljo pa v cerkvi sv. Ane v Kopru. Sestavni del Monaldovih dni je bil znanstveni simpozij o patru Atanaziju Kocjančiču.

V Kopru, kjer je bil verjetno rojen, že stoletja ohranjajo spomin na rojaka, frančiškanskega redovnika Monalda, ki je živel v 13. stoletju. V domačem kraju se je pridružil manjšim bratom in si pozneje v študijskih hišah reda pridobil izvrstno teološko in pravno izobrazbo. Kot sposoben in moder redovnik je uspešno opravil pomembne naloge v korist Cerkve in reda. Njegova obsežna rokopisna knjiga „Summa Monaldina”, nekakšna cerkvenopravna enciklopedija, je doživela več deset prepisov in jo še danes hranijo v pomembnih svetovnih knjižnicah od Vatikana in Prage do Oxforda in New Yorka. Bival je v različnih samostanih od Padove do Zadra. Zadnja leta je živel v Kopru, kjer je leta 1278 tudi umrl in bil pokopan v cerkvi sv. Frančiška. Zaradi krepostnega življenja so se mu kmalu po smrti začeli priporočati in ga častiti.

Leta 2010, ko je minilo 800 leto od njegovega rojstva, je takratni koprski škof Metod razglasil jubilejno Monaldovo leto. Zdaj pa se ga spomnijo z Monaldovimi dnevi pred njegovim godom. V frančiškanskem koledarju svetnikov in blaženih je vpisan pod 9. november, v koprski škofiji pa se ga spominjajo 6. novembra. Tako so že sinoči na trgu pred stolnico sprejeli njegove relikvije in jih prenesli v svetišče. Sledila je sveta maša ob godu blaženega Monalda in obletnici posvetitve stolnice, ki jo je daroval škof ordinarij Jurij Bizjak.

Simpzij o p Atanaziju Kocjančiču

Sestavni del Monaldovih dni je znanstveni simpozij, na katerem predstavijo znamenitega Istrijana ali njegovo delo. Letos so na njem spregovorili o frančiškanu p. Atanaziju Kocjančiču, ki je umrl leta 1996 pri sv. Ani v Kopru in je tam tudi pokopan. O njem je najprej spregovoril glavni urednik slovenskega programa na RAI Trst Ivo Jevnikar. Posebno pozornost je namenil njegovi skrbi za internirance v italijanskih taboriščih med drugo svetovno vojno in ga primerjal božjemu služabniku p. Placidu Corteseju, s katerim sta pri tem pogosto sodelovala. Predsednik cerkvenega sodišča v Ljubljani v Ljubljani p. Viktor Papež je spregovoril o duhovnem liku sobrata Atanazija Kocjančiča. Silvester Čuk z Ognjišča pa je razmišljal o „evangeliju“ po p. Atanaziju, saj je bil ta frančiškan vrsto let njegov spovednik in duhovni voditelj. Na simpoziju je bil tudi hrvaški frančiškan iz Pazina kot priča večletnega prisilnega dela p. Atanazija v delovnem taborišču Stara Gradiška. Simpoziju v Pretorski palači je sledilo odprtje razstave o p. Atanaziju Kocjančiču v galeriji frančiškanskega samostana sv. Ane. Spomin na p. Atanazija so sklenili z večerno mašo.

P. Atanazij Kocjančič se je rodil leta 1911 v Hrastovljah v župniji Kubed. S trinajstimi leti se je pridružil frančiškanom beneške province. Med študijem se je spoprijateljil s kapucinom Leopoldom Mandičem in ga izbral za spovednika. Med vojno je bil kaplan v begunskih taboriščih v Trevisu, Padovi, Chiesanovi in drugod. Tam se je srečeval s p. Placidom Cortesejem in mu pomagal pri reševanju jetnikov. Zaradi tega se je moral zagovarjati pri vrhovnem predstojniku reda v Rimu. Ob tem je obiskal papeža Pija XII., mu opisal težke razmere v taboriščih in ga prosil za pomoč. Po vojni je živel v Pazinu. Leta 1947 je bil obsojen na štiri leta prisilnega dela v Stari Gradiški, ker je preprečil protestni shod pred birmo. Po prihodu iz zapora je največ časa preživel v Strunjanu, kjer je bil rektor Marijinega svetišča in prvi župnik, zatem pa pri Sv. Ani v Kopru, kjer je bival zadnja desetletja in 29. avgusta 1996 umrl. Bil je iskan spovednik ter preprost in skromen redovnik.

Sklepni del Monaldovih dni

V soboto bodo relikvije blaženega Monalda v Piranu, v minoritski cerkvi sv. Frančiška. Zvečer se bodo od njih poslovili, v nedeljo zjutraj pa bodo izpostavljene v češčenje v cerkvi sv. Ane v Kopru. Ob 9. uri bo slovesna sveta maša, ki jo bo daroval škof Metod Pirih. Popoldne bo v samostanu še srečanje Frančiškovega svetnega reda koprske in tržaške škofije. Obenem se bodo poslovili od relikvij blaženega Monalda in jih vrnili v Trst.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.